"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Το καθήκον των αρχηγών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Ατέρμονη και δυστυχώς παιδαριώδη «συζήτηση» προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου ο οποίος είπε ότι «Οποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι». 


 «Συζήτηση» που κατέδειξε γενικευμένη προχειρότητα και άγνοια ακόμα και των βασικών έννομων υποχρεώσεων που η δημοκρατική πολιτεία επιβάλλει (για κάποιον λόγο!) στις ΕΔ. «Συζήτηση» επιπόλαιη, στον αέρα, με όρους πολυτελούς, έστω, καφενείου.

Η Πολιτική Εθνικής Αμυνας (ΠΕΑ) είναι το κύριο δεσμευτικό κείμενο που ορίζει τις υποχρεώσεις των ΕΔ. Επιτάσσει ρητά και απόλυτα την αυτόματη ανάληψη δράσης προστασίας της εθνικής κυριαρχίας όχι μόνον όταν παραβιάζεται, αλλά ακόμα και όταν απλώς απειληθεί. Αν δηλαδή οι Τούρκοι επιχειρήσουν να ανέβουν σε μια βραχονησίδα, ο Α/ΓΕΕΘΑ υποχρεούται να τους αποτρέψει πριν ανέβουν με όλα τα μέσα που ορίζουν οι κανόνες εμπλοκής. Και αν τελικά ανέβουν, υποχρεούται να τους εξουδετερώσει χωρίς συζήτηση.  


Αν ένας πρωθυπουργός ή ένας υπουργός τηλεφωνήσει σε έναν Α/ΓΕΕΘΑ ή σε άλλον αρχηγό και του ζητήσει να μην εξολοθρεύσει ξένες δυνάμεις που πάτησαν σε ελληνικό έδαφος, θα δίνει ευθέως παράνομη εντολή. Θα παρανομεί ταυτόχρονα και εκείνος που τη δίνει, αν τη δώσει, και εκείνος που την υπακούει, αν υπακούσει.  


Αν, αντίστροφα, ένας αρχηγός τηλεφωνήσει για να ρωτήσει ο ίδιος έναν πρωθυπουργό «τι να κάνει» σε τέτοιο ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός κανονικά οφείλουν να τον ψέξουν για το ερώτημα. Η απάντηση που υποχρεούται να δώσει σε ένα τέτοιο ερώτημα ένας πολιτικός επικεφαλής είναι μία και μόνη: «Η ερώτηση είναι απαράδεκτη. Ο νόμος ορίζει τι οφείλετε να κάνετε». Και αυτό δεν είναι άλλο παρά να εξολοθρεύσουν αμέσως τους εισβολείς.

Αν πάντως σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά, υπάρχει λύση. Μπορούν πάντοτε να προτείνουν αλλαγή του νομικού καθεστώτος. Να αλλάξουν το Σύνταγμα και την ΠΕΑ και να ορίζεται πλέον ότι αν ξένες δυνάμεις πατήσουν σε ελληνικό έδαφος, η υποχρέωση των ελληνικών είναι να τους μοιράζουν σαντουιτσάκια με σολομό και αναψυκτικά. Αν η προσβολή γίνει μετά τις επτά το απόγευμα, μπορούν να σερβίρουν ουίσκι. Αν γίνει πρωί, να δίνουν αντηλιακά: μην πει κανείς ότι θέλουμε και να τους… κάψουμε τους ανθρώπους!

Οσοι γίνονται έξαλλοι με τέτοιες δηλώσεις καλό θα ήταν να γνωρίζουν πρώτα για τι μιλάνε. 


 Προδήλως αυτό δεν συμβαίνει. 


 Καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζουν ότι αποτελεί διεθνή τακτική οι αρχηγοί των ΕΔ να μιλούν. Και να μιλούν σκληρά όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Δεν ούτε μουγκοί, ούτε γλάστρες. Εχουν τεράστια ευθύνη. Και το να μιλούν όταν κριθεί απαραίτητο συνιστά τμήμα αυτής της ευθύνης.  


Επιπλέον, οι αρχηγοί των ΕΔ δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως πολλοί θα ήθελαν. Δεν τους έχουν αφαιρεθεί τα πολιτικά δικαιώματα, ούτε το δικαίωμα του λόγου. Αν πουν ποιο κόμμα πρέπει να ψηφίζουν οι στρατιώτες, η πολιτική ηγεσία οφείλει να τους καθαιρέσει αμέσως. Αλλά δεν το έκαναν και δεν θα το κάνουν. Οταν όμως μιλήσουν για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε ενέργειες εισβολής, ενεργούν στο πλαίσιο της πολύ σύνθετης εθνικά κρίσιμης αποστολής τους.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ δεν είπε όμως μόνο αυτό, το οποίο ανοήτως προκάλεσε τόση «συζήτηση». Είπε (και ευτυχώς το είπε!) και κάτι απείρως σημαντικότερο: 


Οτι «η έννοια της σημειακής κρίσης δεν υπάρχει» και ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελλόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού».  


Ομως αυτό δεν το κατανόησαν οι ρομφαιοφόροι των πεπαλαιωμένων μετεμφυλιακών συνδρόμων. Λόγω άγνοιας δεν του απέδωσαν την παραμικρή σημασία, ενώ εκεί βρίσκεται όλη η ουσία. Εκεί υπάρχουν όλες οι απαντήσεις. Οχι στο… «κάψιμο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: