"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: Θησαυρός 38 δισ. $ στο "οικόπεδο 12"

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Το χαμόγελο στα χείλη των Κυπρίων (οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δοκιμάζονται τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά) έρχεται να επαναφέρει η είδηση για τον ενεργειακό θησαυρό που κρύβεται στα αμπάρια του κυπριακού υπεδάφους, στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Μεγαλονήσου.

Eπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο φρεάτιο, σε μικρή απόσταση από τον φλοιό του κοιτάσματος "Αφροδίτη" στο "Οικόπεδο 12" της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει τις γεωτρήσεις για λογαριασμό της Λευκωσίας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν αυτό που μέχρι πρότινος αποτελούσε απλώς ένδειξη, δηλαδή πως το συγκεκριμένο κοίτασμα είναι εξαιρετικά πλούσιο.

Συγκεκριμένα, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων της Noble, το περιεχόμενο του εν λόγω κοιτάσματος αερίου υπολογίζεται σε 10 τρισ. κυβικά πόδια (όπερ σημαίνει πως αυτό είναι μεγαλύτερο από κάποια ισραηλινά κοιτάσματα, όπως για παράδειγμα το Dolphin 1 που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα).

Μάλιστα προβαίνοντας σε έναν πρόχειρο υπολογισμό, η αξία της εν λόγω ποσότητας φυσικού αερίου αγγίζει (βάσει των σημερινών τιμών πώλησης στα χρηματιστήρια) περίπου τα 38 δισ. δολ. (πριν από τις αποσβέσεις και προτού αφαιρεθεί το κόστος εξόρυξης).

Σημειώνεται πως οι εργασίες στην πλατφόρμα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 16 Νοεμβρίου και πως, εν συνεχεία, θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.

Ωστόσο τα νέα είναι, αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικά και έρχονται να τονώσουν την κυπριακή πλευρά σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, καθώς αυτή βλέπει τα δύσκολα στα μέτωπα της οικονομίας (υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και των τριών κυπριακών τραπεζών από τον οίκο "Moodys", έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο "κουρεμένο" ελληνικό χρέος), της πολιτικής (το κλίμα διχασμού εντείνεται μετά το ψήφισμα με το οποίο η πλειοψηφία της βουλής ζητεί την εθελούσια παραίτηση Χριστόφια, καθώς του καταλογίζει ευθύνες για φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, τον Ιούλιο) αλλά και της διπλωματίας (πιέσεις από την Κομισιόν στη Λευκωσία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μέσα στους επόμενους μήνες, πριν από το καλοκαίρι του 2012, δηλαδή προτού η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ).

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: