"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: H επένδυση της Microsoft ας αποτελέσει μάθημα για όλους

 

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Αρκετά από τα μηνύματα που δεχόμαστε πάνω στην αρθρογραφία της στήλης, αφορούν την κριτική που ασκούμε προς την κυβέρνηση. «Γιατί είσαι διαρκώς αρνητικός», «ποιες είναι επιτέλους οι μεταρρυθμίσεις που θέλεις να γίνουν», «υπονομεύεις την κυβέρνηση», είναι μερικά από τα σχετικά μηνύματα.

Η απάντηση είναι ότι δεν αρκεί η κυβέρνηση να τα πηγαίνει καλά. Πρέπει να τα πηγαίνει εξαιρετικά, για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεκολλήσει από τη στασιμότητα. Και όταν λέμε κυβέρνηση, δεν εννοούμε μόνο τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς ή τους υφυπουργούς, αλλά όλο το σύστημα που έχει την ευθύνη για την οικονομική πορεία της χώρας, από την πλευρά του κράτους.

Εκεί εστιάζουμε. Διότι το κανονιστικό, ρυθμιστικό, αδειοδοτικό και ελεγκτικό πλαίσιο, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση και νομοθετείται από το κοινοβούλιο, είναι αυτό που καθορίζει εν πολλοίς την πορεία των πραγμάτων. Και ο χρόνος αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα.

Οπότε η περίπτωση της επένδυσης της Microsoft, (Microsoft Operations 4733) που πήρε σχεδόν 4 έτη ή 48 μήνες ή 1440 μέρες για να φτάσει από τη δημόσια εξαγγελλία της, στην έκδοση της πρώτης εκ των τριών οικοδομικών αδειών, έρχεται να δέσει με τις ενστάσεις της στήλης απέναντι στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δηλαδή πήρε 4 χρόνια, όχι για να κατασκευαστούν τα 3 data centers που αναφέροντο στην ανακοίνωση του Οκτωβρίου του 2020, αλλά για να ληφθεί η άδεια κατασκευής του πρώτου από τα τρία.

Ας θυμηθούμε τι έχει προηγηθεί.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Microsoft ανακοινώνει τη δημιουργία τριών data centers, ενός στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί, ισχύος 19,2MW, 9,6MW και 9,6MW αντιστοίχως, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 976,16 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), με 100% ίδια κεφάλαια και 300 θέσεις απασχόλησης στην τελική ανάπτυξη της επένδυσης.

Η είδηση είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης στον υπερθετικό βαθμό, όπως ήταν αναμενόμενο. Η κυβέρνηση ανέδειξε το γεγονός ως πιστοποίηση της φιλοεπενδυτικής πολιτικής της, που προσέλκυε επιτέλους σημαντικά παγκόσμια επιχειρηματικά ονόματα και ενδιαφέροντα projects. Ο επιχειρηματικός κόσμος υποδέχθηκε το γεγονός σαν μια πιστοποίηση της αλλαγής σελίδας της εθνικής οικονομίας. Και οι πολίτες αισθάνθηκαν με τον δικό τους τρόπο ότι κάτι αλλάζει, ότι ανοίγουν σημαντικές δουλειές και ότι ίσως να περνάει η Ελλάδα στην κοινωνία και στην οικονομία της γνώσης.

Όταν όμως χρειάζονται 4 χρόνια ή 48 μήνες ή 1440 μέρες για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια του πρώτου data center στα Σπάτα τότε κάτι δεν πάει καλά.

Στην εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσιεύτηκε προ ημερών μια συγκεντρωτική απεικόνιση των ενεργειών που απαιτήθηκαν για να φτάσουμε από την ημέρα 0 στην ημέρα 1440.

 

Χρειάστηκαν 12 μήνες για να υποβληθεί ο φάκελος με το επίσημο αίτημα της Microsoft στο Enterprise Greece. Αυτή η καθυστέρηση χρεώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην εταιρεία. Το εάν και κατά πόσο αυτή η διαδικασία της υποβολής του αιτήματος μπορεί να συντομευθεί ή να γίνει απλούστερη, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς. 

Χρειάστηκαν 6 μήνες για να εγκριθεί η επένδυση της Microsoft από το Enterprise Greece.

Χρειάστηκαν άλλοι 3 μήνες για να χαρακτηριστεί η επένδυση ως «στρατηγική».

Χρειάστηκαν άλλοι 3 μήνες για να υποβληθεί η πρώτη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Χρειάστηκε άλλος 1 μήνας για να υποβληθεί η δεύτερη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Χρειάστηκε άλλος 1 μήνας για να προωθηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μια άλλη δημόσια υπηρεσία.

Χρειάστηκαν άλλοι 5 μήνες για συνταχθεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τη έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων.

Χρειάστηκε άλλος 1 μήνας για να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.

Χρειάστηκαν άλλοι 7 μήνες για να γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Χρειάστηκαν άλλοι 2 μήνες για να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικών επενδύσεων.

Χρειάστηκαν άλλοι 6 μήνες για να συνταχθεί η εισήγηση της διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Και φτάνουμε στον Αύγουστο του 2024 για να συνταχθεί το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης της χωροθέτησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Πήρε άλλον ένα μήνα η έγκριση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης, η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και η δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Και αναμένεται μέχρι το τέλος του μηνός η έκδοση της οικοδομικής άδειας για το πρώτο data center.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών του κατασκευαστικού κλάδου, θα απαιτηθούν περίπου τρία χρόνια μέχρι  να αποπερατωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το data center των Σπάτων.

Μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος από τις διαδικασίες;

Μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος από τους χρόνους;

Φυσικά, και όχι.

Μπορεί η περίπτωση της επένδυσης της Microsoft, να αποτελέσει το αντιπαράδειγμα, του πως δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα;

Είναι δυνατόν να απλοποιηθούν, να συντομεύσουν ή να καταργηθούν κάποιες οι διαδικασίες;

Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε τα μοντέλα και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν άλλες χώρες, που επίσης είναι αποδέκτες ψηφιακών επενδύσεων τέτοιου μεγέθους;

H Microsoft διαθέτει στην Ευρώπη ήδη 38 data centers, τα οποία εξυπηρετούν τις εφαρμογές Azure. με το πρώτο data center του Δουβλίνο να λειτουργεί από το 2009 και το δεύτερο του Άμστερνταμ από το 2010. Σήμερα η Microsoft αναπτύσσει και σε άλλες 6 μεγάλες πόλεις, δηλαδή στη Βιέννη (Austria East με 3 dc), τις Βρυξέλλες (Belgium Central με 1 dc), την Κοπεγχάγη (Denmark East με 3 dc), το Ελσίνκι (Finland Central με 1 dc), την Μαδρίτη (Spain Centralμε 3 dc) και την Αθήνα (Greece Central με 3 data centers).    

Mε τις ταχύτητες του αραμπά που κινείται το Ελληνικό Δημόσιο, την εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, δε θα πρέπει να μας ξενίζει η απουσία σημαντικών ξένων επενδύσεων στη χώρα μας εκτός από το real estate ή τα placements των τραπεζικών μετοχών.

Ελπίζουμε τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο, ήδη να έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή στην κυβέρνηση που να έχει πέσει με τα μούτρα πάνω στο φάκελο «επένδυση της Microsoft» με στόχο τη ριζική αλλαγή των διαδικασιών που πήραν 3 χρόνια ή 36 μήνες ή 1080 μέρες για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια του πρώτου data center στα Σπάτα, από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης.

Διότι…

 

 αν δεν το καταφέρει αυτή η κυβέρνηση, δε θα το καταφέρει καμία άλλη.

Και η χώρα δε θα σωθεί.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: