"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Oνειροφαντασίες και εσωστρέφεια

 

Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Δεν προξενεί εντύπωση ότι, στο ΠΑΣΟΚικό debate, η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν στο στόχαστρο των άλλων υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ηταν φυσικό, επειδή η συμμετοχή της στην κούρσα ήταν ο καταλύτης στην όλη διαδικασία, το στοιχείο που έβαλε το μέτρο της πραγματικότητας στις ονειροφαντασίες για την ανάκτηση του χαμένου μεγαλείου του ΠΑΣΟΚ.

Να εξηγήσω αμέσως πώς το εννοώ.

Ο «προγραμματικός» λόγος όλων των υποψηφίων ήταν κοινός. Ολοι τους επαναλάμβαναν μέχρι σκασμού ότι οραματίζονται ένα μεγάλο, ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θα πρωταγωνιστεί ξανά και άλλα ηχηρά παρόμοια. Ουσιαστικά, δηλαδή, μετρούσαν τα οράματά τους: «Εγώ έχω το μεγαλύτερο όραμα για το ΠΑΣΟΚ», έλεγε ο ένας, «όχι, το δικό μου είναι μεγαλύτερο», πεταγόταν ο άλλος. Κάπως έτσι τέλος πάντων.

Ομως, η συζήτηση για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ που θα κυβερνήσει ξανά τη χώρα υποβάλλει, εκ των πραγμάτων, το ερώτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό μπαίνει η κ. Διαμαντοπούλου στην εικόνα και ξαφνικά αλλάζει το παιχνίδι, διότι από όλους του υποψηφίους εκείνη προφανώς είναι η καταλληλότερη για να γίνει πρωθυπουργός. Εκείνη έχει το μακρύ βιογραφικό, την ευρωπαϊκή πείρα, τις δάφνες και τις περγαμηνές. Οπότε ξαφνικά βλέπεις τους υπόλοιπους με διαφορετικό μάτι: έρχονται στα πραγματικά μέτρα τους.

Αυτή η αλλαγή δυναμικής αποτυπώθηκε και σε ορισμένες μετρήσεις, που έφεραν την κ. Διαμαντοπούλου να περνά τρίτη, πάνω από τον Παύλο Γερουλάνο.

Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να εκλεγεί η κ. Διαμαντοπούλου. Μπορεί να είναι η καταλληλότερη και η ικανότερη, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπορεί να πείσει τους πασόκους για τη γνησιότητά της. Προσωπικώς, εκτιμώ πολύ την κ. Διαμαντοπούλου, επειδή ανήκει στη σπάνια κατηγορία πολιτικών που εξελίχθηκαν και βελτιώθηκαν μέσα από τη διαδρομή τους. Λυπάμαι όμως που δεν μπορώ να πω το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ.

Οπως το Ισλάμ ως θρησκεία έγινε εσωστρεφές και συντηρητικοποιήθηκε μετά την καταστροφή που επέφεραν οι επιδρομές των Μογγόλων, κάτι παρόμοιο υπέστη και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, όσοι δηλαδή άντεξαν και έμειναν μετά το 2015.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι εσωστρεφές, διέπεται από μια νοοτροπία «μπούνκερ», επειδή έφτασε στο χείλος του αφανισμού και μετά βίας κατάφερε να γλιτώσει. Καλώς ή κακώς, είτε μας αρέσει είτε όχι, το εξωστρεφές ΠΑΣΟΚ, του είδους που εκπροσωπεί η κ. Διαμαντοπούλου, σήμερα...

 

 μετέχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: