Ξέχασε να υπογράψει...
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ...
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
sisour@orange.fr
Την ουρά της απ' έξω από τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για την απονομή δικαιοσύνης και την επίτευξη συμφιλίωσης στα Βαλκάνια έχει φροντίσει να βγάλει η Ελλάδα, μη υπογράφοντας συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόσο για την υποχρέωσή της να συμβάλει στην ποινική δίωξη εγκλημάτων πολέμου όσο και να συμμετάσχει στο σύστημα προστασίας μαρτύρων.
Η διαπίστωση προκύπτει, εμμέσως πλην σαφώς, από «αδιαβάθμητο» έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, που διακινήθηκε, κατά το δοκούν, στο περιθώριο των εργασιών της πρόσφατης Ολομέλειας της Συνέλευσης του ΣτΕ στο Στρασβούργο.
Σ' ό,τι αφορά την υποχρέωση που έχει η Ελλάδα και τα υπόλοιπα 46 κράτη-μέλη του Οργανισμού για συνεργασία στην ποινική δίωξη εγκλημάτων πολέμου, στο έγγραφο σημειώνεται ότι:
Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση «περί μη παραγραφής στα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1968.
Εχει υπογράψει αλλά έχει... ξεχάσει να επικυρώσει την ευρωπαϊκή σύμβαση για τη διεθνή ισχύ των ποινικών αποφάσεων, όπως έχει υπογράψει αλλά δεν έχει επικυρώσει την ευρωπαϊκή σύμβαση για την αποζημίωση των θυμάτων βίαιων εγκλημάτων.
Ως άλλοθι γι' αυτή την... αδράνεια, προβάλλεται στο έγγραφο ο ισχυρισμός ότι, «το ζήτημα της ποινικοποίησης στην ελληνική έννομη τάξη των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» πρόκειται να... ρυθμιστεί στο πλαίσιο της υιοθέτησης νομοθεσίας για την εφαρμογή του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με σχέδιο νόμου που τέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δημόσια διαβούλευση τον Οκτώβριο του 2010, και το οποίο μόλις προχθές δόθηκε προς... διαβούλευση.
Σ' ό,τι αφορά, όμως, τις συμβάσεις για την προστασία των μαρτύρων που καταθέτουν για υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου, αποκαλύπτεται στο έγγραφο ότι «η χώρα μας δεν έχει συνάψει συμφωνία για την προστασία και μετεγκατάσταση μαρτύρων, ούτε με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ούτε με το Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά ούτε και με κανένα άλλο διεθνές ποινικό δικαστήριο».
Η εξήγηση, κατά τη Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, είναι ότι «η σύναψη τέτοιου είδους συμφωνιών συνεπάγεται σημαντικές οικονομικές δαπάνες και θέτει ζήτημα γεωγραφικής εγγύτητας της Ελλάδος με τις χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».
Είναι προφανές, ισχυρίζεται η Υπηρεσία, ότι, ειδικά για την περίπτωση του Κοσόβου, η σύναψη συμφωνίας για την προστασία μαρτύρων θέτει, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του από τη χώρα μας.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου