"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-o-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Έδωσε ανάσα στον Μητσοτάκη

 

Του Κώστα Στούπα

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής της ψηφοφορίας φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ απ’ όσα κλήθηκε να λύσει.

Ταυτόχρονα όμως, μετά τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εμφανίσει κάποιο ισχυρό ρεύμα με σαφή εναλλακτική πρόταση εξουσίας, συνεχίζει να ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Νέα Δημοκρατία λόγω της απουσίας αντίπαλου δέους.

Η ανάδυση του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω της διάλυσης του μορφώματος του ΣΥΡΙΖΑ, φόρτισε τη διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας με αυξημένο ενδιαφέρον.

Το αποτέλεσμα όμως προσγείωσε ανώμαλα όσους περίμεναν κάποια έκπληξη στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης των όρων ενός νέου πόλου εξουσίας, όπως ευχήθηκε ο Ευ. Βενιζέλος μετά την κάλπη.

Κατ’ αρχάς, η κατά 10% αύξηση της συμμετοχής στην εκλογή από 270 χιλ. σε 300 χιλ. αποτελεί θετική εξέλιξη όχι όμως ικανή ένδειξη της συρροής κάποιων ρευμάτων τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά.

Από τις εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρων που απώλεσαν τον τελευταίο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ ελάχιστους κατάφερε να προσελκύσει στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν πριν λίγους μήνες λόγω του ισχνού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές να αμφισβητήσουν την ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να αναδείξουν μια νέα ηγεσία που θα διαθέτει περισσότερο ελκυστικό προφίλ.

Στην προχθεσινή αναμέτρηση ο κ. Ανδρουλάκης κέρδισε πάλι με άνεση την πρώτη θέση με 29% και οι τρεις επόμενοι εξασφάλισαν από 19-21% με τον κ. Δούκα να κερδίζει το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο με οριακή διαφορά από τον κ. Γερουλάνο που ήρθε τρίτος.

Στην αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής λοιπόν θα κερδίσει είτε ο κ. Ανδρουλάκης είτε ο κ. Δούκας.

Μια αισθητή μείωση της συμμετοχής των εκλογέων θα αποτελεί αρνητικό μήνυμα καθώς θα καταδεικνύει διάθεση αποχής και προσανατολισμού στον Κανένα όσων ψήφισαν τους υπόλοιπους.

Αν κερδίσει ο κ. Ανδρουλάκης την επόμενη Κυριακή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποδειχτεί λάθος.

Η αδυναμία του κ. Ανδρουλάκη να διαμορφώσει ένα περισσότερο ελκυστικό προφίλ για το ΠΑΣΟΚ θα συνεχιστεί.

Η αδυναμία αυτή εδράζεται σε δυο παράγοντες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το δημόσιο προφίλ του κ. Ανδρουλάκη που θυμίζει συνδικαλιστή της ΠΑΣΠ της δεκαετίας του ’90 και δεν "περνά" σε ευρύτερα κοινά.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με έναν πολιτικό λόγο τόσο άτεχνα στρογγυλεμένο που τείνει στα όρια της ανυπαρξίας κάποιου σαφούς πολιτικού μηνύματος.

Αν το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν κατάφερε να αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος από την αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ από το 30% στο 17% και της Νέας Δημοκρατίας από το 40% στο 28%, γιατί να καταφέρει να κερδίσει τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ από το 8% στο 3%;

Όπως ορθά επισημαίνει ο κ. Δούκας, το 70% του κόσμου του ΠΑΣΟΚ έριξε αρνητική ψήφο στην ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη.

Αν την επόμενη Κυριακή κερδίσει ο κ. Δούκας τα προβλήματα για το  ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να είναι περισσότερα.

Κατ’ αρχάς, αν όντως, όπως δήλωσε ο κ. Δούκας,  το 70% ψήφισε στον πρώτο γύρο εναντίον του κ. Ανδρουλάκη, πρέπει να ισχύει πως εναντίον του κ. Δούκα ψήφισε σχεδόν το 80%.

Επιπλέον ο κ. Δούκας δεν είναι βουλευτής με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσει ο ίδιος το νέο προφίλ ηγεσίας που σχεδιάζει.

Ο κ. Δούκας εκτοξεύθηκε στο πολιτικό προσκήνιο μετά την οριακή επικράτηση στο Δήμο Αθηναίων όχι γιατί δημιούργησε κάποιο ρεύμα υπέρ του, αλλά λόγω της αδιαφορίας του κοινού για τους αντιπάλους του.

Τα πρώτα δείγματα γραφής στον Δήμο Αθηναίων δεν είναι θετικά και καταδεικνύουν πέραν της  ακαδημαϊκής προσέγγισης και αδυναμία διαχείρισης λόγω απειρίας.

Η  κατάσταση στον Δήμο όσο θα είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ αντί για εφαλτήριο θα αποδειχτεί βάρος.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι επίσης πως ο κ. Δούκας στα εκλογικά τμήματα του Δήμου της Αθήνας ήρθε τρίτος και στην Αττική τέταρτος. Τα πήγε καλά στην επαρχία όπου γνωρίζουν τα πεπραγμένα λιγότερο.

Το ΠΑΣΟΚ στην πλέον ευνοϊκή συγκυρία διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ και αποδυνάμωσης της Νέας Δημοκρατίας, αντί να επιλέξει να εμφανιστεί σαν μέρος της λύσης, κατάφερε …

 

να εμφανιστεί σαν το μέρος του προβλήματος.

Ο μόνος που έχει λόγους να πανηγυρίσει για το προχθεσινό αποτέλεσμα είναι ο κ. Μητσοτάκης που δεν κέρδισε κάποιος με προφίλ ικανό να διαταράξει την κυριαρχία του στο κέντρο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: