"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το κύµα της µετανάστευσης µεγαλώνει µέρα µε τη µέρα

Πριν από δέκα χρόνια, η θάλασσα ξέβραζε εκατοντάδες ανώνυµα πτώµατα στις ισπανικές παραλίες. Μερικά χρόνια µετά, προορισµός των µεταναστών χωρίς χαρτιά έγιναν τα ελληνικά νησιά και τα ιταλικά παράλια. Σήµερα το κύριο σηµείο εισόδου των µεταναστών αυτών που αναζητούν µια πιο αξιοπρεπή ζωή έγιναν τα 12 χιλιόµετρα των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας µε την Τουρκία. 

Η Μεσόγειος, η οποία βρέχει 24 χώρες όπου ζουν περίπου 450 εκατοµµύρια άνθρωποι, ήταν ανέκαθεν µια περιοχή που δεχόταν µεγάλο αριθµό µεταναστών. Και µε την αναταραχή που πλήττει τη Βόρεια Αφρική, περισσότεροι από 5.500 µετανάστες έφτασαν τις τελευταίες ηµέρες από την Τυνησία στην Ιταλία. Χθες έφτασαν στη χώρα αυτή µε δύο σκάφη και 100 Αιγύπτιοι. Περίπου οι 40 απ’ αυτούς ήταν κάτω των 18 ετών.

Από χθες η Ε.Ε. προσπαθεί να εκπονήσει ένα σχέδιο για τη διαχείριση αυτού του κύµατος των µεταναστών. Πάντως τα µέτρα που έχουν υιοθετηθεί κατά καιρούς ουδέποτε κατάφεραν να σταµατήσουν τη ροή των µεταναστών. Απλώς την εξέτρεψαν προς άλλες διόδους ή, το πολύ πολύ, την περιόρισαν.

Προς το παρόν, τίποτε δεν δείχνει πως αυτή τη φορά θα γίνει κάτι διαφορετικό.

Γιατί όµως οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από την Τυνησία τώρα πουγεννιέται στη χώρα η ελπίδα γιαµια καλύτερη ζωή; Επειδή µπορούν να το κάνουν, λέει στη γαλλική «Λε Φιγκαρό» ο Αλι, που έφτασε την Κυριακή στο ιταλικό νησί Λαµπεντούζα. 

«Συζητήσαµε µεταξύ µας. Παρακολουθήσαµε το µετεωρολογικό δελτίο στην τηλεόραση και είδαµε ότι η θάλασσα ήταν ήρεµη», λέει ο 23χρονος Ουσάµα, µηχανικός του εµπορικού ναυτικού. «Ετσι πήγαµε στα λιµάνια για να βρούµε σκάφη».  

Πλήρωσαν από 500 ώς 1.000 ευρώ για ένα ταξίδι που διήρκεσε πάνω από 24 ώρες, στη διάρκεια των οποίων ήταν ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς να µπορούν να κινηθούν. Μερικοί λένε πως ταξίδεψαν δωρεάν. «Οι ιδιοκτήτες τωνσκαφών µας πήραν από οίκτο», εξηγούν. Ολοι τους τονίζουν πως στην Τυνησία επικρατεί ανασφάλεια εξαιτίας των τραµπελσικών. Το όνοµα των Τραµπελσί, της οικογένειας της συζύγου του Μπεν Αλι, έχει γίνει συνώνυµο µε τη Μαφία και µε τις ένοπλες οργανώσεις.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: