"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΟΛΕΤΗΡΕΣ: Σημιτειάδα (πέραν της ξεφτίλας των Ιμίων)

 Του ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΛΙΔΗ

 Μετά το 1996 εμφανίστηκε ως ο «ευρωπαϊστής» τεχνοκράτης που θα έβαζε τη χώρα στο σωστό δρόμο.

Όμως

📷Το 1981 ήταν σφοδρός «εναντίον» της Ευρώπης και της ΕΟΚ, όπως βλέπουμε στις εικόνες. Μήπως λοιπόν ήταν φτιαγμένος τελικά από την ίδια δημαγωγική πάστα με τους υπόλοιπους;

📷Τα swaps με την Goldman Sachs το 1999-2000, που ήταν το πρώτο δείγμα των Greeconomics ώστε να μπούμε στην ΟΝΕ, δεν ξέρω πόσο συνάδουν με την τακτοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

📷Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Γιαννίτση το 2001 προκαλεί ένα ακόμα παράδοξο. Ενώ λένε πολλοί ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ο Σημίτης ήταν που το φρέναρε επειδή είδε τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων του. Μα, αν είναι να περιμένουμε τις ψηφοφόρους να μην αντιδρούν σε κάτι, τι αξία προσθέτει ο πολιτικός; και μάλιστα ένας κατ' εξοχήν πολιτικός που έχει χτίσει ακριβώς το ανάποδο προφίλ!

Πάμε παρακάτω:

1.Τον Ιούνιο του 1997, ως γραμματέας της ελληνικής φοιτητικής κοινότητας του πανεπιστημίου του Reading είχα καλέσει για ομιλία τον Κώστα Ζουράρι. Ήρθε, τον φιλοξένησαμε, μίλησε, τα είπαμε, όλα καλά.

Τα προηγούμενα χρόνια είχε μια εκπομπή στην ΕΡΤ 3 με τον τίτλο "Πατριδογνωσία".

Η εκπομπή αυτή είχε κλείσει τους προηγούμενους μήνες με ένα τηλεφώνημα του Κώστα Σημίτη στον διευθυντή της ΕΡΤ 3!
Μάλιστα, υπήρχε ήδη μία μαηνητοσκοπημένη εκπομπή, έτοιμη για μετάδοση. Όμως ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης την έκοψε απότομα διότι δεν του άρεσαν τα ιστορικά θέματα που διαπραγματευόταν η εκπομπή. Μας τα εξιστόρησε τότε ο ίδιος ο Κώστας Ζουράρις.

2. Δύο χρόνια μετά, το 1999,, η εκπομπή της Μαλβίνας Κάραλη στο Μέγκα κόπηκε επίσης απότομα, επίσης από ένα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, επίσης επειδή δεν του άρεσε η εκπομπή. Εδώ, επρόκειτο για κριτική στην κυβέρνησή του, όχι απλώς για ιστορική εκπομπή. Βέβαια, εδώ μιλάμε και για ιδιωτικό σταθμό, όχι κρατικό.

3. Ιδιωτικό μεν, όμως...

 

 ο μεγαλοδημοσιογράφος και παρουσιαστής της πιο δημοφιλούς πολιτικής εκπομπής αλλά και των ειδήσεων, ο Γιάννης Πρετεντέρης, συμμετείχε παρακαλώ στον καθημερινό 'πρωινό καφέ" του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μαξίμου!

Το πρωί σύμβουλος του πρωθυπουργού, το βράδυ ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Αυτά περάσαμε επί Σημίτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: