KINA: Βάζει φρένο στις κυρώσεις κατά Ιράν
Μετά τη Ρωσία, και η Κίνα εξέφρασε την αντίθεσή της στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, μια λύση προς την οποία προσανατολίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ύστερα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι πρόσθετες κυρώσεις «δεν πρόκειται να επιλύσουν κατά θεμελιώδη τρόπο το ιρανικό πρόβλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, υποστηρίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η ορθή οδός» υπέρβασης της κρίσης. Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επιβάλει μέχρι στιγμής τέσσερις γύρους κυρώσεων, αλλά το Ιράν επιμένει διά στόματος του προέδρου του, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει «ούτε κατά ένα γιώτα» από το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Επιπλέον, ο Κινέζος αξιωματούχος άφησε αιχμές για την αντικειμενικότητα της ΙΑΕΑ τονίζοντας ότι η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ οφείλει να συνεργαστεί πιο στενά με το Ιράν και να διασαφηνίσει «με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο» τα διαφιλονικούμενα σημεία της πολύκροτης έκθεσης, που δόθηκε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα. Το εν λόγω ντοκουμέντο έδωσε τροφή στις αιτιάσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Τεχεράνης κάνοντας λόγο για «δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων».
Η Κίνα αποτελεί στρατηγικό οικονομικό εταίρο του Ιράν, από το οποίο εξασφαλίζει το 15% των ενεργειακών της αναγκών. Τον περασμένο Ιούλιο, οι δύο χώρες υπέγραψαν σειρά οικονομικών συμφωνιών συνολικού ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγάλες κινεζικές επενδύσεις σε έργα υποδομών, στη βιομηχανία, τα ορυχεία, το ενεργειακό δίκτυο και το σύστημα ύδρευσης του Ιράν.
Την αντίθεση της Ρωσίας στην επιβολή κυρώσεων ήρθε να επιβεβαιώσει και η ανακοίνωση του Σεργκέι Κιριένκο, προέδρου της κρατικής εταιρείας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας Rosatom, ότι συζητεί με την Τεχεράνη την κατασκευή πρόσθετων ατομικών αντιδραστήρων, ύστερα από την ολοκλήρωση του πρώτου εξ αυτών στην πόλη Μπουσέρ. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε πείσμα του αναμενόμενου ρωσικού και κινεζικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία και Βρετανία προετοιμάζονται για τη μονομερή επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη. Επικαλούμενα διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο πιθανολογείται ότι θα εγκριθεί την 1η Δεκεμβρίου.
Στον απόηχο της σεναριολογίας για πιθανό στρατιωτικό πλήγμα από το Ισραήλ ή και από τις ΗΠΑ, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα απαντήσουν «επιστρατεύοντας όλη τη στρατιωτική ισχύ τους» απέναντι στους εισβολείς. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Αλί Λαριτζανί δήλωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης «θα διακινδυνεύσουν να σπάσουν τον σβέρκο τους αν εμπλακούν σε παιχνίδια» με την Ισλαμική Δημοκρατία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΙΡΑΝ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΙΝΑ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου