ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Ερντογάν θέλει με νόμο τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης
Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Στα χέρια του επιχειρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πάρει τον έλεγχο των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Ωστόσο, η ισχύς των νέων διατάξεων τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο πρέπει να αποφασίσει σχετικά μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως προβλέπει η νέα αυτή τροπολογία, θα έχει το δικαίωμα παρέμβασης -ακόμη και με αναστολή της λειτουργίας- στην περίπτωση που κριθεί ότι εκτίθεται σε κίνδυνο η εθνική ακεραιότητα και ασφάλεια της χώρας.
Η είδηση αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας μία μόλις ημέρα, όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα «Milliyet», μετά την προειδοποίηση από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης προς τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά της χώρας που τον φιλοξενεί.
Η «παρέμβαση» του Francis Riccardone αφορούσε τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση δημοσιογράφων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο Εργκενεκόν.
«Από τη μια πλευρά υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση για τη στήριξη της ελευθερίας του Τύπου, από την άλλη, δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό κράτηση. Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Εν τω μεταξύ, στο πρόσφατο πόρισμα της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House, για την Ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, επισημαίνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να «κόβει κοστούμια» σε όσα μέσα μαζικής ενημέρωσης «δυσφημίζουν» μέλη ή την ίδια την κυβέρνησή του στο σύνολό της.
Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να «φιμώσει» τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του.
Τον τελευταίο χρόνο, 4 αρθρογράφοι που άσκησαν κριτική στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΑΚΡ υποχρεώθηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν.
Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κράτηση δίχως μερικοί εξ αυτών να γνωρίζουν τι κατηγορίες αντιμετωπίζουν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου