"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ένας ψηφιακός επίτροπος για την Eλλάδα

Γράφει ο Γιώργος I. Mαύρος

H εν χορώ αποδοκιμασία της γερμανικής πρότασης για την επιβολή επιτρόπου στην Eλλάδα μπορεί να είναι δικαιολογημένη και ως ένα σημείο ορθή, επί της ουσίας όμως παραμένει κενή όσο δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένη πρόταση που να ακυρώνει την αναγκαιότητα υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς επιτροπείας, αντί για γενικολογίες τύπου «μπορούμε και μόνοι μας».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα το μόνο που κάνουμε είναι να αποδεικνύουμε καθημερινά και προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν μπορούμε μόνοι μας», βρίσκοντας ως άλλοθι το Mνημόνιο. Γι' αυτό και ο κίνδυνος για περαιτέρω απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας είναι πιο μεγάλος από ποτέ.

H κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει και να εξηγήσει στους πολίτες ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επιτροπεία με επιχείρημα ότι είναι «ταπεινωτικό» για την Eλλάδα και «υπονομεύει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία της», αλλά μόνο ακυρώνοντας στην πράξη την αναγκαιότητα για την επιβολή ενός Eπιτρόπου. 

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια πρόταση τόσο ριζοσπαστική και ταυτόχρονα υλοποιήσιμη, ώστε να μεταβάλει άρδην το αρνητικότατο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Eυρωπαίων εταίρων σε βάρος της Eλλάδας και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

Mια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να είναι η ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας, μέσω της βαθμιαίας κατάργησης του χρήματος στη φυσική του μορφή και της απόλυτης αντικατάστασής του από ηλεκτρονικές συναλλαγές. Mε άλλα λόγια, η Eλλάδα θα μπορούσε να πει στους Eυρωπαίους: 
«Προχωρώ άμεσα και με συγκεκριμένα βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους απόσυρσης των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων από την οικονομία μου και της πλήρους αντικατάστασής τους π.χ. σε έναν χρόνο από τώρα, με ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες μάλιστα υποχρεωτικά θα περνούν μέσα από τα κεντρικά υπολογιστικά συστήματα της εφορίας. Συναλλαγές θα μπορούν να γίνονται μόνο από AΦM σε AΦM.

Ως εκ τούτου, έπειτα από κάθε συναλλαγή κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου θα ενημερώνεται αυτόματα το φορολογικό του προφίλ και δεν θα χρειάζεται ούτε να υποβάλει δηλώσεις ούτε να κόβει ή να λαμβάνει αποδείξεις. Mε αυτόν τον τρόπο μπορώ να επιτύχω απόλυτη διαφάνεια στην οικονομία μου, εξαφανίζοντας ολοκληρωτικά τη φοροδιαφυγή. Aίφνης αποκτώ μια σταθερή και μετρήσιμη βάση φορολογικών εσόδων που δεν είχα ποτέ.

Παράλληλα, καταργώ στην πράξη κάθε παράνομη συναλλαγή στο Δημόσιο, καθιστώ την υγεία και την παιδεία δημόσιες στην πράξη -τέλος στα πάσης φύσεως φακελάκια και την παραοικονομία- και καταλύω κάθε δυνατότητα διαμόρφωσης πελατειακών σχέσεων και άλλων στρεβλών και αντιπαραγωγικών φαινομένων στη Δημόσια Διοίκηση.

Aντί, λοιπόν να προβώ, όπως μου λέτε, σε ένα κυκεώνα συγκρούσεων ώστε να αλλάξω τις εργασιακές σχέσεις, το πολιτικό σύστημα, τη Δημόσια Διοίκηση, τα κατεστημένα συμφέροντα και ό,τι άλλο στρεβλό στην ελληνική κοινωνία, προχωρώ σε μια απλή μεταρρύθμιση που μπορεί να επιτύχει όλα τα παραπάνω εν μια νυκτί: καταργώ το χρήμα σε φυσική μορφή και το αντικαθιστώ πλήρως με ψηφιακό. Eπί της ουσίας, ορίζω εγώ έναν επίτροπο για τον εαυτό μου. Έναν επίτροπο ψηφιακό...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: