ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ρινγκ για φοιτητικές παρατάξεις ντενεκέδων ξεγάνωτων τα ελληνικά πανεπιστήμια
Του Αποστολου Λακασα
Ή λέτε «όχι» στον νόμο ή αλλιώς σας... επικηρύττουμε! Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν ορισμένοι σε όσους συντάσσονται με τον νέο νόμο-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ακραίες εκδηλώσεις τους, όπως π.χ. βιαιότητες κατά καθηγητών και ανακοινώσεις επικήρυξης και εκφοβισμού, προκάλεσαν χθες την οξύτατη αντίδραση της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ που, έστω κι αν διαφωνεί με βασικά σημεία του νόμου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια.
Ποιον εξυπηρετούν τα φαινόμενα αυτά; «Πάντως όχι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο», ανέφερε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Φεγγερός, στο ίδρυμα του οποίου προχθες το πρωί έγιναν σοβαρά επεισόδια μεταξύ μελών της ΠΑΣΠ και της παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έπεσαν ακόμη και φωτοβολίδες. Επεισόδια έγιναν και στις σχολές των Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Ειδικότερα, η αντίδραση της ΠΟΣΔΕΠ προεκλήθη μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο Πολυτεχνείο Κρήτης, όταν την περασμένη Τετάρτη ομάδα 30 ατόμων πέταξε αυγά στον πρώην πρύτανη κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη, ενώ ένας εξ αυτών τον γρονθοκόπησε επειδή ο πανεπιστημιακός τάσσεται υπέρ του νόμου.
«Ολοι μαζί απέναντι σε οποιονδήποτε νομίζει πως την έχει δει αφεντικό εντός και εκτός Πολυτεχνείου Κρήτης», λέει ανακοίνωση που αναρτήθηκε χθες στο Διαδίκτυο. Τι λένε οι συντάκτες της, που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στον κ. Γρυσπολάκη και απειλούν ότι θα συνεχιστεί η βία στο ίδρυμα; «Με επιχειρήματα περί “δημοκρατίας” και “ακαδημαϊκού ασύλου” που ο Γρυσπολάκης είναι πρωτεργάτης στην κατάλυση και των δύο (!), η πρόεδρος του γενικού (σημείωση: Γενικό Τμήμα) Παπαδοπούλου, ο Σαριδάκης (σημ.: αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης) και ο καθηγητικός συρφετός τύπου Λιάβα, Βαρότση, Μανουσάκη και άλλων ξεκίνησαν εν χορώ να ισχυρίζονται πως αυτό που κάνουμε δεν είναι σωστό, πως είναι φασιστικό να μην αφήνουμε κάποιον να διδάξει, πως πρέπει να “πάμε να τα λύσουμε έξω και όχι στο αμφιθέατρο”, πως τα παιδιά πρέπει να κάνουν μάθημα και λοιπές τέτοιες ακαδημαϊκές μπαρούφες»...
«Στην προσπάθειά μου να πείσω τους φοιτητές να αποχωρήσουν, ανάμεσα σε δεκάδες επιχειρήματα περί ακαδημαϊκής ελευθερίας, ασύλου, ελεύθερης ακαδημαϊκής έκφρασης και πολλών άλλων που ανέπτυξα επί μία ολόκληρη ώρα, επανειλημμένως τόνισα ότι “οι όποιες πολιτικές διαφορές πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται εκτός των αιθουσών διδασκαλίας και πάντα με πολιτικούς όρους και επιχειρήματα” και υπ’ αυτήν την έννοια κάλεσα τους φοιτητές να μεταφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση και τις όποιες πολιτικές διαφορές με τον κ. Γρυσπολάκη εκτός αιθουσών», δήλωσε ο κ. Ιωάννης Σαριδάκης. «Επιπλέον, ουδέποτε δήλωσα κατά τη διάρκεια των γεγονότων και ενώπιον των φοιτητών ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Τη θέση αυτή, την οποία έχω ανοιχτά υποστηρίξει και στη σύνοδο πρυτάνεων, την εξέφρασα μόνο σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον κ. Γρυσπολάκη», εξήγησε ο ίδιος.
Θα είχε αξία, λοιπόν, να δώσει κάποιος βάση στα λεγόμενα του «Συλλόγου Αυγοβόλων Μηχανικών και Μηχανικών με Καλή Μνήμη», όπως υπογράφουν οι συντάκτες της ανακοίνωσης; Οχι, εάν οι υπογράφοντες δεν ισχυρίζονταν ότι το σύνολο της κοινωνίας δεν καταδικάζει τους προπηλακισμούς!
Η απάντηση ήλθε από την ΠΟΣΔΕΠ. «Κεντρικό συστατικό στοιχείο της ακαδημαϊκότητας -και του πανεπιστημιακού ασύλου- αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη και αβίαστη διατύπωση απόψεων και θέσεων. Πρακτικές προγραφών, συκοφαντιών, εμπρηστικών διακηρύξεων, διαπομπεύσεων με “αφίσες καταζητούμενων” και βίαιων επιθέσεων της όποιας μειοψηφίας ή μη κατά οποιουδήποτε μέσα στα ιδρύματα είναι καταδικαστέες, καθότι αντιβαίνουν στη βαθύτερη έννοια του πανεπιστημίου και την αναιρούν», ανέφερε η ομοσπονδία. Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει έκκληση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στις ηγεσίες των ιδρυμάτων καθώς και στους πανεπιστημιακούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι το πανεπιστήμιο είναι υπόθεση των ανθρώπων του και κυρίως των ακαδημαϊκών λειτουργών», καταλήγει.
Βέβαια, φωνή βοώντος... Τα επεισόδια μεταξύ ΠΑΣΠ και αριστεριστών αποτελούν ακόμη ένα πλήγμα για την απαξίωση των ΑΕΙ. Αιτία των επεισοδίων, η βεντέτα που πυροδοτήθηκε μεταξύ των δύο παρατάξεων ύστερα από τα γεγονότα κατά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, όταν οι αριστεριστές δεν άφησαν τους ΠΑΣΠίτες να στήσουν τα τραπεζάκια τους στο ΕΜΠ. Τα επεισόδια στο Γεωπονικό έμοιαζαν «με ραντεβού θανάτου, αφού χρησιμοποιήθηκαν ξύλα και φωτοβολίδες», είπε πανεπιστημιακός για τα τεκταινόμενα.
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου