"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Δώσε κι εμένα Ράμμο!

Ε-Ξ-Α-Ι-Ρ-Ε-Τ-Ι-Κ-Ο

 Toυ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Επιτέλους, οι μυστικές υπηρεσίες ανοίγονται στην κοινωνία.
Από την Τετάρτη όλα έχουν αλλάξει. Τέλος τα μου-σου-του σε κλειστά δωμάτια και οι ντροπιαστικές εικόνες του κυρίου που πίνει το καφεδάκι του στη γωνία και κρύβει το πρόσωπό του πίσω από μια εφημερίδα. Ολα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το «βάθεμα και πλάτεμα της δημοκρατίας» που φέρνει η απαγγελία των ονομάτων του «φακέλου Ράμμου» από τον Τσίπρα στη Βουλή, έσπασε το απόστημα. Από σήμερα ξημέρωσε μια νέα μέρα. Ολα στο φως! 

Πάντοτε, μετά τις σημαντικές αλλαγές, ένας συντάκτης αναλαμβάνει στις εφημερίδες να γράψει το λεγόμενο «χρηστικό άρθρο»: την επεξήγηση δηλαδή τού πώς ο κάθε πολίτης μπορεί να εκμεταλλευτεί σε πρακτικό επίπεδο τα νέα δεδομένα προς όφελός του. 

 Ας δούμε λοιπόν τις πρακτικές συνέπειες της τομής που έφερε το διήμερο Ράμμου-Τσίπρα

Αν πάει σήμερα ένας βουλευτής της ΝΔ στον Ράμμο και ζητήσει να μάθει αν παρακολουθούνταν ο Καμμένος, ο Κοτζιάς, ο Πιτσιόρλας και το ΚΚΕ από την ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του Βήματος και του Ριζοσπάστη, θα βγει με έναν φάκελο στο χέρι.  

Σωστά; 

Τι παραπάνω είχε ο Τσίπρας που πήγε επικαλούμενος άλλη εφημερίδα; 

 Εφόσον η ΑΔΑΕ είναι ανεξάρτητη, τόσο ο νεοδημοκράτης όσο και βουλευτής του Βελόπουλου ή ο Βαρουφάκης (που είναι και πολιτικός αρχηγός) δικαιούνται φάκελο. Επομένως, οποιοσδήποτε έχει ασυλία, όπως και ο Τσίπρας, μπορεί να διαβάζει εφημερίδες και να παίρνει φακέλους για τα ονόματα που διάβασε. Στη συνέχεια, από το βήμα της Βουλής, από τον Ευαγγελάτο, ακόμη και από το Tiktok μπορεί να απαγγέλλει τα ονόματα με τη σφραγίδα γνησιότητας της ΑΔΑΕ. 

Και γιατί να μην πάνε σήμερα βουλευτές από όλα τα κόμματα στον Ράμμο να τους δώσει κι άλλα;  

Μόνο αυτά είναι τα ονόματα; 

Τόσα έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο – και για την περίοδο της ΝΔ και για την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μόνο «έξι στα έξι» που είπε ο Τσίπρας από μια εφημερίδα και όχι «τρία στα τρία» από μια άλλη ή «πενήντα στα πενήντα» αύριο από κάποιο σάιτ;  

Εφόσον, de facto, το απόρρητο της ΕΥΠ μας χαιρέτησε, το ίδιο που έκανε ο Τσίπρας μπορεί θεωρητικώς να το κάνει και κάθε πολίτης

«Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» δεν λέει το Σύνταγμα; 

Κι αν αύριο, θα πείτε, έχει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη αυτός ο πολίτης, εφόσον δεν έχει βουλευτική ασυλία όπως ο Τσίπρας;  

Δόξα τω Θεώ, εκτός από δικαστές «εις τας Αθήνας» έχουμε και καλούς συνταγματολόγους. Με γερά νομικά γραφεία που γνωρίζουν τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).  

Τι θα πουν οι Ευρωπαίοι; 

Οτι έχει λιγότερα δικαιώματα ο πολίτης από τον Τσίπρα;  

Στο δια ταύτα: Η παραπάνω αλληγορία είναι προφανώς δηκτική. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι καθόλου αλληγορικές. Επιβεβαίωσαν στην πράξη κάτι που όλοι υποψιαζόμασταν. Στην όμορφη χώρα μας το απόρρητο της ΕΥΠ έχει de facto δώσει τη σκυτάλη στις κομματικές «κλαδικές». Οι οποίες ευδοκιμούν πίνοντας το καφεδάκι τους στην Κατεχάκη, όπως και σε κάθε δημόσια υπηρεσία. 

Η διαδρομή, μετά το διήμερο Τσίπρα – Ράμμου, είναι πια ολοφάνερη: στέλνει η μια, ή η άλλη κομματική «κλαδική» της ΕΥΠ (του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ) ονόματα στον Τύπο. Τα διαβάζει ο βουλευτής, ζητάει τον φάκελο από τον Ράμμο και τα λέει στη Βουλή. 

Οσο ξεκάθαρες είναι οι διαδρομές αυτού του κομματικού ξεχαρβαλώματος μιας υπηρεσίας που ασχολείται με την εθνική ασφάλεια, άλλο τόσο ξεκάθαρος είναι και...

 

 ο κίνδυνος. 

Με τη de facto μετάβαση από τον μυστικό χαρακτήρα της ΕΥΠ στον «εκδημοκρατισμό» και την κομματικοποίηση, η εθνική ασφάλεια πάει περίπατο. 

Κι αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι κάποια μέρα, θα λένε μετά οι πολιτικοί μας: Μμμ.. μήπως το παρακάναμε τότε; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: