O κόσμος παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τις εικόνες με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τις ρουκέτες να επιχειρούν να πλήξουν το Ισραήλ από το νυχτερινό ουρανό. Το μαζικό κύμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων του Ιράν αναχαιτίστηκε κατά 99% και το Ισραήλ δήλωσε ότι οι ζημιές ήταν περιορισμένες αλλά η πρωτόγνωρη κίνηση της Τεχεράνης προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και ανησυχία για αυτό που πιθανά θα μπορούσε να ακολουθήσει, μια άνευ προηγουμένη στρατιωτική και άμεση σύρραξη μεταξύ των δύο στρατιωτικών περιφερειακών δυνάμεων της περιοχής, του Ιράν και του Ισραήλ.
Με αφορμή το χτύπημα του Ισραήλ την 1η Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, η εναέρια επίθεση του Ιράν φέρνει την περιοχή σε εύφλεκτη κατάσταση. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το Ισραήλ πραγματοποίησε το χτύπημα στη Συρία, αλλά οι αναλυτές λένε ότι το Ιράν αναγκάστηκε να απαντήσει για εσωτερική του κατανάλωση και ως μια επίδειξη ισχύος στην περιοχή. Από την πλευρά του, λέει ότι το θέμα έχει πλέον λήξει.
Σε δεκαετίες ανταγωνισμού μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, δεν έχει υπάρξει ποτέ επίθεση από το Ιράν στο εσωτερικό του Ισραήλ. Αυτό ξεπερνά ένα όριο. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από το αν το Ισραήλ θα ακούσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θα κλιμακώσει τον κύκλο των αντιποίνων.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν. Το πολύ πραγματικό ερώτημα είναι αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα ακούσει τις προειδοποιήσεις του μεγαλύτερου υποστηρικτή του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Μπαράκ δήλωσε στο CNN ότι το Ισραήλ κέρδισε αυτόν τον γύρο και ο Νετανιάχου πρέπει να σκεφτεί πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω δράση.
Προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν του ότι παραμένει εγκλωβισμένο στη Γάζα, οι όμηροι του εκεί παραμένουν αιχμάλωτοι και τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ είναι εξαιρετικά ασταθή. Αυτοί είναι λόγοι που θα μπορούσαν να επαρκούν ώστε ο Νετανιάχου και το πολεμικό του Συμβούλιο να ακούσουν τις ΗΠΑ και να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της σύγκρουσης.
Στην αντίθετη περίπτωση μια νέα απάντηση του Ισραήλ, ανάλογης έκτασης με τις ενέργειες του Ιράν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλους τους στόχους για τους οποίους το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στην Γάζα, εξαρχής.
Εν τω μεταξύ, παρά την τρέχουσα κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ οι μυστικές υπηρεσίες λένε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Ιράν σχεδίασε ή έδρασε στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το CNN.
Aπό την άλλη, ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε ότι…
οποιαδήποτε «νέα επίθεση κατά των συμφερόντων του ιρανικού έθνους θα αντιμετωπιστεί με βαρύτερη και πιο λυπηρή απάντηση», σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι IRIB του Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας προέβη σε παρόμοιες παρατηρήσεις σε ανάρτησή του στο Χ, λέγοντας ότι το Ιράν δεν έχει πρόθεση να «συνεχίσει τις αμυντικές επιχειρήσεις, αλλά αν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του από οποιαδήποτε νέα επίθεση».
«Η άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας δείχνει την υπεύθυνη προσέγγιση του Ιράν στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν προειδοποίησε ότι δημιουργήθηκε μια «νέα εξίσωση» μετά την επίθεσή του στο Ισραήλ και ότι πλέον θα απαντά άμεσα όποτε το Ισραήλ επιτίθεται στα συμφέροντα, τα περιουσιακά στοιχεία ή τους ανθρώπους του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου