"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ: Η αθεΐα ως ποινικό αδίκημα!!!

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι εξτρεμιστές θέλουν το κεφάλι του - στην κυριολεξία. Eνας όχλος παραλίγο να τον λιντσάρει. Και η αστυνομία, αντί να συλλάβει αυτούς που του επιτέθηκαν, έριξε τον ίδιο στη φυλακή. Αρχικά δήθεν για τη δική του ασφάλεια, για να απαγγελθούν στη συνέχεια εις βάρος του κατηγορίες για βλασφημία και εξύβριση του Ισλάμ. Ολα αυτά εξαιτίας ενός σχολίου στο Ιντερνετ. 

«Ο Θεός δεν υπάρχει», τόλμησε να γράψει στη σελίδα του στο facebook ο ινδονήσιος δημόσιος υπάλληλος Αλεξάντερ Ααν, προκαλώντας σάλο στη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του πλανήτη.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε μ' αυτούς τους άθεους που προσβάλλουν το Ισλάμ, είναι να τους κόψουμε το κεφάλι. Μόνο αυτό τους αξίζει», λέει ένα από τα πολλά παρόμοια σχόλια που κατέκλυσαν τη σελίδα που δημιούργησε ο Ααν στο facebook με τίτλο «Ateis Minang» («Οι άθεοι των Μινάνγκ», όπου Μινάνγκ είναι μια αυτόχθων ινδονησιακή εθνότητα), αφότου ανάρτησε σ' αυτή το προκλητικό σχόλιό του. Μερικές ημέρες αργότερα, ένας όχλος από οργισμένους μουσουλμάνους επιτέθηκε στην κατοικία του 31χρονου στο χωριό Πουλάου Πουντζούνγκ, στο νησί της Σουμάτρας, με αποτέλεσμα η αστυνομία να… φυλακίσει τον Ααν.

Το επεισόδιο επικέντρωσε την προσοχή στην αθεΐα και στο ερώτημα αν είναι παράνομο να είναι κανείς άθεος βάσει της Pancasila, της ιδεολογίας του κράτους της Ινδονησίας. Η Pancasila ήταν ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους εθνικιστές, μουσουλμάνους και τους μη μουσουλμάνους, που ίδρυσαν το κράτος θεσπίζοντας το Σύνταγμα του 1945. Oπως υπογραμμίζουν πολλοί μουσουλμάνοι ιερωμένοι, η πρώτη αρχή της Pancasila - και άρα θεμέλιο του κράτους της Ινδονησίας - είναι ο μονοθεϊσμός, η πίστη στον ένα και μοναδικό Θεό. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, η αθεΐα αποτελεί παραβίαση της κρατικής ιδεολογίας και έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζεται επισήμως. Ο νόμος υποχρεώνει κάθε Ινδονήσιο να επιλέξει μια θρησκεία - και να την αναφέρει στο δελτίο ταυτότητάς του - ανάμεσα στα έξι μονοθεϊστικά θρησκεύματα που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα - Ισλάμ, βουδισμό, ινδουισμό, καθολικισμό, προτεσταντισμό και κομφουκιανισμό.

Ετσι ο Αλεξάντερ Ααν βρέθηκε να κατηγορείται για προσβολή της θρησκείας. Η βιαιότητα των αντιδράσεων ήταν τέτοια ώστε για να κατευνάσει τα πνεύματα ο νεαρός άθεος εξέφρασε την πρόθεσή του να ασπαστεί το Ισλάμ. 

«Ακόμη κι αν το κάνει, δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη», προειδοποίησε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι, παρ' όλο που η δικαιοσύνη δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα απαγγείλει κατηγορίες κατά του Ααν για τον αθεϊστικό προσανατολισμό του, ο 31χρονος πιθανότατα θα διωχθεί για ψευδή βεβαίωση, επειδή όταν είχε κάνει τα χαρτιά του για το δημόσιο είχε δηλώσει μουσουλμάνος… Η Διεθνής Συμμαχία Αθεΐας (IAA, με έδρα τις ΗΠΑ) έγραψε στον πρόεδρο της Ινδονησίας ζητώντας του να αφήσουν τον άνθρωπο στην ησυχία του.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: