ΠΑΙΔΙ και ΥΓΕΙΑ: Φαστ φουντ από το Δημοτικό, σκληρή δίαιτα από τα 16!
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
Προβληματικό παραμένει το διατροφικό μοντέλο των νέων. Μόλις δύο στους πέντε μαθητές τρώνε καθημερινά πρωινό και ένας στους τρεις καταναλώνει τακτικά φρούτα και λαχανικά. Περισσότεροι από τους μισούς έχουν εντάξει στη διατροφή τους τα γλυκά και τα αναψυκτικά.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), με πανελλαδικό δείγμα 4.944 μαθητές ΣΤ' Δημοτικού έως και Α' Λυκείου. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι μαθητές και μαθήτριες μπαίνουν σε βασανιστικές δίαιτες από τα 16, με προφανείς κινδύνους για την υγεία τους.
Αναφορικά με τη διατροφή, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει διαχρονικά μία βελτίωση, η οποία έχει αρκετά περιθώρια να γίνει καλύτερη. Κρούουν, δε, τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπίστωσαν πως -όσο μεγαλώνουν- τα παιδιά υιοθετούν πιο ανθυγιεινούς τρόπους διατροφής. Από το 1998 -σημειώνουν- καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των παχύσαρκων εφήβων, οι οποίοι παραμένουν στα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας. Από τους συμμετέχοντες μαθητές, μόνο το 42,5% απάντησε ότι τρώει ανελλιπώς πρωινό και τις επτά μέρες της εβδομάδας. Το ποσοστό μικραίνει όσο μεγαλώνουν (51,6% στους 11χρονους και 34,4% στους 15χρονους).
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η παράλειψη του πρωινού έχει επίπτωση στην απόδοσή τους και οδηγεί σε κατανάλωση προϊόντων χαμηλής θρεπτικής αξίας κατά τη διάρκεια της μέρας.
Το 50,4% των μαθητών απάντησαν ότι καταναλώνουν γλυκά και αναψυκτικά από μία έως τέσσερις μέρες την εβδομάδα (κυρίως οι 11χρονοι). Τα ποσοστά μεγαλώνουν παράλληλα με την ηλικία των παιδιών (24,9% στους 11χρονους, 39,2% στους 13χρονους και 43% στους 15χρονους). Το 9,3% των εφήβων δεν τρώει σχεδόν ποτέ λαχανικά ή φρούτα, ενώ έχει εντάξει στο καθημερινό του διαιτολόγιο γλυκά και αναψυκτικά. Σχεδόν ένας στους τρεις αναφέρει κατανάλωση σαλάτας ή λαχανικού τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Το 18,2%, όμως, τρώει λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα (κυρίως οι 15χρονοι).
Ενας στους έξι (17,9%) αναφέρει ότι κάνει δίαιτα αυτήν την περίοδο, με τα κορίτσια να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία (22,2% έναντι 13,3%). Σε δίαιτα είναι περισσότεροι 15χρονοι απ' ό,τι 11χρονοι (20,6% έναντι 15,9%). Απ' όσους κάνουν δίαιτα, οι δύο στους πέντε (41,8%) είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ το 7,4% δηλώνει ότι δεν πρέπει να χάσει κιλά, παρόλο που ο δείκτης μάζας σώματος δείχνει το αντίθετο.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της σωματικής ανάπτυξης και της υγείας του εφήβου.
Οι στάσεις και οι συμπεριφορές -σημειώνουν- διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία και εγκαθίστανται κυρίως την περίοδο της εφηβείας. Περιλαμβάνονται, δε, μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία διεθνώς.
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ
Χωρίς τακτική σωματική άσκηση είναι το 66,9% των μαθητών 11 έως 13 ετών. Μόνο ένας στους τρεις (33,1%) δηλώνει ότι είχε κάποια φυσική δραστηριότητα μία εβδομάδα πριν από την έρευνα. Τα αγόρια δραστηριοποιούνται περισσότερο (42,2%) σε σχέση με τα κορίτσια (24,4%). Το ανησυχητικό είναι ότι όσο μεγαλώνουν, οι έφηβοι ξεχνούν τη συχνή φυσική δραστηριότητα. Τα παιδιά ηλικίας 11 ετών δηλώνουν ότι ασκούνται τακτικά σε ποσοστό 37,6%, το οποίο μειώνεται στα 13 τους (33,6%) και ακόμη περισσότερο στα 15 (27,5%). Οι ερευνητές καταγράφουν διαχρονικά μείωση στη σωματική δραστηριότητα (40,4% το 2002, έναντι 33,1% το 2010).
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΑΤΡΟΦΗ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΡΕΥΝΕΣ,
ΠΑΙΔΙ,
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου