"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Τουρκία, Σουηδία, Φινλανδία: η αγωνία κορυφώνεται

 


Toυ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας κοντεύει να μετατραπεί σε φάρσα.
Κι αυτό λόγω των παιχνιδιών της Τουρκίας με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της Δυτικής Συμμαχίας.
 

 

Είναι δυνατόν μια χώρα να παίζει με την ασφάλεια του δυτικού κόσμου και να μην ενδιαφέρεται για τις προοπτικές της ειρήνης στην Ευρώπη;  

Απροκάλυπτα η Αγκυρα εκβιάζει σχεδόν όλες τις δυτικές πρωτεύουσες κι αγνοεί επιδεικτικά τους στόχους και τις βλέψεις της Ουάσιγκτον.

Κι εντούτοις είναι φανερό πως το παιχνίδι της Τουρκίας γίνεται ανεκτό από το ΝΑΤΟ κι από τις χώρες κυρίως που συναποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του. Μέχρι κάποιου σημείου βέβαια. Και αυτοί που λογικά πρώτοι θα αντιδράσουν είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεν θα κρατήσουν για πολύ ακόμη ανεκτική στάση απέναντι στην Αγκυρα. Προφανώς η εξασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ εξασφαλίζει τη δική τους ασφάλεια. Παράλληλα όμως εξασφαλίζει την ειρήνη στο βόρειο ημισφαίριο της Ευρώπης και προκαλεί σιγουριά για τις όποιες εξελίξεις στον αρκτικό κύκλο και υποχρεώνει όλους, και τη Ρωσία, να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις με μάτι συνεργασίας και συνδιαλλαγής. Ούτε και πρόκειται να τινάξουν στον αέρα τον δικό τους πολιτικό πολιτισμό για το χατήρι του Ερντογάν. 

Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία, με την εμμονή της στα παζάρια, να διακινδυνεύσει την παγκόσμια ισορροπία ειρήνης και συνεργασίας αλλά και την πολιτική κουλτούρα και συμπεριφορά των χωρών της Σκανδιναβίας.

Η στενή σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αρχίζει να ρίχνει σοβαρές σκιές στη συμπεριφορά της και απέναντι στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Πολιτικοί παρατηρητές αναρωτιούνται σε ποιο βαθμό τα εμπόδια που βάζει η Τουρκία στην είσοδο των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ είναι πράγματι αυτά που προβάλλει η Αγκυρα (ανοχή Κούρδων, άσυλο σε καταζητούμενους στην Τουρκία κ.λπ.) ή σχετίζονται με πιέσεις της Μόσχας.  

Ο Τζον Μπόλτον, γνωστός αμερικανός πολιτικός παράγων, πρ. προεδρικός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και πρόσφατα πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμενα Εθνη, προ ημερών εξέφρασε απορίες για το πόσο σύμμαχος μπορεί να είναι η Τουρκία με τέτοιες συμπεριφορές στο ΝΑΤΟ. Και πρότεινε να διακοπεί για ένα διάστημα η συμμετοχή της στη Συμμαχία ώστε να πάρει ένα μάθημα ο Ερντογάν ενόψει εκλογών!

Επίσης ο σουηδός πρωθυπουργός έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να κάνει άλλη παραχώρηση προς την Τουρκία. Ο,τι μπόρεσε να κάνει η Σουηδία το έκανε, δήλωσε. Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτε άλλο. Εννοούσε με αυτό πως δεν πρόκειται να παραβιάσει αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απέρριψε την έκδοση κάποιου Τούρκου, «τρομοκράτη» κατά την Αγκυρα, στην Τουρκία. Αλλά και την αφαίρεση του ασύλου κι από άλλους κούρδους και τούρκους υπηκόους που ζητούν οι τουρκικες αρχές. Παράλληλα και αυτός και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ τόνισαν πως περιμένουν μέσα στις αρχές του 2023 να επικυρωθεί η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών από την Ουγγαρία (διαδικαστικό αυτό) και την Τουρκία.  

Το θέμα όμως...

 

 δεν έχει ακόμη τελειώσει. Και η αγωνία κορυφώνεται…



Δεν υπάρχουν σχόλια: