ΕΛΛΑΔΑ: Ο εφιάλτης της ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ (!) επιστρέφει μετά απο 37 χρόνια - Tριτοκοσμικό μπουρδέλο απο πάσης πλευράς...!
Της Λινας Γιανναρου
Μια ξεχασμένη για την Ελλάδα νόσος απασχολεί εκ νέου τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, η ελονοσία έκανε φέτος δυναμική επανεμφάνιση με τουλάχιστον 70 κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία στον νομό Λακωνίας και μάλιστα σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου η νόσος ενδημεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός έχει κινητοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), κλιμάκια των οποίων αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα για συνεργασία με τις αρχές Δημόσιας Υγείας. Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται και οι Ελληνες Γιατροί Χωρίς Σύνορα, προκειμένου να καταλήξουν στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Η ελονοσία είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» και μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο ρίγος, υψηλό πυρετό, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες, ενώ μπορεί να εμφανιστούν έως και τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση.
Από το 1974, οπότε η νόσος εκριζώθηκε επισήμως από την Ελλάδα έπειτα από εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης (είχε διαρκέσει από το 1946 ώς το 1960), είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τόσα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης.
Τα περίπου 30-50 κρούσματα που καταγράφονταν ετησίως τα προηγούμενα χρόνια αφορούσαν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας). Σποραδικά κρούσματα χωρίς ιστορικό ταξιδιού είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα μόνο το 1991, το 1999, το 2000, το 2009 και το 2010. Από την αρχή του 2011 ώς και τις 15 Νοεμβρίου, ωστόσο, έχουν διαγνωστεί συνολικά 33 κρούσματα ελονοσίας σε Ελληνες που δεν αναφέρουν ιστορικό μετακίνησης σε ενδημικές για την ελονοσία περιοχές. Τα περισσότερα (27) καταγράφηκαν στον Δήμο Ευρώτα, ενώ τα υπόλοιπα «μοιράστηκαν» σε Εύβοια, Αν. Αττική, Λάρισα και Βοιωτία. Στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας έχουν καταγραφεί επίσης και άλλα 30 κρούσματα ελονοσίας σε αλλοδαπούς, με καταγωγή κυρίως το Πακιστάν (21), αλλά και το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Οι περισσότεροι πάντως δηλώνουν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα για πάνω από τρία χρόνια και δεν αναφέρουν ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα. Το τελευταίο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε Ελληνα είχε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου.
«Εδώ και τρία χρόνια εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της νόσου, αλλά η πολιτεία έχει αδρανήσει», υποστηρίζει ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης. «Είχαν παρουσιαστεί κάποια κρούσματα σε μετανάστες και καθώς η περιοχή μας είναι ελώδης και άρα έχει ανωφελή κουνούπια, η νόσος εξαπλώθηκε». Ο ίδιος είχε προτείνει ψεκασμούς, προνυμφοκτονία στον υγροβιότοπο της λίμνης Βιβάρι και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης των κουνουπιών.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου πάντως το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποστείλει στην περιοχή κλιμάκια γιατρών και νοσηλευτών για ενεργητική αναζήτηση («πόρτα πόρτα») κρουσμάτων ελονοσίας σε Ελληνες και αλλοδαπούς. Σε ισχύ βρίσκεται επίσης οδηγία που απαγορεύει τη λήψη αίματος από κατοίκους του Μαραθώνα και των Καλυβίων, όπου έχουν καταγραφεί σχετικά κρούσματα.
Ενδεικτικό του συναγερμού των αρμοδίων αρχών, η παρότρυνση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για χάραξη ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου, με εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση των ιατρών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου