"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Καλά κρατεί το «πάρτι» στα νοσοκομεία

Κατάχρηση πανάκριβων υλικών από χειρουργούς αποκάλυψε ένορκη διοικητική εξέταση η οποία ολοκληρώθηκε προσφάτως σε µεγάλο νοσοκοµείο της χώρας

Πρόκειται για ένα ακόµη σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας, το οποίο καταδεικνύει την ασυδοσία που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύµατα. Το «πάρτι» ορισµένων χειρουργών καλά κρατεί, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει έλεγχος, ποσοτικός ή ποιοτικός, των υλικών που χρησιµοποιούν. Κάποιοι ζητούν για µία επέµβαση δύο ίδια υλικά, άλλοι για την ίδια επέµβαση ζητούν τέσσερα ή έξι. Στη συγκεκριµένη υπόθεση ένας από τους πέντε γιατρούς είχε χρησιµοποιήσει σχεδόν τα 2/3 των υλικών που καταναλώθηκαν από την κλινική τους! ∆εν είναι ο µοναδικός. Πάρα πολλοί γιατροί καταναλώνουν ακόµη και προληπτικά συγκεκριµένα υλικά, παρ’ ότι δεν υπάρχει τέτοια ένδειξη ούτε από τις ίδιες τις κατασκευάστριες εταιρείες. Η τύχη των υλικών που περισσεύουν; Ο πάτος του κουβά... Η Ε∆Ε ολοκληρώθηκε τον περασµένο Απρίλιο. Ασχολήθηκε µε την τριετία 2007, 2008, 2009. Σύµφωνα µε το πόρισµα, οι συντάκτες του οποίου είναι καθηγητές Μαιευτικής και Γυναικολογίας τριών πανεπιστηµίων της χώρας, η κλινική µε τη µεγαλύτερη κατανάλωση αιµοστατικών και αντισυµφυτικών υλικών στο συγκεκριµένο νοσοκοµείο εκείνα τα χρόνια ήταν η Μαιευτική και Γυναικολογική.

Οι 15 χειρουργικές κλινικές του νοσοκοµείου όπου έγινε ο έλεγχος χρησιµοποίησαν αιµοστατικά και αντισυµφυτικά υλικά συνολικού κόστους 2.254.743,31 ευρώ. Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική χρησιµοποίησε υλικά µε κόστος 1.334.140,61 ευρώ, δηλαδή το 59,17% του συνολικού κόστους όλων των χειρουργικών υλικών. Συνεπώς, σηµειώνεται στο πόρισµα, η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική χρησιµοποίησε περισσότερα αιµοστατικά και αντισυµφυτικά υλικά από όλες τις υπόλοιπες 14 χειρουργικές κλινικές.

«Τα δεδοµένα αυτά δεν συµβαδίζουν µε τη διεθνή βιβλιογραφία» σηµειώνεται στο πόρισµα. Αλλά ένας από τους γιατρούς που ρωτήθηκε για τη µεγάλη κατανάλωση αιµοστατικών υλικών απάντησε ότι τα χρησιµοποιούσε και για προληπτική χρήση. ∆ηλαδή ακόµη «και όταν δεν υπήρχαν ενεργές αιµορραγίες»! Κι όµως, όπως υπογραµµίζε ται στο πόρισµα, αιµοστατικά είναι τα υλικά που έχουν σκοπό την προαγωγή της αιµόστασης, επιταχύνοντας τους µηχανισµούς πήξης του αίµατος. Η χρήση τους έχει προκύψει από την ανάγκη να περιοριστούν διεγχειρητικές αιµορραγίες, οι οποίες είναι δύσκολο να αντιµετωπιστούν µε την «κλασική» χειρουργική τεχνική, και ιδιαίτερα αιµορραγίες που λόγω του έντονου ρυθµού απώλειας αίµατος µπορεί να αποβούν απειλητικές για την επιβίωση του ασθενή.

Μάλιστα τα αιµοστατικά χρησιµοποιούνται κυρίως σε χειρουργικές ειδικότητες που αντιµετωπίζουν περιστατικά µε αυξηµένο κίνδυνο διεγχειρητικής αιµορραγίας, όπως είναι η χειρουργική, η νευροχειρουργική, η ουρολογία και η ωτορινολαρυγγολογία. Κανονικά η χρήση αυτών των υλικών στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας είναι περιορισµένη.

Σε περιπτώσεις αιµορραγίας που είναι απειλητική για τη ζωή της επιτόκου βέβαια, τα αιµοστατικά «είναι δυνατόν να βοηθήσουν στη διάσωση της µήτρας», αναφέρουν οι καθηγητές Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο πόρισµά τους. Παρά ταύτα, όπως σηµειώνουν, δεν υπάρχουν δηµοσιεύσεις που να δικαιολογούν πλήρως την εφαρµογή αυτών των υλικών. Επιπλέον, υπογραµµίζεται ότι σε όλες τις οδηγίες των αιµοστατικών υλικών αναφέρεται ότι δεν πρέπει να χρησιµοποιούνται προληπτικά, ούτε να αντικαθιστούν τη σωστή χειρουργική τεχνική.

Αναφερόµενοι στα αντισυµφυτικά υλικά, οι συντάκτες του πορίσµατος τονίζουν ότι δεν µπορούν να αντισταθµίσουν την κακή χειρουργική τεχνική, η οποία είναι η κύρια αιτία δηµιουργίας συµφύσεων. Η πρόληψη των συµφύσεων στη Γυναικολογία, προσθέτουν, επιτυγχάνεται κυρίως µε τη σωστή χειρουργική τεχνική.Στη συγκεκριµένη κλινική παρατηρήθηκε χρήση αιµοστατικών και αντισυµφυτικών υλικών κατά την τριετία 2007, 2008 και 2009, η οποία κρίνεται µακράν και ασυνήθιστα µεγαλύτερη του αναµενοµένου που προκύπτει από τα στοιχεία της διεθνούς βιβλιογραφίας, διαπιστώνεται στα συµπεράσµατα της έρευνας. Ειδικότερα:

* Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική χρησιµοποίησε περισσότερα υλικά από όλες τις υπόλοιπες χειρουργικές του νοσοκοµείου (59,17% του συνόλου της χρήσης σε όλες τις χειρουργικές κλινικές).

* Η χρήση αυτή αφορά κυρίως τον έναν από τους πέντε γιατρούς (ποσοστό 68,72%), µε κόστος 916.864,51 ευρώ.

* Υπήρξε «προληπτική χρήση» αιµοστατικών υλικών. ∆εν υπάρχει ένδειξη προληπτικής χρήσης από τις αντίστοιχες κατασκευάστριες εταιρείες. ∆εν υπήρξε ερευνητικό πρωτόκολλο.

* Υπήρξε µεγάλη χρήση αντισυµφυτικών υλικών, η χρησιµότητα των οποίων είναι αµφιλεγόµενη.

* Υπήρξε χρήση πληθώρας αιµοστατικών και αντισυµφυτικών υλικών σε καισαρικές τοµές χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη ένδειξη από τις κατασκευάστριες εταιρείες. Τα υλικά αυτά είναι τα Adept, Mesofol, Suprogel, Surgiwrap, Tissudura.

* Τα υλικά Suprogel και Tissudura, τα οποία χρησιµοποιήθηκαν και σε καισαρικές τοµές και σε γυναικολογικές επεµβάσεις, είναι κατασκευασµένα για να τοποθετούνται αποκλειστικά και µόνο στη σκληρά µήνιγγα της σπονδυλικής στήλης.


Οι συντάκτες του πορίσµατος κρίνουν ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα της χρήσης των αιµοστατικών και αντισυµφυτικών υλικών στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική κατά την τριετία 2007, 2008, 2009.

Επίσης, θα πρέπει να δηµιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου κατανάλωσης αναλώσιµων υλικών, µε σκοπό την έγκαιρη διαπίστωση µεγάλων µεταβολών στην κατανάλωση αυτών των υλικών.

Τέλος, προειδοποιούν ότι η χρήση αιµοστατικών και αντισυµφυτικών υλικών θα πρέπει να γίνεται σύµφωνα µε τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδοµένα.

Κάθε φορά που γίνεται χρήση αιµοστατικών και αντισυµφυτικών υλικών, σηµειώνουν µάλιστα, θα πρέπει να δηλώνονται εγγράφως οι ενδείξεις χρήσης και να αιτιολογείται το κόστος σε σύγκριση µε άλλα υλικά.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: