Οταν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) με έδρα τη Θεσσαλονίκη σε δύο χρόνια λειτουργίας δεν έχει κόψει αποδείξεις ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ (!) ή όταν μια ψησταριά στα Χανιά δεν είχε κόψει ούτε μια απόδειξη σε τρία χρόνια λειτουργίας, τότε πώς μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν γιατί το κράτος θα καταφέρει επιτέλους να περιορίσει τη φοροδιαφυγή;
Αν αυτά που συμβαίνουν δεν είναι σκάνδαλο, τότε ποιο μπορεί να είναι;
Δυστυχώς η έκταση της φοροδιαφυγής, όσο μάλιστα ανεβαίνει η ελληνική οικονομία η οποία ανακτά τις δυνάμεις της, όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά οι έλεγχοι και τα καθημερινά βιώματα των καταναλωτών στις διακοπές τους ανά την Ελλάδα δείχνουν ότι επιμένει.
Μάλιστα, όσοι επιδίδονται στο «εθνικό σπορ» γίνονται όλο και πιο επινοητικοί. Ομως αυτό που συμβαίνει στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπου θεωρητικά όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω καρτών και τραπεζών, με τιμολόγια και αποδείξεις που κόβονται ηλεκτρονικά, ξεχείλισε το ποτήρι…
Η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δηλαδή της ανεξάρτητης εφορίας που δημιουργήθηκε την εποχή των μνημονίων, ώστε να μην επηρεάζεται από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, είναι τόσο αποκαλυπτική για το τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά, όσο και τραγική για όλους όσοι πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους….
Διαβάζουμε λοιπόν την ανακοίνωση:
-«E-shop με ρούχα και παπούτσια από τη Θεσσαλονίκη, δεν είχε κόψει αποδείξεις ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ τη διετία 2019 – 2020. Η επιχείρηση, είναι ηλεκτρονικό κατάστημα πώλησης ρούχων και παπουτσιών». Παράλληλα, από τους ελέγχους στο Διαδίκτυο εντοπίστηκαν και άλλες πέντε περιπτώσεις: -E-shop πώλησης ρούχων με έδρα στις Σέρρες, δεν έκοψε το 2019 και το 2020 αποδείξεις συνολικής αξίας 420.000 ευρώ. -E-shop από τη Θεσσαλονίκη με προϊόντα τηλεπικοινωνιών, δεν έκοψε από το 2018 έως και το 2020 αποδείξεις 295.000 ευρώ. -Επιχείρηση από την Ημαθία, που πουλά μέσω διαδικτύου ανταλλακτικά και εξαρτήματα αυτοκινήτων, δεν εξέδωσε το 2020 αποδείξεις και τιμολόγια συνολικής αξίας 185.000 ευρώ. -Ηλεκτρονικό κατάστημα στην Αθήνα, που πουλά γυναικεία ρούχα, δεν εξέδωσε το 2020 και το 2021 αποδείξεις συνολικής αξίας 95.000 ευρώ. Για την θλιβερή αυτή επαναλαμβανόμενη ιστορία μεγάλης φοροδιαφυγής είχε προηγηθεί προ μερικών μηνών ανακοίνωση της ΑΑΔΕ η οποία ενημέρωνε τους φορολογούμενους ότι στην Κρήτη εντοπίστηκε ψησταριά που δεν είχε κόψει αποδείξεις ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ(!) τα τελευταία τρία χρόνια. Δηλαδή ποτέ… Για την ακρίβεια δεν εξέδιδε αποδείξεις, σε καμία από τις παραγγελίες μέσω πλατφορμών delivery, και φυσικά ούτε στο κατάστημα. Στρίβειν δια της πλατφόρμας…
Οπως ανακοινώθηκε, τότε, από τους ελέγχους προέκυψαν τα εξής:
♦ Από τα στοιχεία των υποβληθεισών δηλώσεων προέκυπταν μηδαμινά ακαθάριστα έσοδα και ζημιές σωρευτικά άνω των 90.000 ευρώ για τις τρεις αυτές χρήσεις!
♦ Επισκεπτόμενοι την επιχείρηση, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς την χρήση Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της!
♦ Τα δεδομένα των ψηφιακών πλατφορμών παραγγελιοληψίας τέθηκαν στον ειδικό αλγόριθμο προς επεξεργασία και σύγκριση με τις εκδοθείσες αποδείξεις. Διαπιστώθηκε ότι, συνολικά, σε 137.000 παραγγελίες, δεν είχαν εκδοθεί Αποδείξεις Λιανικών Συναλλαγών, συνολικής αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ΦΠΑ 143.000 ευρώ! Τα POS μηχανές φοροδιαφυγής Το ίδιο συμβαίνει, όπως παρατηρούν στις καθημερινές τους συναλλαγές χιλιάδες καταναλωτές, όταν πληρώνουν με κάρτα και αντί απόδειξης παίρνουν μόνο το χαρτάκι της πληρωμής από το POS.
Και αναρωτιέται κανείς για το απύθμενο θράσος… Δεν ανησυχούν μήπως στις διασταυρώσεις που θα γίνουν με τα στοιχεία των τραπεζών ή αυτά για τις δαπάνες που υποχρεωτικά περνούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων – καταναλωτών, συλληφθούν;
Η απάντηση είναι μία και απλή:
Αδιαφορούν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν και να παρανομούν, έχουν τη λύση να κλείσουν την επιχείρηση και να «φεσώσουν» οριστικά το Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου