"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚικά ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ: «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»…

 

Toυ Γιάννη Σιδέρη

Ο ελληνικός λαός μπορεί να νιώθει περήφανος. Προχθες βραβεύτηκε (όλος ο λαός) από τον Δήμο Αθηναίων με το «βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών», για τους αγώνες του για τη δημοκρατία και ελευθερία, που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στη μεταπολίτευση!

Είναι ένας τρόπος να χαϊδεύεις το λαό απεκδύοντάς των ευθυνών του, διά της πλαστογράφησης της ιστορίας.

Αγώνες υπήρξαν προ χούντας σοβαροί και με προσωπικό κόστος των συμμετεχόντων,

Αγώνες (εύκολοι και κραυγαλέοι) υπήρξαν μετά τη χούντα.

Αλλά επί χούντας λίγοι ήταν ψυχωμένοι που αντιστάθηκαν. Όχι όλος ο λαός.

Αλλά πώς να το πεις αυτό χωρίς να γίνεις αντιπαθής και να μη μετατραπείς σε αλεξικέραυνο μύδρων, αφού όχι μόνο ο λαός αλλά και οι πνευματικοί και πολιτικοί ταγοί του, φροντίζουν να τον απενοχοποιούν για κάθε συμπεριφορά του.

Το βραβείο που απονέμει ο Δήμος Αθηναίων, εκλήθη να το παραλάβει εκ μέρους όλων μας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.

Ο δήμαρχος Χάρης Δούκας απέκρουσε τους σχολιασμούς ότι η βράβευση εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Όπως έκανε γνωστό, η επιλογή των βραβευμένων (πρωτοβουλία του Art and Culture Foundation) γίνεται από συμβουλευτική επιτροπή του δήμου, στην οποία μετέχουν ο ακαδημαϊκός Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο editorial board των N.Υ. Times και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Ν. Κωνσταντάρας. Σύνθεση που παραμένει ως είχε και στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Η επιτροπή εισηγήθηκε στον δήμαρχο και αυτός αποδέχτηκε.

Μα αυτό είναι το πρόβλημα, ότι αποδέχτηκε. Θα μπορούσε να εισηγηθεί μεταφορά 15 ημερών της εκδήλωσης, αφού θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος της εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, για την περίπτωση που θα περάσει ο ίδιος σε αυτόν.

Η χρονική στιγμή έχει τη δική της σημειολογία. Η μη μεταφορά της εκδήλωσης δηλώνει ευμενή αποδοχή ένταξής της στην προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου ως υποψηφίου προέδρου.

Αξιοποίησε (εκμεταλλεύτηκε κατ΄ ουσίαν) τον θεσμικό του θώκο, ως ένα ακόμη καλλωπιστικό ψιμύθιο της υποψηφιότητάς του.

Και η ΠτΔ, ελαφρά τη καρδία, παρότι βεβαίως όχι με σκοπιμότητα, αφέθηκε να γίνει κρίκος στον προεκλογικό αγώνα του δημάρχου...

Η ανακοίνωσή του μας μαλώνει μάλιστα, όσους...

 

 έχουμε κριτική στάση και για τον χρόνο και για το αντικείμενο της βράβευσης (τον λαό). Χαρακτηρίζει ως «ανησυχητικό την ώρα που σε όλη την Ευρώπη ενισχύεται η Ακροδεξιά, αμαυρώνουν μια τέτοια σημαντική επέτειο (50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας) για την Ελλάδα και το λαό της».

Οπότε αν βραβεύσουμε τον λαό για υποτιθέμενες συμπεριφορές πριν 50-55 χρόνια, θα την τσακίσουμε την Ακροδεξιά σήμερα!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: