ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Αθώα τα e-ρωτικά-mails - παράνομη η απόλυση εργαζομένου λόγω... τολμηρής αλληλογραφίας
Ενας εργαζόμενος μπορεί να λαμβάνει ερωτικά μηνύματα από μια συνάδελφο χωρίς να φοβάται ότι θα απολυθεί: το γαλλικό Εφετείο αποφάσισε να δικαιώσει τον εργαζόμενο μιας ασφαλιστικής εταιρείας που απολύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια επειδή είχε δεχθεί από συνάδελφό του e-mails γεμάτα πάθος, τα οποία συνοδεύονταν από σέξι φωτογραφίες. Με την απόλυσή του, αποφάνθηκε το Εφετείο, η εταιρεία υπερέβη τα δικαιώματά της.
Οι δικαστές δεν αρνήθηκαν στην εταιρεία τη δυνατότητα να ελέγχει τα μηνύματα που στέλνονται από τους εργαζομένους της μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της: στον χώρο εργασίας, όλα τα e-mails θεωρούνται «επαγγελματικά αντικείμενα» και συνεπώς δεν είναι απόρρητα. Οι προϊστάμενοι μιας επιχείρησης μπορούν έτσι να διαβάζουν τα κείμενα που στέλνονται από τους εργαζομένους. Οταν θέλουν να γράψουν κάτι προσωπικό, οι εργαζόμενοι μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους. Ομως, στην προκειμένη περίπτωση, οι δικαστές αποφάσισαν να προστατεύσουν τους εργαζομένους.
Τι ακριβώς συνέβη; Ενα στέλεχος της εταιρείας άφησε στον υπολογιστή του τα μηνύματα που είχε λάβει από μια υπάλληλο, τα οποία συνοδεύονταν από σέξι φωτογραφίες. Τα δικαστικά πρακτικά δεν περιλαμβάνουν σκανδαλιστικές λεπτομέρειες, όμως η ασφαλιστική εταιρεία δικαιολόγησε την απόλυση λέγοντας πως ο «ένοχος» είχε αφήσει τα ντοκουμέντα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του και η βοηθός του είδε τις φωτογραφίες κατά την απουσία του.
Αυτό δεν αρκεί για να απολυθεί κάποιος, αποφάνθηκε το Εφετείο. Τα επαγγελματικά μηνύματα δεν είναι ιδιωτικά, οι ανώτεροι έχουν δικαίωμα να τα διαβάζουν. Οταν όμως είναι προφανές ότι πρόκειται για προσωπικά μηνύματα, η υπηρεσία δεν έχει το δικαίωμα να ανοίγει τους επισυναπτόμενους φακέλους, επειδή τότε παραβιάζονται αρχές του Ποινικού Κώδικα και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Μολονότι το κατέβασμα ερωτικών φωτογραφιών και ταινιών στη δουλειά μπορεί να τιμωρηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ίδια αρχή δεν εφαρμόζεται για τα προσωπικά e-mails, ακριβώς επειδή είναι προσωπικά και συνεπώς απαραβίαστα: αν η καλή σας σάς στείλει τολμηρές φωτογραφίες δικές της ή άλλων γυναικών, ουδείς μπορεί να σας επιπλήξει γι' αυτό. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα τις διανείμετε στην εταιρεία, κάτι που το περί ου ο λόγος στέλεχος δεν έκανε.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΑΛΛΙΑ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου