"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Μακεδονικές» ντομάτες και καλά ξεμπερδέματα



Ότι η υπόθεση με τα προϊόντα και τα εμπορικά σήματα θα εξελισσόταν σε ένα από τα πιο δύσκολα παζλ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ ήταν κάτι που όλη η αγορά γνώριζε.


Ότι τα παρατράγουδα θα ξεκινούσαν τόσο σύντομα, έστω και με τη μορφή αστείου, όμως, λίγοι το περίμεναν. Η υπόσχεση του Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι όποιο κράτος-μέλος υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του (σ.σ.: «Μακεδονία» σκέτο έγραψε, χωρίς το «βόρεια») θα γευτεί τις πιο νόστιμες ντομάτες του κόσμου, τις «μακεδονικές», είναι ενδεικτική της επιθετικής προώθησης που θα προσπαθήσουν να κάνουν εφεξής.


Μόνο που οι γείτονες δεν περίμεναν τη συμφωνία για να διαφημίσουν και να κατοχυρώσουν τα προϊόντα τους στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά. Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας από το βήμα του Εxport Summit VI που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος σηκώνουν πολλές ερμηνείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα για εσωτερική χρήση έχουμε 64 κατοχυρώσεις, για ευρωπαϊκή 10 και καμία για διεθνή. Στην ΠΓΔΜ οι κατοχυρώσεις για εσωτερική χρήση είναι 37, καμία για την Ευρώπη αλλά 2 για διεθνή. 


Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια οι μακεδονικές επιχειρήσεις δεν φρόντισαν, στον βαθμό που έπρεπε, να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους στην παγκόσμια αγορά;


Βέβαια δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία. Και αν για τους οίνους υπάρχει η προστασία της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, με την Ε.Ε. να αναγνωρίζει ως Μακεδονικά μόνο τα ελληνικά κρασιά που προέρχονται από την περιοχή και από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών, η επικείμενη αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως Βόρεια Μακεδονία περιπλέκει τα πράγματα. Τις επόμενες ημέρες το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύεται ότι θα ξεκινήσει την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου για τις διαδικασίες που προωθούνται. Επειδή όμως στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε τις ταχύτητες του κράτους, καλό θα ήταν οι επιχειρήσεις να εκκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες με δική τους πρωτοβουλία. Πρέπει να εκμεταλλευτούν το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και, κυρίως, το ακόμα μεγαλύτερο διάστημα που θα χρειαστεί η ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στην Ε.Ε.


Δεν είναι βέβαια μόνο οι σχέσεις με τα Σκόπια που απασχολούν την ελληνική βιομηχανία, ούτε μόνο οι μακεδονικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τρίτα κράτη. Είμαστε σε μια συγκυρία που οι ελληνικές επιχειρήσεις δέχονται απανωτούς κλονισμούς. Οπως αυτός που προκάλεσε η απόφαση Τραμπ για επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εισάγονται από την Ευρώπη. Οπως σημείωσε πρόσφατα ένας γνωστός επιχειρηματίας του δραστηριοποιείται στον κλάδο...

 από το εμπόριο κερδίζουν όλοι. Από τον εμπορικό πόλεμο όμως;

Δεν υπάρχουν σχόλια: