"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Κατηγορίες για προεκλογικό παζάρι της ΜΙΤ με το PKK!

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Η απόφαση του εισαγγελέα να καλέσει σε ανάκριση τον επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν είναι το θέμα που κυριαρχεί στην τουρκική επικαιρότητα. Ο τελευταίος που είχε κληθεί για ανάκριση ήταν ο τέως αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ και προφυλακίστηκε πάραυτα. 

«Μήπως έφτασε και η σειρά του τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν;» είναι το ερώτημα που τίθεται τώρα.

Η νέα εξέλιξη έπεσε σαν βόμβα καθώς ο επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ήταν από τους στενούς συνεργάτες του Ερντογάν. «Ο Φιντάν και η ομάδα του είναι πετυχημένοι», έσπευσε να δηλώσει χθες ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στηρίζοντας πλήρως τον επικεφαλής της ΜΙΤ. Εντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είπε «Δικαιοσύνη είναι αυτή, ό,τι θέλει κάνει», ωστόσο πρόσθεσε πως «εκείνοι που εξακολουθούν να είναι οι επίσημοι αρμόδιοι της ΜΙΤ δεν θα πρέπει να καλούνται για κατάθεση ως ύποπτοι».

Ο Χακάν Φιντάν, καθώς και ο πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ Εμρέ Τανέρ και ο βοηθός επικεφαλής της ΜΙΤ Αφέτ Γκιουνές, θα καταθέσουν σήμερα στο δικαστήριο του Μπεσικτάς της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με την υπόθεση KCK που αφορά την οργάνωση του PKK στις πόλεις. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση KCK, στο πλαίσιο της οποίας έχουν προφυλακιστεί πάνω από 1.000 άνθρωποι, τώρα έχει στα χέρια του το ηχογραφημένο υλικό μέρους της μυστικής συνάντησης που είχαν οι τρεις αξιωματούχοι της κυβέρνησης με το PKK. Το υλικό αυτό είχε διαρρεύσει στον Τύπο πριν από μερικούς μήνες και αποκαλύφθηκε ότι διαπραγματεύονταν εκ μέρους της κυβέρνησης την κατάπαυση του πυρός πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. 

«Γνωρίζουμε ότι και στο παρελθόν ο Φιντάν ήταν στόχος, δεν θα αφήσουμε να τον φάνε τόσο εύκολα», είχε δηλώσει τότε ο τούρκος Πρωθυπουργός στηρίζοντάς τον πλήρως. Αλλωστε σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις ο Φιντάν εκπροσωπούσε τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν, αφού τότε ήταν στο πρωθυπουργικό γραφείο και όχι στη ΜΙΤ.

«Δεν είναι αρκετό να κληθούν για ανάκριση αυτοί οι τρεις. Πρέπει να κληθεί για ανάκριση και ο Πρωθυπουργός» δηλώνει βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και το ακροδεξιό MHP δηλώνει πως όσοι συνεργάστηκαν με το PKK για να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός πριν από τις εκλογές πρέπει να πληρώσουν «είτε είναι ο Πρωθυπουργός, είτε οποιοσδήποτε άλλος». Στην ουσία η αντιπολίτευση βλέπει θετικά αυτήν την εξέλιξη, αν και θεωρεί ότι άργησε να γίνει αυτό το βήμα.
Πάντως, αν προφυλακιστεί σήμερα ο Φιντάν, οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: