Το ταλέντο, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις του μέλλοντος
Της Μαιρης Λεμπεση
Ρυθμιστικό ρόλο στο επιχειρησιακό περιβάλλον του μέλλοντος διαδραματίζει η οικονομική κρίση, εγκαινιάζοντας την «Εποχή του Ανθρώπου» και εισάγοντας τον «ταλεντισμό» στη θέση του καπιταλισμού.
Στο νέο περιβάλλον, οι ταλαντούχοι, αφοσιωμένοι εργαζόμενοι με τις ιδέες και το πείσμα τους θα αποτελέσουν το κυρίαρχο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα όσες εξασφαλίζουν πρόσβαση στο ταλέντο να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη στο μέλλον. Σε αντίθεση, όσες αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο δυναμικό ως κόστος που πρέπει να περικοπεί, θα αδυνατούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και θα πεθαίνουν.
Οπως σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Manpower στην Ελλάδα, κ. Βενετία Κουσία, στην Εποχή του Ανθρώπου, το άτομο θα μπορεί ξανά να βάζει όρους για το πώς, πού, πότε και πόσο θα εργαστεί, καθώς αυξάνεται η κινητικότητα σε αναζήτηση των καλύτερων συνθηκών.
Τα συμπεράσματα προέκυψαν από διεθνή έρευνα της Manpower, η οποία στηρίχθηκε σε 12 εκατ. συνεντεύξεις με εργοδότες από όλο τον κόσμο, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες από την κ. Κουσία σε εκδήλωση με θέμα «Talentism: the new It».
Καταλύτης των επερχόμενων αλλαγών θα είναι η ενσωμάτωση της γενιάς Υ στο παγκόσμιο εργασιακό δυναμικό. «Η νέα γενιά, όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1980-1994, όντας εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και το Διαδίκτυο, έχουν μάθει να αμφισβητούν κάθε είδους θέσφατα και αναζητούν έναν μάνατζερ που θα είναι ταυτόχρονα coach/καθοδηγητής, κατά τα πρότυπα της συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας τους στο Διαδίκτυο», επισημαίνει η κ. Κουσία.
Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας μιας «συνεργατικής» ατμόσφαιρας στις επιχειρήσεις, καθώς η νέα γενιά αναζητεί την ευελιξία και αντιδρά στο σκληρό πλαίσιο εργασίας. Από τις επερχόμενες αλλαγές δεν εξαιρείται η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σήμερα η συζήτηση εξαντλείται στα οικονομικά των επιχειρήσεων. «Το cash flow είναι πάντα σημαντικό, όμως είναι οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι εκείνοι που φέρνουν τα αποτελέσματα όταν η πίεση για επιτυχία με λιγότερα μέσα αυξάνεται», καταλήγει η κ. Κουσία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ,
ΕΡΓΑΣΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου