"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Και αυτή πήγαινε γυρεύοντας»

Του ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ

Είναι συνήθης αυτή η φράση του τίτλου στις περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και βιασμών. «Γιατί προκαλούσε; Γιατί βρισκόταν μόνη στο μπαρ; Γιατί φορούσε κοντή φούστα;». Κλασική αντιμετώπιση όπου τα αυτονόητα δικαιώματα του θύματος μετατρέπονται σε ελαφρυντικά του δράστη. Πλήρης αντιστροφή της πραγματικής εικόνας. 

 Αυτό ακριβώς μου θυμίζει ο τρόπος που προσεγγίζουν ημεδαποί και αλλοδαποί αναλυτές, πολιτικοί και δημοσιολογούντες την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γιατί ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Γιατί εξέλεξε αρχηγό κράτους που προκαλεί τον μεγάλο γείτονα; Γιατί να εγκαταστήσει πυραύλους στο έδαφός της;

Η απάντηση είναι απλή, κοφτή και κάθετη: γιατί η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα και ως τέτοια έχει το απόλυτο δικαίωμα να επιλέγει τι εξοπλισμούς θα κάνει, με ποιους θα συμμαχήσει, τι εξωτερική πολιτική θα ακολουθήσει. 

Νόμιζα πως το δόγμα Μπρέζνιεφ για την περιορισμένη κυριαρχία των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, κατέρρευσε μαζί με τον κομμουνισμό. Φαίνεται πως ο κομμουνισμός κατέρρευσε μεν, όμως το συγκεκριμένο δόγμα επιβίωσε. Ο επεκτατισμός και ο ζωτικός χώρος είναι έννοιες και πρακτικές που επιβιώνουν ανεξαρτήτως κοινωνικών συστημάτων. Από την αρχαιότητα ο ισχυρός καθορίζει τις τύχες του ανίσχυρου. Αυτό γιατί να αλλάξει τώρα;  

Οσοι πίστευαν και πιστεύουν ότι το διεθνές δίκαιο θα επικρατήσει της ισχύος, ζουν σε έναν κόσμο ουτοπικό.  

Αλήθεια, μετά την Ουκρανία ποιος έχει σειρά; Πόσο ασφαλείς μπορεί να αισθάνονται οι γειτονικές χώρες με τη Ρωσία;  

Ηδη τον ρωσικό νεοϊμπεριαλισμό τον γνώρισαν το Καζακστάν, η Αρμενία, η Λευκορωσία και πιο πριν η Γεωργία. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι φωνές σε αυτά τα κράτη που προσέβλεπαν προς τη Δύση πήραν το μάθημά τους. Αντιλήφθηκαν πως το αφεντικό στην περιοχή είναι ο Πούτιν και «ζάρωσαν στη γωνιά τους».

Η επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε μια οικονομία που είναι θωρακισμένη σε όλους τους τομείς, είναι αναποτελεσματική και προσχηματική. Αλλωστε, οι κυρώσεις της Δύσης θα πλήξουν και τις οικονομίες των δυτικών κρατών, αφού με την παγκοσμιοποίηση υπάρχει αλληλεξάρτηση των οικονομιών.

Σημείωση: Οσοι αναμασούν το επιχείρημα του Πούτιν...

 

 ότι οι εξοπλισμοί της Ουκρανίας απειλούν τη Ρωσία, να ξέρουν πως αναπαράγουν τους ισχυρισμούς του Ερντογάν για την Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: