Το επίμαχο sms που παρουσίασε ο Καλογρίτσας έγραφε: «Ιβάν 35, Καλογρ 35, Α2 16, Κουρής 10, Μάρης 4. Α2 αυτός που θα δεις 12.30. Α2 και Καλογρ είναι αδιαίρετο προφανώς».
Επρόκειτο για την –κατά Νίκο Παππά- μετοχική σύνθεση του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» που θα έπαιρνε μια από τις τέσσερις υπεροπολύτιμες τηλεοπτικές άδειες του συριζοδιαγωνισμού του 2016, ο οποίος κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο.
Τα θυμάστε.
Από τα αστείο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (που δεν ξανακούσαμε ποτέ) στους καναλάρχες που κοιμούνταν σε ράντζα και ανακουφίζονταν σε χημικά τουαλετάκια (προς αγαλλίαση των αγανακτισμένων) και από τα βοσκοτόπια (ως εγγύηση) στην ακύρωση (λόγω αντισυνταγματικότητας).
Ανεξαρτήτως τούτων πάντως, το sms αποδεικνύει ότι ο τότε υπουργός Τύπου είχε στήσει κανονικά τον διαγωνισμό με τον οποίο υποτίθεται ότι θα έφερνε την διαφάνεια στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
Βλέπουν οι φίλοι μου οι ΣΥΡΙΖΑίοι το sms που παρουσίασε ο άλλοτε δικός τους Καλογρίτσας και (παριστάνουν ότι) γελάνε. «Μα είναι δυνατόν να καθοριστούν μ’ αυτό τον μπακαλίστικο τρόπο τα ποσοστά ανάμεσα στους μετόχους ενός καναλιού;» λένε. «Σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται διαπραγματεύσεις, παζάρια, χαρτιά, νομικές τεκμηριώσεις και διασφαλίσεις. Ένα κανάλι με πανελλαδική άδεια σήμαινε δεσμεύσεις, μπελάδες, διαπλοκή, λεφτά και πολιτική δύναμη. Όλα αυτά τα πολύ σοβαρά θα διευθετούνταν μ’ ένα μηνυματάκι είκοσι δύο μόλις λέξεων; Ελάτε τώρα.»
Λογικοφανές το «ελάτε τώρα», πλην ξεχνούν ότι με παρόμοιο «μπακαλίστικο» τρόπο διευθετήθηκαν πολύ σοβαρότερες υποθέσεις από αυτήν ενός τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα.
Στις 9 Οκτωβρίου 1944, στις 10 το βράδυ, έγινε στο Κρεμλίνο της Μόσχας συνάντηση ανάμεσα στον Στάλιν και τον Τσόρτσιλ. Ο Β΄Παγκόσμιος τέλειωνε, η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας ήταν δεδομένη και οι δυο ηγέτες ήθελαν να καθορίσουν τις μελλοντικές ζώνες επιρροής στα Βαλκάνια. Ο Τσόρτσιλ πήρε ένα μισό φύλο χαρτί και έγραψε πάνω με τα κολυβογράμματα του. «Ρουμανία 10-90% Ελλάδα 90-10% (in accord with USA), Γιουγκοσλαβία 50-50%, Ουγγαρία 50-50%, Βουλγαρία 25-75%.»Έσπρωξε το χαρτί προς το μέρος του Στάλιν, αυτός το κοίταξε για λίγο σιωπηλός, μετά έβαλε ένα σημείο στίξης πάνω του (ότι συμφωνεί) και το επέστρεψε στον Τσόρτσιλ. Με αυτό το μπακαλόχαρτο ορίστηκε η μοίρα πέντε εθνών, κρατών και λαών.
Τέτοιο χαρτί έκαψε και τον Δημοκρατικό Στρατό στον ελληνικό Εμφύλιο. Οι Σοβιετικοί τον άφησαν αβοήθητο να ισοπεδωθεί από τον Εθνικό Στρατό και τους Αμερικανούς, καθώς η Ελλάδα είχε δοθεί υπογείως κατά 90% στους Δυτικούς. Απλά πράγματα. Οπότε μην απορείτε που η δημιουργία ενός «δοτού» καναλιού εν Ελλάδι ορίστηκε σε ένα ταπεινό sms. Εδώ ολόκληρες περιοχές του πλανήτη «τακτοποιήθηκαν» πάνω σε ένα ξεφτιλόχαρτο και μέσα σε πέντε λεπτά της ώρας. Ο Τσόρτσιλ, στα απομνημονεύματα του, γράφει μάλιστα ότι πρότεινε στον Στάλιν να το καταστρέψουν, διότι θα έμοιαζε πολύ κυνικό να ορίζεται έτσι η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Εκείνος όμως, με μια αδιάφορη κίνηση του είπε: «μπα, κρατείστε το».
Αυτό που δεν ξέρω είναι αν ο Νίκος Παππάς...
ένιωθε τόσο άτρωτος όσο ο Ιωσήφ, ώστε να στέλνει τέτοια καυτά sms για μια τόσο επικίνδυνη υπόθεση.
Είτε είχε απεριόριστη τυφλή εμπιστοσύνη στον Καλογρίτσα, είτε είχε άγνοια κινδύνου, είτε και τα δυο.
Θανάσιμα αμαρτήματα όλα τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου