Οταν το WikiLeaks «κινεί» το... Gallileo
Απομακρύνθηκε ο επικεφαλής της OHB Technology γιατί είχε χαρακτηρίσει το σύστημα «ηλίθιο»
Σαρωτικές και απρόβλεπτες διαστάσεις λαμβάνουν με το πέρασμα του χρόνου οι αποκαλύψεις του WikiLeaks με «θύμα» αυτή τη φορά τον επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ΟΗΒ Τechnology, η οποία συμμετέχει στην κατασκευή του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Gallileo. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα επικαλείται ο WikiLeaks, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δορυφόρων OHB Technology, Mπέρι Σμάτνι, είχε χαρακτηρίσει το Gallileo «ηλίθια ιδέα». Σε έγγραφο που είχε διαρρεύσει το 2009 από την αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο, απέκτησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ WikiLeaks και έδωσε στη δημοσιότητα η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten, ο απολυθείς είχε πει: «Πιστεύω ότι το σύστημα πλοήγησης Gallileo είναι μία ανόητη ιδέα, η οποία πρωτίστως εξυπηρετεί τα γαλλικά συμφέροντα».
Η εταιρεία του κ. Σμάτνι έχει εξασφαλίσει μεγάλο συμβόλαιο 566 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την ανάπτυξη 14 δορυφόρων για το Gallileo. Επιπλέον, ο ίδιος είχε επισημάνει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προωθεί η Γαλλία, είναι μία σπατάλη των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Από μέρους του το εποπτικό συμβούλιο της OHB Technology, το οποίο αποφάσισε την άμεση απομάκρυνση Σμάτνι, εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τα αποδιδόμενα σε αυτόν σχόλια. Προηγουμένως η εταιρεία είχε δηλώσει ότι ο Μπέρι Σμάτνι είχε δεσμευθεί επισήμως πως δεν είχε πει τα όσα του αποδίδονταν.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Σέφεν Λόιτχολντ προσέθεσε: «Εμείς τον πιστεύουμε, αλλά το πλήγμα που υπέστη το όνομα της εταιρείας μας είναι πολύ μεγάλο».
Το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Gallileo θεωρείται η απάντηση στην κυριαρχία του αμερικανικού συστήματος πλοήγησης GPS (Global Positioning System), το οποίο κατασκευάστηκε από το Πεντάγωνο στη δεκαετία του 1980 και χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, το Gallileo έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει υπέρβαση δαπανών και καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματά του. Αρχικά το πρόγραμμα θα κόστιζε 3,4 δισ. ευρώ, ενώ φέρεται ότι τελικά ενδεχομένως θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα τεθεί σε λειτουργία το 2014.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΑΣΤΗΜΑ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
WIKILEAKS
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου