Του ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ
Όπως πιθανόν θα ξέρετε, στις 29 του μηνός Μαΐου και ημέρα Τετάρτη θα διεξαχθεί στο γήπεδο της ΑΕΚ ο τελικός του Conference League.
Αυτό που μπορεί να μην ξέρετε είναι ότι επειδή το γήπεδο είναι ελληνικό (και άρα κατασκευασμένο χωρίς πρόνοια για επαρκείς θέσεις πάρκινγκ) ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας αποφάσισε να μετατρέψει σχολεία του δήμου σε πάρκινγκ προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι θεατές του αγώνα.
Το ξαναγράφω γιατί καταλαβαίνω ότι ακούγεται ακραίο ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν γεννηθεί και ζουν στη χώρα στην οποία κατοικεί ο σοφότερος, εργατικότερος και πιο βασανισμένος λαός του κόσμου κι έχουν συνηθίσει σε ακραίες ειδήσεις: Σχολεία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας θα μετατραπούν σε πάρκινγκ προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των θεατών του τελικού του Conference League.
Δεν ξέρω ποιος πρωτοπήρε την απόφαση (διαβάζοντας τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου καταλαβαίνω ότι το μπαλάκι πετιέται στον πρώην δήμαρχο Βούρο – ναι τον γνωστό ηθοποιό) ούτε τη θέση του υπουργείου της Παιδείας.
Απ’ ό,τι καταλαβαίνω κυβέρνηση και δημοτική αρχή συμφωνούν ότι ένας τελικός είναι σημαντικότερος της εκπαίδευσης των παιδιών που έχουν την ατυχία οι γονείς τους να μην έχουν αρκετά χρήματα να τα στείλουν σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο.
Αλλά δεν έχει σημασία ποιανού ιδέα είναι και πόσο συμφωνούν οι αρμόδιοι φορείς. Σημασία έχει ότι πρόκειται για μια σπουδαία ιδέα η οποία, αν επεκταθεί, θα δώσει λύσεις και σε άλλα προβλήματα πλην της εξυπηρέτησης των θεατών ποδοσφαιρικών αγώνων.
Για αρχή να συμφωνήσουμε με αυτό που φαίνεται πρώτα και πάνω από όλα να συμφωνεί το υπουργείο της Παιδείας: Με δεδομένο ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι τόσο αποτυχημένο ώστε οι Έλληνες μαθητές να πρωτεύουν στην αδυναμία κατανόησης κειμένου και στον μαθηματικό αναλφαβητισμό, μια μέρα πάνω, μια μέρα κάτω (ή και πολλές ημέρες πάνω και κάτω) δεν θα αλλάξει τίποτα. Τα κλειστά σχολεία δεν θα κάνουν ακόμα χειρότερη την ήδη πολύ κακή κατάσταση των μαθητών και η μετατροπή των σχολείων σε πάρκινγκ αυτοκινήτων (από πάρκινγκ παιδιών) μόνο καλά μπορεί να φέρει:
Μείωση των κρουσμάτων σχολικής βίας: Χωρίς σχολείο πώς θα υπάρξει σχολικός εκφοβισμός; Πώς οι τραμπούκοι του σχολείου θα επιτεθούν στους συμμαθητές τους αν εκείνοι βρίσκονται στην ασφάλεια του σπιτιού τους;
Αυξημένα δημοτικά έσοδα: Κάθε σχολείο κοστίζει ένα σκασμό λεφτά ενώ κάθε πάρκινγκ σε περιοχή με πρόβλημα χώρων στάθμευσης φέρνει ένα σκασμό λεφτά. Από οικονομικής απόψεως η επιμονή να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά και να μην μετατραπούν σε πάρκινγκ είναι ακατανόητη.
Εξωραϊσμό της εικόνας των πόλεων: Τα σχολεία είναι τόσα πολλά που, αν μετατρέπονταν σε πάρκινγκ, η Αθήνα θα μπορούσε (κάπως) να μοιάζει με ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και όχι με πόλη της Μέσης Ανατολής.
Άνθιση του εμπορίου: Οι πολίτες θα έβγαιναν άνετα για τα ψώνια τους χωρίς άγχος για το που θα παρκάρουν το αυτοκίνητό τους
Κέρδος σε χρόνο και καύσιμα: Σκεφτείτε πόσο χρόνο και πόσα καύσιμα ξοδεύετε προσπαθώντας να βρείτε παρκινγκ. Αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και τα σχολεία μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης όλος αυτός ο χρόνος και όλα τα χρήματα που ξοδεύουμε για βενζίνη η πετρέλαιο θα είναι δικά μας.
Κακά τα ψέματα. Η μετατροπή των σχολείων σε πάρκινγκ έχει μόνο θετικά και …
μακάρι το Υπουργείο της Παιδείας και ο Υπουργός να αγκαλιάσουν αυτή την ωραία πρωτοβουλία. Η στάση τους στην μετατροπή σχολείων σε πάρκινγκ στον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας δείχνει ότι έχουν το ανοιχτό μυαλό που χρειάζεται. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουν και την τόλμη. Και μπράβο τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου