"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Επιτελικό κράτος ή "ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ" ???


Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, λογικά πρέπει να είναι ευτυχείς με την πανδημία! Το ξέρω, μπορεί να ακούγεται παράταιρο, αλλά θεωρώ ότι είναι τυχεροί. Υπάρχει η πανδημία, «κλειστά τα στόματα» που λέει και ο Αντωνάκης ο Ρέμος, ο φίλος μου. Η προσοχή της κοινωνίας είναι αποκλειστικά στραμμένη σε αυτό. Πώς εξελίσσεται. Τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι, οι άνθρωποι που φεύγουν, οι εμβολιασμοί, τα εμβόλια, η AstraZeneca, η απελευθέρωση των πατεντών, το περί την απελευθέρωση, εγχώριο «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» κ.λπ. κ.λπ.

Ευτυχώς, να λέει ο πρόεδρος Κυριάκος. Ευτυχώς, και πάλι ευτυχώς. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, οι πολίτες ανά τα καφενεία της χώρας θα είχαν να ασχολούνται με την ατέλειωτη μπαρουφολογία, από την οποία πάσχει βαριά η κυβέρνηση.  

Ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Και όσο πιο πολύ άγχος αναγνωρισιμότητας έχει, τόσο πιο μεγάλη είναι η κοτσάνα που πετάει. Αδιαφορώντας δε για τις επιπτώσεις της ανοησίας που εκφέρει.

Εχω την αίσθηση ότι το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε κέντρο επιτελικής βλακείας, και ο πρόεδρος Κυριάκος οφείλει - θεωρώ - να ασχοληθεί σοβαρά πλέον με αυτό

Αν ο κάθε Πατέλης σύμβουλός του καταλαμβάνεται από το πάθος της αναγνωρισιμότητας συνοδευόμενο ως συνήθως από άγνοια κινδύνου αναφορικά με το ακροατήριο το οποίο «υποδέχεται» τις φαιδρές σκέψεις του, εκείνος που εισπράττει το (βαρύ) πολιτικό κόστος δεν είναι ο κύριος σύμβουλος, αλλά εκείνος που τον διόρισε σύμβουλο, δηλαδή ο ίδιος.

Και κάτι τελευταίο: κάποιος (ο Κυριάκος, δεν βλέπω άλλον...) θα πρέπει επιτέλους να εξηγήσει στο «επιτελικό κράτος» ότι...

 

 απόψεις που πιθανόν να περνούσαν απαρατήρητες αλλού, στην Ελλάδα της υπερδεκαετούς κρίσης καλόν είναι να τις κρατούν για τον εαυτό τους όσοι τις διακινούν. 

 Αλλωστε εκείνος γνωρίζει, και το γνωρίζει καλά, πως επί του παρόντος, «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε»...



Δεν υπάρχουν σχόλια: