"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο Μητροπολίτης ως Ασκητής. Ως Θάνος Ασκητής


  • Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να μιλάει ένας Μητροπολίτης για πίπες. Εδώ έχει μιλήσει για το Μποζόνιο του Χίγκς. Εξάλλου η παρέμβασή του, δεν πρόκειται να αποτρέψει παρά όσες (και όσους) στην πραγματικότητα δεν είχαν καμμία έφεση στο σπορ. Αυτοί με τα επιχειρήματα που τους προσφέρουν τέτοιες δηλώσεις, βρίσκουν απλώς μια καλή δικαιολογία να το αποφεύγουν.

  • Όμως οι πραγματικοί connaisseurs, όσοι πραγματικά προσπαθούν για «πιό ψηλά, πιό μακριά, πιό δυνατά» στον τομέα του στοματικού σεξ, δεν περιμένουν καμμία παραίνεση από κανέναν Μητροπολίτη. Όπως και οι ομοφυλόφιλοι, δεν περίμεναν την άδεια του Χριστόδουλου που αποκάλεσε την προτίμησή τους «κουσούρι» για να κάνουν σεξ
.

  • Το αστείο όμως, είναι στην προσπάθεια εκπροσώπων της Εκκλησίας, να εγκαταλείψουν για λίγο τα ζητήματα πίστης (που είναι άλλωστε η δουλειά τους στην οποία κανένας δεν επεμβαίνει) και να περάσουν σε recreational θέματα της καθημερινής ζωής. Όπως ο Γέροντας Παΐσιος μιλούσε - μέσω των γεροντεμπόρων - επί παντός επιστητού, διατυπώνοντας απόψεις που αφορούσαν την εξωτερική πολιτική μέχρι την δίατα, έτσι και οι Μητροπολίτες κάποια στιγμή θέλουν να κάνουν μια βόλτα στην «κοσμική» ζωή, πέρα από το «απυρόβλυτο» των ναών.

  • Και καλά κάνουν. Μόνο να ξέρουν ότι έξω, στον κανονικό κόσμο, εμείς συνηθίζουμε και πλάκα να κάνουμε, να να σαρκάζουμε και να διαφωνούμε. Μην αρχίσουν στην πρώτη πλάκα, να επικαλούνται έλλειψη σεβασμού, βλασφημίες και να ζητάνε διώξεις για προσβολή. Στο απυρόβλητο βρίσκεται μόνο το Δόγμα, να συνεννοούμαστε. Στα υπόλοιπα θέματα, είναι ευπρόσδεκτοι να καταθέτουν τις απόψεις τους. Αλλά ως απόψεις έτσι; Χωρίς τσιρίδες. Χωρίς υστερίες. Και κυρίως όχι ως αιώνιες αλήθεις. Σύμφωνοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: