Επιχείρηση «Αττίλας 3» στα Κατεχόμενα
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Πρωτοφανής είναι η κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και της τουρκικής κυβέρνησης. Η πολιτική θύελλα που προκάλεσαν η τεράστια διαδήλωση 40.000 Τουρκοκυπρίων στις 28 Ιανουαρίου εναντίον της πολιτικής λιτότητας που επιχειρεί να επιβάλει στα Κατεχόμενα η κυβέρνηση Ερντογάν, ο σαφής αντιτουρκικός χαρακτήρας ορισμένων πανό και η βίαιη αντίδραση του εμβρόντητου Τούρκου πρωθυπουργού με επιθέσεις κατά των «αχάριστων» Τουρκοκυπρίων και κατηγορίες ότι μεταβλήθηκαν σε όργανα των Ελληνοκυπρίων(!), συνεχίζει να μαίνεται.
Αναμένεται μάλιστα κλιμάκωσή της ύστερα από ένα δεκαήμερο, καθώς στις 2 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί νέο συλλαλητήριο. Στο μεταξύ η Αγκυρα καταβάλλει πυρετώδεις προσπάθειες να αποσυρθούν από τη Συνδικαλιστική Πλατφόρμα που διοργανώνει τη συγκέντρωση οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που ανήκουν στα κύρια τουρκοκυπριακά κόμματα που μέχρι τώρα συνεργάζονταν αρμονικά με τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής.
Αιτία η λιτότητα
Οι διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων προκλήθηκαν από την απόπειρα της κυβέρνησης Ερντογάν να επιβάλει δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του τουρκοκυπριακού κατεχόμενου ψευδοκράτους. Ο προϋπολογισμός για το 2011 είναι 2,5 δισ. τουρκικές λίρες (γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ) και από αυτά το 1 δισ. λίρες το δίνει η Αγκυρα. Προ μηνών η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περικόψει το ποσό αυτό κατά περίπου 30%!
Οι Τουρκοκύπριοι εξεγέρθηκαν. Υστερα από 37 χρόνια κατοχής έχουν συνηθίσει να ζουν παρασιτικά εις βάρος του τουρκικού προϋπολογισμού, απολαμβάνοντας εισοδημάτων υψηλότατων και φυσικά εντελώς δυσανάλογων προς τις δυνατότητες της τουρκοκυπριακής οικονομίας. Οι κυβερνήσεις της Αγκυρας για πολιτικούς λόγους επιδιώκουν οι μισθοί των Τουρκοκυπρίων να μην είναι εντελώς μηδαμινοί συγκρινόμενοι με τους μισθούς των Ελληνοκυπρίων - ιδίως από τότε που η επικοινωνία των δύο τμημάτων της Κύπρου, των ελεύθερων και των κατεχόμενων περιοχών, έγινε πιο εύκολη και μπόρεσαν πολλοί Τουρκοκύπριοι να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το βιοτικό επίπεδο των Ελληνοκυπρίων.
Αυτό όμως έχει οδηγήσει στο να είναι οι μισθοί των Τουρκοκυπρίων δημοσίων υπαλλήλων υπερδιπλάσιοι εκείνων των Τούρκων ομολόγων τους, προκαλώντας δικαιολογημένες και κλιμακούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Οι Κεμαλικοί
Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Τουρκοκυπρίων κατά της πολιτικής του Ερντογάν έχουν βάλει το χεράκι τους και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου πρωθυπουργού. Από τη φύση του το τουρκοκυπριακό πολιτικό κατεστημένο ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένο με τον τουρκικό στρατό και τους πολιτικούς εκπροσώπους του, τους κεμαλιστές. Ιδίως η τουρκοκυπριακή Δεξιά, από την οποία προέρχεται και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, ουδέποτε τα πήγε καλά με τον Ερντογάν. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω ήταν το συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου να οργανωθεί από 26 τουρκοκυπριακά συνδικάτα, με τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων.
Οργή Ερντογάν
Ο παλλαϊκός χαρακτήρας του συλλαλητηρίου επέτρεψε την εμφάνιση και διάφορων αριστερών πολιτικών ομάδων, οι οποίες με τα πανό τους προχώρησαν σε πρωτοφανείς πολιτικές προκλήσεις προς την Αγκυρα, με την ανοχή των τουρκοκυπριακών αρχών. «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα τη διοικήσουμε», «Αγκυρα, δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου ούτε το «πακέτο» σου, ούτε τους δημόσιους υπαλλήλους σου», «Αγκυρα, μάζεψε τα χέρια σου από πάνω μας», «Αντε φύγετε από εδώ!», έγραφαν χαρακτηριστικά μερικά μόνο από τα πανό που πανικόβαλαν και εξόργισαν την τουρκική κυβέρνηση. Υπήρχαν μάλιστα και δύο πανό που έφεραν από τη μία πλευρά τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη συνθήματα κατά των μέτρων λιτότητας, της Τουρκίας και του Ερντογάν! Η τουρκοκυπριακή ηγεσία έκανε λόγο για «προβοκάτορες» και «προδότες», αλλά το κακό είχε γίνει.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε ταξίδι του στο Κιργιζιστάν, αφού χαρακτήρισε «προβοκατόρικες» και «υποκινούμενες από τους Ελληνοκύπριους» τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων, εξερράγη: «Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι, ρε φίλε; Εγώ έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εκεί? Εχω στρατηγικό συμφέρον. Οποιο είναι το στρατηγικό συμφέρον της Ελλάδας στην Κύπρο, το ίδιο έχει και η Τουρκία», δήλωσε οργισμένος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που συντηρεί οικονομικά το κατοχικό ψευδοκράτος.
Η Αγκυρα απαιτεί
Ο Ερντογάν πήρε τηλέφωνο τον Ερογλου και απαίτησε να προσαγάγει σε δίκη όσους φώναζαν συνθήματα κατά της Τουρκίας, επιδεικνύοντας «μηδενική ανοχή» απέναντί τους. «Η Αγκυρα περιμένει ευαισθησία από τις αρχές της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, αντιπρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν. «Καμία διοίκηση της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να παραβλέψει ενέργειες εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού μας. Αν τις παραβλέψει, αν δεν λάβει μέτρα, αυτό θα σημαίνει ότι τις προστατεύει», πρόσθεσε. Μια μέρα αργότερα ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Τζεμίλ Τσιτσέκ, αρμόδιου για θέματα Κύπρου να προχωρήσει σε επίθεση εναντίον των Τουρκοκυπρίων ηγετών.
«Οι επικεφαλής της διαδήλωσης σχετίζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά και γνωρίζουμε ότι πριν από τη διαδήλωση συνομίλησαν με αυτή» ισχυρίστηκε και συνέχισε: «Στη διαδήλωση εκείνη δεν υπήρχαν σημαίες της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, αλλά υπήρχε η ελληνοκυπριακή σημαία. Κανείς δεν αντέδρασε. Μεταδόθηκε απευθείας από την επίσημη κρατική τηλεόραση της ΤΔΒΚ. Στη διαδήλωση προσέβαλαν την Τουρκία με χαρακτηρισμούς όπως εισβολέας και εγκληματίας πολέμου. Οι διαδηλωτές είπαν ό,τι ήθελαν, αλλά δεν αντέδρασαν σε αυτό ούτε οι παλιοί ούτε οι νέοι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ... Μας έχει λυπήσει το γεγονός ότι σιώπησαν παλιοί και νέοι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ», τόνισε.
Η πολιτική διάσταση Τούρκων - Τουρκοκυπρίων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.
MAZIKOΣ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΣ
Μειοψηφία οι Τουρκοκύπριοι!
Το οικονομικό είναι η σοβαρότερη, όχι όμως και η μοναδική αιτία της δυσαρέσκειας των Τουρκοκυπρίων. Το πρόβλημα των Τούρκων εποίκων έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και ενοχλεί πολλαπλά τους γηγενείς Τουρκοκύπριους.
Οι Τουρκοκύπριοι υπολογίζονται σε περίπου 85.000 άτομα, όταν ο επίσημος πληθυσμός στα Κατεχόμενα ανέρχεται σε 220.000 κατοίκους. Στην πραγματικότητα όμως ο πληθυσμός ανέρχεται σε 250.000 άτομα, σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, ενώ ακούγονται και γράφονται εξωφρενικά νούμερα από τουρκοκυπριακές πηγές -ότι δηλαδή έχουν ξεπεράσει τις? 350.000! Οι Τουρκοκύπριοι δηλαδή αποτελούν μόλις το ένα τρίτο, ίσως και το ένα τέταρτο του πληθυσμού του παράνομου ψευδοκράτους.
Αυτό έχει τουλάχιστον δύο συνέπειες:
Πρώτον, οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν να μειώνεται δραστικά το πραγματικό ποσό που εισπράττουν αυτοί από την επιχορήγηση της Αγκυρας. Δικαίως διαμαρτύρονται ότι ολοένα και περισσότερο τα χρήματα της Τουρκίας πηγαίνουν για τη συντήρηση των Τούρκων εποίκων και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα.
Δεύτερον, η κοσμοσυρροή των εποίκων σταδιακά εκτοπίζει τους Τουρκοκύπριους από τις θέσεις - κλειδιά στην οικονομία του ψευδοκράτους. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια υπήρξε ραγδαία επιχειρηματική διείσδυση από την Τουρκία, η οποία όξυνε αυτές τις αντιθέσεις Τουρκοκυπρίων - Τούρκων.
Φτάσαμε στο σημείο ακόμη και ο Σερντάρ Ντενκτάς, ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς και αρχηγός δεξιού τουρκοκυπριακού κόμματος, να ζητά να διενεργηθεί απογραφή του πληθυσμού στο ψευδοκράτος και να ληφθούν μέτρα τερματισμού της ανεξέλεγκτης μετακίνησης Τούρκων στην κατεχόμενη Κύπρο.
HMEΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΔΕΛΑΣΤΙΚ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου