"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ: Kαινοτόμες ιδέες απο νεα Ελληνικά μυαλά σε περίοδο κρίσης

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Με ολοήμερη θέα στην Ακρόπολη -το πρωί να «λούζεται» από το φως του ήλιου και το βράδυ των προβολέων- Ελληνες και ξένοι ευρισκόμενοι στους τελευταίους ορόφους της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, συνεργάστηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο 1ο Start Up Live Athens, ώστε να «ποτίσουν» τους σπόρους επιχειρηματικών ιδεών που περιμένουν να «βλαστήσουν» και να αποδώσουν καρπούς.

Η δημιουργικότητα ως αντίδοτο στην κρίση και η θετική οπτική που διακρίνει την ευκαιρία, αντί της αρνητικής ματιάς που μόνο σε προβλήματα εστιάζει, ήταν συστατικά στοιχεία για να παρουσιάσουν 150 συμμετέχοντες 29 ιδέες και να βραβευθούν οι τρεις στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Ενωσης, υπό τον συντονισμό της υπεύθυνης της διοργάνωσης, Κωνσταντίνας Τσοέρερ. 

Την πρώτη θέση κέρδισε το Missum, μια ιδέα των Γιάννη Παγώνη, Δημήτρη Κουρκουλάκου, Δημήτρη Παπανικολάου και Δημήτρη Κόγια. Οι τρεις προγραμματιστές και ο ένας οικονομολόγος παρουσίασαν ένα είδος «έξυπνου» ψηφιακού προσωπικού περιοδικού, αξιοποιήσιμου σε smartphones, tablets και Η/Υ, που παίρνει σχήμα και μορφή βάσει των προσωπικών γούστων, επιλογών και διαδικτυακών αναζητήσεων του αναγνώστη και σταδιακά εξελίσσεται, προτείνοντας από μόνο του στον χρήστη το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει. Το περιεχόμενο θα διαμορφώνεται συνδυάζοντας διάφορες παραμέτρους, όπως το τι είδους ενημέρωση θέλει ο ενδιαφερόμενος αναλόγως του πού βρίσκεται, π.χ. οικονομική ή σχετική με τη δουλειά του στο γραφείο, χρηστικές πληροφορίες στο σπίτι ή σε ταξίδι κ.ο.κ. «Χαίρομαι που κάναμε την ιδέα μας αντιληπτή στο ευρύ κοινό, αλλά και για την τονωτική ένεση που μια τέτοια διάκριση αποτελεί για μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία», λέει ο Γιάννης Παγώνης.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το SourceLair, ο κατά τους 20χρονους τριτοετείς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ «ελβετικός σουγιάς» του προγραμματιστή. Οι Θανάσης Δαγκλής, Μάριος Κόγιας, Αντώνης Μανούσης, Πάρις Κασιδιάρης και Αντώνης Καλιπέτης, «το θετικό μήνυμα της χώρας προς τα έξω», όπως είπαν μετά το πέρας της απονομής, βάσισαν το www.sourcelair.com στο cloud computing. Προσφέρουν στους προγραμματιστές μια ηλεκτρονική φορητή «εργαλειοθήκη», λύνοντάς τους τα χέρια και επιτρέποντάς τους να δουλέψουν οποτεδήποτε και από οπουδήποτε, από κινητό, tablet, laptop κ.λπ. Ηδη λειτουργεί πιλοτικά σε μορφή beta, μετρά 2.000 χρήστες παγκοσμίως και 3.000 χρήσεις ημερησίως, το 90% των οποίων από το εξωτερικό. Η ομάδα έχει επίσης κερδίσει τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το Yello City των Χάρη Τζαννή, Ελεονώρας Ξανθοπούλου, Ειρήνης Σφακιανάκη και Ελένης Παπαδημητρίου. «Πρόκειται για υβρίδιο οδηγού πόλης και ταξιδιωτικού οδηγού. Φτιάχνουμε ηλεκτρονικό περιεχόμενο, μέσω του οποίου ο χρήστης ανακαλύπτει μια “άλλη” πόλη», σύμφωνα με τον κ. Τζαννή.

Τα έπαθλα είναι σχεδιασμός επικοινωνίας από εταιρεία, χρόνος χρήσης σε coworking space (χώροι με πλήρη υποδομή γραφείου σε πολύ χαμηλό κόστος που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξάρτητους εργαζόμενους, start ups, απόφοιτους και φοιτητές που εργάζονται μαζί με άλλους ανθρώπους), συμβουλευτική για ψηφιακή επικοινωνία και business coaching.

Στη διάρκεια του Start Up Live Athens, έγινε σύνδεση με τη Silicon Valley στην Καλιφόρνια από όπου υπήρξε μήνυμα που ενθάρρυνε τη δημιουργία ιδεών στην Ελλάδα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: