Μεταλλαγμένα κουνούπια κατά του δάγκειου πυρετού
Σε ένα αμφιλεγόμενο πείραμα, βιολόγοι από το κρατικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Μαλαισίας απελευθέρωσαν στην επαρχία Pahang της χώρας 6.000 περίπου αρσενικά κουνούπια Aedes aegypti που είχαν τροποποιηθεί γενετικά στο εργαστήριο.
Σκοπός των επιστημόνων ήταν να εξακριβώσουν αν τα μεταλλαγμένα έντομα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του δάγκειου πυρετού, ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω των κουνουπιών του συγκεκριμένου είδους. Ετσι, στα έντομα είχαν εισαχθεί ξένα γονίδια ώστε, όταν ζευγάρωναν με θηλυκά στο περιβάλλον, οι απόγονοί τους να πεθαίνουν πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τον πληθυσμό των φορέων της νόσου.
Αν και το πείραμα ολοκληρώθηκε στις 5 Ιανουαρίου και οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου υποστήριξαν πως θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες πριν αναλύσουν τα αποτελέσματά του, ήδη ανακοίνωσαν πως τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν αρκετά ενθαρρυντικά. Εξάλλου, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η χρήση της βιοτεχνολογίας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπισθεί ο δάγκειος πυρετός, από τη στιγμή που δεν υπάρχει θεραπεία ή φάρμακο για τη νόσο και τα κουνούπια-φορείς της έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα χημικά εντομοκτόνα. Με συνέπεια να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των μολυσμένων εντόμων από τον ιό που ευθύνεται για την ασθένεια και ο οποίος προσβάλλει κάθε χρόνο περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους, οδηγώντας μέχρι και στον θάνατο.
Ανάλογη δοκιμή πραγματοποίησε επίσης η βρετανική εταιρεία Oxitec από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στα νησιά Κέιμαν, απελευθερώνοντας κι αυτή μεταλλαγμένα αρσενικά κουνούπια σε μία έκταση 160 στρεμμάτων. Στην περίπτωση της Oxitec, με τη γενετική τροποποίηση τα έντομα είχαν γίνει στείρα, με συνέπεια κατά τη διασταύρωσή τους να μην πολλαπλασιάζονται και έτσι να ελαττώνεται ο αριθμός των κουνουπιών στην περιοχή.
Παρά τη φαινομενική επιτυχία της, ωστόσο, η ιδέα προκαλεί τις αντιδράσεις πολλών οικολόγων και επιστημόνων: σύμφωνα με το Δίκτυο για τον Τρίτο Κόσμο (TWN) -το οποίο αποτελείται από 29 περιβαλλοντικές οργανώσεις- η απελευθέρωση μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον εγκυμονεί πολλούς κινδύνους τόσο για τα οικοσυστήματα όσο και για τη δημόσια υγεία. Παρόλο που και στις δύο δοκιμές τα μεταλλαγμένα κουνούπια μπορούσαν να επιβιώσουν ελεύθερα λιγότερο από πέντε ημέρες, «η έρευνα που έχει γίνει για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των πειραμάτων δεν είναι αρκετή», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Lim Li Ching, ερευνήτρια από το TWN, ζητώντας να απαγορευθούν στο μέλλον.
Σύμφωνα με την Ching, εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως τα μεταλλαγμένα κουνούπια δεν θα οδηγήσουν στην εμφάνιση νέων, πιο επικίνδυνων στελεχών του ιού του δάγκειου πυρετού. Επίσης, ακόμη και οι πέντε μέρες επιβίωσης των γενετικά τροποποιημένων πειραματόζωων είναι αρκετές ώστε όχι μόνο να διασταυρωθούν με άλλα είδη κουνουπιών -προκαλώντας αλλαγές στο γενετικό τους υλικό με απρόβλεπτα αποτελέσματα- αλλά και να «περάσουν» τις μεταλλάξεις τους και σε άλλα έντομα, τα οποία θα πεθαίνουν πλέον πιο σύντομα. Με κίνδυνο να διαταραχθεί ολόκληρη η τροφική αλυσίδα, καθώς τα περισσότερα πουλιά, νυχτερίδες και βατράχια τρέφονται με έντομα.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΝΕΤΙΚΗ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΖΩΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου