ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: «Ανύπαρκτο κράτος» η Ελλάδα στη συλλογική συνείδηση των ξένων. -- «Στείλτε μας πρώτα τα λεφτά αν θέλετε το... εμπόρευμα»
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι Ελληνες εισαγωγείς, καθώς η χώρα μας σταδιακά καταγράφεται στη συλλογική συνείδηση των ξένων ως «ανύπαρκτο κράτος».
Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου σημειώνουν ότι πλέον αντιμετωπίζονται με καχυποψία, που αγγίζει ακόμη και τα όρια της εχθρότητας, στις συναλλαγές τους με ξένους εμπόρους. Συγκεκριμένα, οι ξένοι οίκοι ζητούν πλέον το 30% του συνολικού ποσού από τους Ελληνες πελάτες τους, προκειμένου να ξεκινήσουν την παραγωγή των παραγγελιών τους και φυσικά πλήρη εξόφληση πριν από την αποστολή των εμπορευμάτων, ενώ δεν είναι λίγες οι τράπεζες που πλέον δεν δέχονται επιταγές από Ελληνες επιχειρηματίες, απαιτώντας οι συναλλαγές να γίνονται αποκλειστικά με μετρητά.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εμπόρων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με προμηθευτές τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς τους διαμηνύουν ότι οι αρμόδιες εταιρείες ασφάλισης εξαγωγών από τις δύο χώρες δεν καλύπτουν πλέον συναλλαγές με την Ελλάδα... Κι όλα αυτά, σε μία εποχή που και οι εγχώριοι συνεργάτες των εισαγωγέων αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι μεγάλο πρόβλημα στη βάση της διαρκώς μειούμενης κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.
«Είναι πολύ δύσκολες εποχές συνολικά για το χονδρεμπόριο», επισημαίνει ο κ. Αλέξης Τσαντίλης, της ομώνυμης εισαγωγικής εταιρείας, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται να είναι κανείς εξαιρετικά ευέλικτος ώστε να προσαρμόζεται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η εταιρεία Τσαντίλης προχώρησε σε αλλαγή της εμπορικής της πολιτικής, φέρνοντας στα καταστήματά της νέα σήματα σε πιο προσιτές τιμές, και τερματίζοντας τη συνεργασία της με οίκους που κρίθηκαν πολύ ακριβοί για τη συγκυρία.
Σε κάθε περίπτωση, στον απόηχο της κατάρρευσης μεγάλων εισαγωγικών εταιρειών όπως η Ριντένκο, η Γαβαλάς Α.Ε., αλλά και η Φάννυ Α.Ε. από τη Θεσσαλονίκη, η οποία επίσης έχει ζητήσει την υπαγωγή της στις διατάξεις του άρθρου 99, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας ακόμη εισαγωγικός όμιλος από τον χώρο της ένδυσης, με σημαντική παρουσία και στη λιανική, βρίσκεται σε δεινή θέση. Εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι θα χρειαστεί άμεσα να ενισχύσει τη ρευστότητά του με ίδια κεφάλαια, προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΘΝΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου