"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: H Yγεία καταρρέει αλλά αφήνει τα πακέτα των ΕΣΠΑ αναξιοποίητα!

Της Γαληνης Φουρα

Μας δίνουν εκατομμύρια για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των νοσοκομείων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν τα αξιοποιούμε. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία  από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγκριθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ (2007-2013) για βασικές υποδομές και εξοπλισμό, δύο χρόνια πριν από τη λήξη του προγράμματος, έχει απορροφηθεί μόλις το 15,6%. 

Την ίδια ώρα ο ιατρικός εξοπλισμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων παλιώνει και ευτελίζεται. Δεν είναι ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν έχουν τα ρομποτικά χειρουργεία που διαφημίζει ο ιδιωτικός τομέας. Αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις μηχανημάτων για τον καρκίνο, σύγχρονων αναισθησιολογικών μηχανημάτων για την υποστήριξη της ζωής, αναπνευστήρων, μόνιτορ, μηχανημάτων τεχνητού νεφρού και εξοπλισμού μονάδων εντατικής θεραπείας. Αντ’ αυτών τα περισσότερα αιτήματα ένταξης στα ΕΣΠΑ αφορούν κυρίως διαγνωστικά μηχανήματα μεγάλης αξίας, κυρίως αξονικούς, μαγνητικούς και ψηφιακούς μαστογράφους.

«Είναι λυπηρό, αλλά η ιατρική κοινότητα είναι σε λάθος δρόμο», ανέφερε  ο πρόεδρος της Εταιρείας Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ Νίκος Μαρουδιάς. «Πληθώρα ιατρικών τμημάτων δεν ενδιαφέρθηκαν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους παρότι ενημερώθηκαν, με αποτέλεσμα η απορρόφηση των ΕΣΠΑ να είναι πολύ μικρή. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σε ορισμένες περιπτώσεις ανορθόδοξες. Εξαιτίας αυτών δεν αποκλείεται μικρά νοσοκομεία να βρεθούν με δύο και τρία μηχανήματα, αξονικό και μαγνητικό όπως το νοσοκομείο Μεσολογγίου και άλλα να μην έχουν καθόλου».

Για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. «Πρέπει να ξεπεραστούν τα ελληνικά γραφειοκρατικά εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις και να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί», λέει  ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Λεωνίδας Αθανασιάδης. «Είναι αλήθεια ότι έχουμε μείνει πίσω, γι’ αυτό η περιφέρεια πιέζει όλα τα υπουργεία να υπάρξει μια κινητοποίηση ειδικά αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο».

Παρότι οι εντάξεις έργων εξοπλισμού και υποδομών τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 170%, οι περισσότεροι διαγωνισμοί δεν έχουν προχωρήσει λόγω των ενστάσεων των προμηθευτριών εταιρειών για τους όρους και τις προδιαγραφές τους. Ο συντονιστής διευθυντής ακτινολογικού του «Ερυθρού» Νίκος Μπατάκης διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα γιατί άλλαξαν τις προδιαγραφές και τον προϋπολογισμό για την προμήθεια αγγειογράφου που είχε ζητήσει στην πορεία του διαγωνισμού, με συνέπεια να διαφοροποιούνται οι δυνατότητες και η χρήση του μηχανήματος. 
«Μετά από αυτό η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας επανέφερε τις προδιαγραφές για τον Ερυθρό, όχι όμως και για το Γενικό Κρατικό, παρότι οι ανάγκες είναι ίδιες. Οι διαγωνισμοί καθυστερούν λόγω των ενστάσεων των εταιρειών και όταν πάρουμε τα μηχανήματα υπάρχει κίνδυνος να έχει περάσει η τεχνολογία τους. Στο τμήμα μου γίνονται παρακεντήσεις, παροχετεύσεις, βάζουμε καθετήρες και δεν έχουμε κατάλληλο αξονικό. Εχουμε την τεχνογνωσία, αλλά δεν διαθέτουμε την τεχνολογία. Αλλοι έχουν την τεχνολογία, αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία. Παραδείγματος χάριν, εγκρίθηκε η προμήθεια αξονικού 64 τομών στο νοσοκομείο Ρόδου. Να μας απαντήσουν πόσους ακτινολόγους έχει η Ρόδος και ποιοι θα χειρίζονται το μηχάνημα. Σε πολλές περιπτώσεις τοπικοί παράγοντες πιέζουν να πάρουν τα νοσοκομεία τεχνολογία που δεν θα αξιοποιηθεί και πιθανόν να επιφέρει επιπρόσθετο κόστος στη λειτουργία τους».

Από πολλές πλευρές εκφράζονται ενστάσεις για το μεγάλο κόστος των προϋπολογισμών που έχουν δημοσιοποιηθεί για την προμήθεια μηχανημάτων μέσω ΕΣΠΑ, όπως η προμήθεια αξονικού στη Λήμνο, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, ή δύο ψηφιακών ακτινολογικών μηχανημάτων στη Λαμία, συνολικού κόστους 1.000.000. «Τα νοσοκομεία μας είναι γερασμένα και τα μηχανήματά τους πεπαλαιωμένα», δήλωσε  ο ειδικός σύμβουλος ιατρικής τεχνολογίας, Χρήστος Καζάσης. «Τα ΕΣΠΑ είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Παρά τα προβλήματα, τις λάθος προδιαγραφές και τις λάθος επιλογές σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε τους πόρους της Ε. Ε. για τη βελτίωση των υποδομών».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: