"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΑ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: Όταν ο πατέρας του Κιμ έψαχνε μαλακό βοδινό...στη Δανία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΤΖΙΚΟΥ

Για την Βόρεια Κορέα η οποία προσπαθεί να κρύψει επιμελώς τον κορονοϊό με φήμες να κάνουν λόγο, ακόμα και για εκτελέσεις των νοσούντων, οι κρίσεις δημόσιας υγείας δεν είναι σπάνιες, δυστυχώς.

Πριν περίπου 25 χρόνια ξέσπασε ένας από τους πιο τρομακτικούς λιμούς που έχει ζήσει ποτέ χώρα με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα, ένας συνδυασμός ανθρώπινης ανικανότητας σοσιαλιστικών πειραμάτων και εκτεταμένων πλημμυρών, ο οποίος στοίχισε στη ζωή σε πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Στην ιστορία όμως έμεινε η... παροιμιώδης ψυχραιμία του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, Γιονγκ Ιλ.

Η Βόρεια Κορέα μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ έχασε τον μεγαλύτερο της εταίρο και την χώρα που την κρατούσε «με τεχνητή αναπνοή στη ζωή».  

Το καθεστώς υπό τον παππού του σημερινού ηγέτη Κιμ Ιλ Σουνγκ στράφηκε προς την Κίνα η οποία κάλυψε το κενό για ένα διάστημα μέχρι που αντιμετώπισε τα δικά της προβλήματα.

Το 1994 στην εξουσία μετά τον θάνατο του  Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ τον διαδέχθηκε. Σύμφωνα με τους ειδικούς της χώρας ο Γιονγκ Ιλ δεν είχε το χάρισμα του πατέρα του και ενδιαφερόταν μόνο για «την καλή ζωή».  

Το 1995 ξέσπασαν κατακλυσμιαίες βροχές οι οποίες πλημμύρισαν τις αγροτικές εκτάσεις της Βόρειας Κορέας, καταστρέφοντας 1,5 εκατομμύριο τόνους αποθεμάτων σιτηρών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γιονγκ Ιλ αποφάσισε να εφαρμόσει το δόγμα του «Πρώτα ο Στρατός», την πολιτική ντιρεκτίβα δηλαδή που τοποθετούσε τις στρατιωτικές ανάγκες πάνω από τη ζωή του πολίτη, περιλαμβάνοντας ακόμα και όριο για τις μερίδες φαγητού. 

Το απομονωμένο έθνος υπέφερε από τη στασιμότητα της οικονομίας του, με τους ηγέτες να αποδεικνύονται απρόθυμοι να εισάγουν τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, η παιδική θνησιμότητα εκτοξεύτηκε, την ίδια στιγμή που παρατηρήθηκε μαζικότατη έλλειψη σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ η μέση ημερήσια κατανάλωση θερμίδων έπεσε από τις 700 στις 200, την ώρα που το ελάχιστο απαιτούμενο θεωρούνται οι 900.

Και ενώ η χώρα πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» από τον λιμό, αργότερα έγιναν γνωστά διάφορα κωμικοτραγικά για τον τρόπο με τον οποίο βίωνε την κατάσταση ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. Σύμφωνα με τον Κέντζι Φουτζιμότο, έναν Ιάπωνα έμπιστο μάγειρα του Κιμ, την ώρα που η Βόρεια Κορέα βασιζόταν σε εξωτερική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τον λιμό, ο Κιμ είχε γκουρμέ προτιμήσεις. «Του άρεσε ιδιαίτερα το "σασίμι", αλλά το ήθελε τόσο φρέσκο ώστε μπορούσε να αρχίσει να τρώει το ψάρι την ώρα που σπάραζε. Έκοβα φέτες το φιλέτο του ψαριού προσέχοντας να μην τρυπήσω τα ζωτικά όργανά του, έτσι φυσικά αυτό κουνιόταν και ο Κιμ Γιόνγκ Ιλ ήταν κατενθουσιασμένος», ανάφερε ο Ιάπωνας στο βιβλίο του.

Όμως, ο «σαδισμός» του Κιμ δεν σταμάτησε εκεί, αφού είχε στείλει επιστήμονες στη Δανία για να ανακαλύψουν τρόπους που θα βελτίωναν την υφή του βοδινού κρέατος της Βόρειας Κορέας, το οποίο θεωρούσε ότι ήταν πολύ σκληρό και ήθελε πιο τρυφερό. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε προ ολίγων ετών ένας βιολόγος που δούλευε σε εργαστήριο και είχε πάει στη Δανία και ο οποίος αυτομόλησε στη Δύση.

Ο Κιμ Χιεονγκσού ο οποίος άλλαξε το όνομα του για λόγους ασφαλείας είχε μάλιστα αποκαλύψει το πιο συγκλονιστικό όλων ότι...


 ο Κιμ πραγματικά δεν είχε συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις του λιμού ωσότου επέστρεψε στην πατρίδα του το 1998 και αντίκρισε σορούς να κείτονται στους δρόμους!


Δεν υπάρχουν σχόλια: