"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Προστασία με το γάντι

Tου ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

«Φοράω πλαστικά γάντια για να βγω από το σπίτι», είπε στο περιοδικό New Yorker ο καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και ένας από τους κορυφαίους επιδημιολόγους στον κόσμο, Ιαν Λίπκιν. «Τα αποκαλώ “προφυλακτικά για το μετρό”».  

Ο καθηγητής δεν είναι παρανοϊκός. Ολοι οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιδημιολόγοι συστήνουν πλαστικά γάντια. «Η μάχη της ανθρωπότητας με τους ιούς μοιάζει με κούρσα εξοπλισμών, οι ιοί διαρκώς αλλάζουν για να ξεφύγουν», λέει.

Αν ένας σπουδαίος επιστήμονας εμφανώς πιστεύει ότι ο κορωνοϊός COVID-19 μπορεί να εξαπλώνεται αθόρυβα στη Νέα Υόρκη, τότε κάθε πολίτης σε κάθε χώρα οφείλει να πάρει μέτρα και να μην εφησυχάζει. Στην Ελλάδα αδειάσαμε τα φαρμακεία από μάσκες, αλλά καλύτερο θα ήταν να αγοράσουμε πλαστικά γάντια. Η ίωση εξαπλώνεται από τις λαβές και τα πόμολα σε πόρτες και ασανσέρ σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς. Τα γάντια δεν πρέπει να είναι ταμπού, όταν οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με δεδομένες τις συνήθειές μας, δυνητικά μπορεί να προσβληθεί από τον ιό έως και το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα στους επόμενους μήνες.

Αλλες συμβουλές από τον Λίπκιν: 

Ποτέ τα χέρια στο πρόσωπο χωρίς χαρτομάντιλο

Καθαρίστε τις επιφάνειες στο γραφείο ή στο κάθισμα του αεροπλάνου με υγρό αντισηπτικό χαρτομάντιλο.  

Τέλος στις αγκαλιές, στα κοινωνικά φιλιά και στις χειραψίες (προτιμήστε τη ρωμαϊκή χειραψία όπου σφίγγεις τον πήχυ και όχι την παλάμη του άλλου).  

Αποφύγετε τις δημόσιες συναθροίσεις 

Μην αγγίζετε ποτέ το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης στα ξενοδοχεία. Είναι το πιο βρώμικο πλαστικό του πλανήτη, αφού είναι το μόνο αντικείμενο των δωματίων που δεν καθαρίζεται ποτέ.  

Και...


 μη χρησιμοποιείτε ίδια πετσέτα με κάποιον άλλο. 

Ολα αυτά συστήνει ο επιστήμονας που έχει ασχοληθεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου, τον SARS, τον MERS και που πρόσφατα επέστρεψε στη Νέα Υόρκη από την Κίνα, όπου πήγε για να μελετήσει τον κορωνοϊό και έμεινε σε καραντίνα 14 μέρες σε οίκημα του Columbia.

Τα καλά νέα είναι ότι ο κορωνοϊός θα προκαλέσει στους περισσότερους ήπια γρίπη. Αλλά επειδή θα προσβάλει σχεδόν τους πάντες, οι λίγοι, το 5%, που θα χρειαστούν σοβαρή περίθαλψη, θα είναι πάρα πολλοί αριθμητικά και αυτό θα δοκιμάσει όλα τα συστήματα υγείας.

Οι μεγάλες ηλικίες θα περάσουν τη μεγαλύτερη δοκιμασία, αλλά δεν πρέπει να μας κλονίζουν τα γενικά ποσοστά θνησιμότητας. Ο κάθε οργανισμός έχει τις δικές του πιθανότητες. Ο 70άρης και ο 80άρης που θα μολυνθεί, αν δεν καπνίζει, αν ενισχύει τον οργανισμό του με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, με βότανα και αντιπυρετικά, και αν έχει προνοήσει να προμηθευθεί οξυγόνο (το ανέφεραν ειδικοί από την Public Health England στο BBC) για τις λίγες ημέρες που ίσως το χρειαστεί, τότε μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο κορωνοϊός θα του φερθεί «με το γάντι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: