By Jeremy Rossman
Honorary Senior Lecturer in Virology and President of Research-Aid Networks, University of Kent
Ομως τι ακριβώς είναι ασυλία αγέλης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του COVID-19;
Τα σώματά μας καταπολεμούν τις μολυσματικές ασθένειες μέσω των ενεργειών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν ανακάμψουμε, διατηρούμε συχνά μια ανοσολογική μνήμη της νόσου που μας επιτρέπει να καταπολεμήσουμε την ίδια ασθένεια στο μέλλον. Ετσι δουλεύουν και τα εμβόλια, δημιουργώντας αυτή την ανοσοποιητική μνήμη χωρίς να χρειάζεται να αρρωστήσετε την ασθένεια.
Σε μια νέα νόσο, όπως το COVID-19, για την οποία δεν έχουμε εμβόλιο και κανείς στη χώρα δεν έχει μολυνθεί ποτέ, η ασθένεια θα εξαπλωθεί μέσω του πληθυσμού. Αλλά αν αρκετοί άνθρωποι αναπτύξουν μια ανοσοποιητική μνήμη, τότε η ασθένεια θα σταματήσει να εξαπλώνεται, ακόμα και αν μέρος του πληθυσμού δεν έχει ανοσία. Πρόκειται για ανοσία αγέλης και αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία ολόκληρου του πληθυσμού από λοιμώδη νοσήματα.
Ωστόσο, η ανοσία της αγέλης θεωρείται αποδεκτή προληπτική στρατηγική μόνο σε προγράμματα εμβολιασμού. Αν δεν έχουμε εμβόλιο - όπως συμβαίνει με τον COVID-19 - η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης θα απαιτούσε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που να μολυνθεί και θα ανακάμψει από το COVID-19.
Το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να είναι άνοσο για να λειτουργήσει επιτυχώς η ανοδία του αγέλης εξαρτάται από το πόσο μεταδοτική είναι μια ασθένεια.
Με βάση τα παραπάνω η επίτευξη της ασυλίας της αγέλης θα απαιτούσε πάνω από 47 εκατομμύρια άτομα να μολυνθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Καθυστέρηση ως στρατηγική δημόσιας υγείας
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ασυλία της αγελης - όπως φέρεται να πρότεινε ο David Halpern, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Behavioral Insights Team καθώς και ο Robert Peston - αποτελεί την πραγματική κυβερνητική πολιτική.
Επίσης, η ιδέα που συζητήθηκε δεν είναι απλώς να αφήσει την ασθένεια να διαγράψει την πορεία της μέσω του πληθυσμού, αλλά να επιβραδύνει την εξάπλωσή της και να προστατεύσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι .
Η επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19 είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική, ειδικά όταν συνδυάζεται με ενισχυμένα μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα. Με επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί και ίσως να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε θεραπείες ή εμβόλια. Επίσης καθώς θα βρισκόμαστε πιο κοντά στο καλοκαίρι, το σύστημα θα έχει μικρότερη επιβάρυνση λόγω άλλων εποχικών ασθενειών όπως η γρίπη.
Μια στρατηγική καθυστέρησης όταν συνδυάζεται με επιτήρηση και περιορισμό, όπως συνιστά ο ΠΟΥ, θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.
Ακόμη και αν καταφέρουμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους (αν και δεν υπάρχει συζήτηση για το πώς θα γίνει αυτό ή για πόσο καιρό θα γίνει) ο ρυθμός θνησιμότητας για το κατά τα άλλα υγιές τμήμα του πληθυσμού μπορεί να είναι ακόμη 0,5% ή υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε αυτό το απίθανο "βέλτιστο" σενάριο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερους από 236.000 θανάτους.
Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου