Computer Wins on ‘Jeopardy!’: Trivial, It’s Not (Υπολογιστης νικά ανθρώπους σε τηλεπαιχνίδι)
Του JOHN MARKOFF / The New York Times
Ενας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο Ουάτσον της ΙΒΜ, κατάφερε να κερδίσει στο αμερικανικό παιχνίδι γνώσεων Jeopardy τους δύο ανθρώπους αντιπάλους του.
Για την ΙΒΜ η «μονομαχία» στον κόσμο των γνώσεων αποτέλεσε εξαιρετική διαφήμιση και ταυτόχρονα μια θαυμάσια απόδειξη της τεράστιας προόδου που κατέγραψε προς τη δημιουργία ενός κόσμου όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα κατανοεί και θα απαντά στον ανθρώπιν λόγο. Τίποτε, μάλιστα, δεν αποκλείει ότι μελλοντικά μηχανές με τέτοιες ικανότητες θα μας αντικαταστήσουν σε διάφορες εργασίες.
Ο Ουάτσον στην πραγματικότητα είναι μια μηχανή που απαντά σε ερωτήσεις και διαθέτει μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης που προσπαθούσαν να επιτύχουν επί δεκαετίες οι ερευνητές: Είναι ένας υπολογιστής που μπορεί να κατανοήσει ερωτήσεις στην ανθρώπινη γλώσσα και μπορεί να τις απαντήσει. Ασφαλώς δεν είναι ακόμα τέλειος, αλλά οι επιστήμονες της ΙΒΜ ήδη αναπτύσσουν χρήσεις του ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ιατρική κοινότητα, όπως και διάφορα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα.
Στο πρόγραμμα «Jeopardy» της ΙΒΜ οι ερευνητές αντιμετώπισαν ένα «παιχνίδι» που δεν απαιτεί μόνο πληθώρα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων αλλά και την ικανότητα κατανόησης ασαφών φράσεων, όπως εξάλλου, ταχύτητας και τύχης.
Ο διαγωνισμός που έφερε αντιμέτωπους άνθρωπο και μηχανή μαγνητοσκοπήθηκε στο εργαστήριο Τ. J. Watson της ΙΒΜ, με κοινό τα στελέχη της εταιρείας και αναμεταδόθηκε σε τρία τηλεοπτικά επεισόδια, το τελευταίο από τα οποία προβλήθηκε τη Δευτέρα. Την πρώτη ημέρα μηχανή και άνθρωπος ήρθαν ισόπαλοι, ενώ στους δύο άλλους κύκλους κέρδισε ο Ουάτσον.
Η νίκη του φυσικά δεν σημαίνει ότι ο υπερυπολογιστής είναι τέλειος, αφού ακόμα και αυτός απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις λάθος. Παρόλα αυτά έδειξε να διαθέτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων από τις αρχαίες γλώσσες έως και τη μόδα.
Περισσότερο απ’ όλα η νίκη του υπερκομπιούτερ της ΙΒΜ αποτελεί δικαίωση της επιστήμης των υπολογιστών που ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 1960 έχοντας όραμα την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή με ικανότητα ανεξάρτητης σκέψης. Αυτή, ακριβώς, η υπόσχεση αποτέλεσε αστείρευτη πηγή για γέλια και χλεύη στη Σίλικον Βάλεϊ το 1980, όταν αρκετές νεοσύστατες εταιρείες οδηγήθηκαν στην πτώχευση.
Για την IBM το μέλλον θα αποδειχθεί κερδοφόρο. Οι πρώτες ουσιαστικές δοκιμές του νέου υπερυπολογιστή θα είναι οι συμφωνίες με το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια και με την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Εκεί ο Ουάτσον θα μεταμορφωθεί σε βοηθητική υπηρεσία για τους ιατρούς, ενώ θα μεταβάλει και τον τρόπο διδασκαλίας της ιατρικής επιστήμης.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου