ΡΩΣΙΑ: Eπεκτείνει τη ζωή των γερασμένων αντιδραστήρων της
Του Τάσου Σαραντή
H Ρωσία έχει αποφασίσει να επεκτείνει τη ζωή μιας αμφισβητούμενης γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων, παρόμοιους με αυτόν που εξερράγη στο Τσερνομπίλ το 1986, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ρώσικης εταιρείας που έχει το κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Σεργκέι Κιριένκο, επικεφαλής της Rosatom, η Ρωσία έχει λάβει μέτρα προκειμένου να επεκτείνει τη λειτουργική ζωή των αντιδραστήρων της σοβιετικής εποχής στα 45 χρόνια. Μεταξύ αυτών των αντιδραστήρων είναι 11 μονάδες όπως αυτή στο Τσερνομπίλ, για τους οποίους οι σοβιετικοί μηχανικοί πίστευαν ότι θα πρέπει να παροπλιστούν ύστερα από 30 χρόνια λειτουργίας.
Ετσι, η Ρωσία αντιτίθεται στην τάση που παρατηρείται διεθνώς μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, την ίδια στιγμή που η Γερμανία και η Ελβετία έχουν ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες που απαιτούνται ώστε να διακόψουν τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων τους μέσα στα ερχόμενα χρόνια και διάφορες άλλες χώρες αποτραβούν τα σχέδια που είχαν για να οικοδομήσουν νέους αντιδραστήρες.
Η απόφαση της Rosatom λαμβάνεται την ίδια στιγμή που κατασκευάζει νέους αντιδραστήρες που θεωρούνται ασφαλέστεροι από εκείνους της σοβιετικής εποχής. Η απόφασή της να προσθέσει 15 έτη στην υπάρχουσα ζωή των παλαιότερων εγκαταστάσεων, που στερούνται μερικά σύγχρονα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, προκάλεσε την ανησυχία πολλών πυρηνικών επιστημόνων που παρευρέθηκαν στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Η ίδια η IAEA, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση, λέγοντας ότι εναπόκειται στις πυρηνικές αρχές της Ρωσίας.
Τέσσερις από τους 11 αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής, γνωστοί ως αντιδραστήρες RBMK, βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων από την Αγία Πετρούπολη, μια πόλη σχεδόν πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων. Αλλοι τρεις βρίσκονται κοντά στο Σμόλενσκ και τέσσερις βρίσκονται κοντά στο Κουρσκ στη δυτική Ρωσία. Οι αντιδραστήρες RBMK σχεδιάστηκαν να λειτουργούν χωρίς κάποια δομή συγκράτησης από σκυρόδεμα και χάλυβα, ώστε να μην επιτρέπεται η διαρροή ραδιενέργειας σε περίπτωση ατυχήματος, ένα τυποποιημένο χαρακτηριστικό γνώρισμα στα δυτικά μοντέλα αντιδραστήρων, αλλά και στα πιο πρόσφατα ρώσικα.
Η έλλειψη μιας δομής συγκράτησης γύρω από τον κτυπημένο αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία, επέτρεψε στην ακτινοβολία να διαδοθεί σε εκατοντάδες χιλιόμετρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, έπειτα από την έκρηξη του αντιδραστήρα το 1986, που προκλήθηκε από λάθος χειρισμό.
Η Ε.Ε. έχει παροτρύνει τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες να διακόψουν τη λειτουργία των αντιδραστήρων της σοβιετικής εποχής, ιδιαίτερα τα μοντέλα RBMK που στην Ουκρανία και τη Λιθουανία έχουν συνταξιοδοτηθεί. Η Rosatom έχει πραγματοποιήσει μικρές αλλαγές στους γερασμένους αντιδραστήρες εγκαθιστώντας νέα ηλεκτρονικά συστήματα και βελτιώνοντας την πυροπροστασία. Σύμφωνα με τον Κιριένκο, αυτές και άλλες αναβαθμίσεις υποδεικνύουν ότι οι εγκαταστάσεις συμμορφώνονται με τα ρώσικα και διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Ο ίδιος τόνισε ότι τα τεστ αντοχής που διευθύνθηκαν από Ρώσους και διεθνείς εμπειρογνώμονες, δεδομένης της καταστροφής στη Φουκουσίμα, επιβεβαίωσαν την ασφάλειά τους. Εντούτοις, η παράταση της ζωής των γερασμένων αντιδραστήρων προκάλεσε την κατάπληξη σε εμπειρογνώμονες σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Οι παλαιότεροι αντιδραστήρες είναι τρωτοί, τονίζουν, από την ακραία θερμότητα, το βομβαρδισμό της ακτινοβολίας και τη χημική διάβρωση. Ενώ διάφορες χώρες ακολουθούν διαφορετικά στάνταρτ για την επέκταση της ζωής των εγκαταστάσεων, όλοι συμφωνούν ότι η παράταση της ζωής τους πρέπει να αφορά μόνο τις καλοδιατηρημένες εγκαταστάσεις με επαρκή σχέδια.
Κατασκευή αντιδραστήρων
Ευελπιστούν στην επέκταση της αγοράς πυρηνικής ενέργειας
Η Rosatom θεωρεί ότι η πυρηνική ενέργεια έχει φωτεινό μέλλον. Οπως προβλέπει ο Σεργκέι Κιριένκο, στα επόμενα 20 χρόνια αναμένεται μια αγορά μεταξύ 90 και 300 νέων εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας. «Θα επιθυμούσαμε να επιτύχουμε ένα μερίδιο αγοράς 25% σε αυτά τα νέα κατασκευαστικά προγράμματα», ανέφερε.
Ομως, παρ' όλο που η Rosatom επιδιώκει τη σύναψη συμβολαίων κατασκευής αντιδραστήρων, τον προηγούμενο μήνα δέχτηκε ένα πλήγμα όταν επιβεβαιώθηκε ότι η γερμανική Siemens AG δεν επιθυμεί, πλέον, να διαμορφώσει μια πυρηνική κοινοπραξία με Rosatom. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη συνεργασία, η Siemens θα παρείχε ζωτικής σημασίας μη πυρηνικά εξαρτήματα για τους νέους αντιδραστήρες, όπως τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου. Εντούτοις, η γερμανική επιχείρηση απέρριψε αυτά τα σχέδια, ύστερα από τη Φουκουσίμα και την κίνηση της Γερμανίας να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια. Ο Κιριένκο ανέφερε ότι ελπίζει στη συνεργασία με τη Siemens σε άλλους τομείς, όπως η πυρηνική ιατρική.
HMEΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,
ΡΩΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου