"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Ισες αποστάσεις μετά μουσικής

 

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για τη στάση των ελλήνων πολιτών απέναντι στη ρωσική εισβολή αναδεικνύουν αυτό που πολλοί αρνούνται να δουν, επιμένοντας να προσεγγίζουν κοινωνικές συμπεριφορές και τάσεις με όρους λογικής. Οι «πάντα με το μέρος του αδικημένου» Ελληνες θα περίμενε κανείς να αναδειχθούν στους σφοδρότερους πολέμιους του ιμπεριαλιστή εισβολέα.

Κι όμως, έρευνα που δημοσιοποίησε το Politico δείχνει ότι πάνω από το ένα τρίτο των συμπολιτών μας (34%) δηλώνει ότι «μπορεί να κατανοήσει τις ενέργειες του Πούτιν». Του μεγαλοϊδεάτη ηγέτη που κυβερνά αυταρχικά, λογοκρίνει, φυλακίζει αντιφρονούντες και εισέβαλε σε κυρίαρχη χώρα, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία και σκοτώνοντας αμάχους. Το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 9% στην Ολλανδία, 10% στην Ισπανία, 11% στη Γερμανία, 13% στη Γαλλία, 19% στη γειτονική μας Ιταλία. Μόλις 6 στους 10 Ελληνες απάντησαν ότι είναι απαράδεκτη (unacceptable) η ρωσική εισβολή – τη στιγμή που αυτό θεωρούν 9 στους 10 Ολλανδούς και Ισπανούς.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι μέρες περνούν, καθίσταται πλέον σαφές ότι καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του φλου, γενικού και αόριστου συνθήματος της πολυσυζητημένης συναυλίας.  

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, η διόρθωση στην αφίσα ήταν και πάλι αμφιλεγόμενη, με την προσθήκη ενός απροσδιόριστης κατεύθυνσης αιτήματος: «Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία». Ετσι γενικά και αόριστα να σταματήσει, με υποχώρηση Ζελένσκι ή Πούτιν και πάλι ίσες αποστάσεις από θύμα και θύτη. 

Ετσι, ακόμα και αν στην αρχή ήταν αμέλεια η απουσία καταδίκης του εισβολέα, πλέον και μετά και τη νέα προσθήκη αποδεικνύεται για τους περισσότερους εκ των συμμετεχόντων συνειδητή επιλογή.

Ο πόλεμος που χώρισε στα δύο τον κόσμο, από την μία Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Καναδάς και Αυστραλία και από την άλλη Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία, δίχασε και το δικό μας «χωριό» πυροδοτώντας τα εγγενή αντιδυτικά μας αντανακλαστικά.

Πάνω και κάτω πλατεία ενώθηκαν ξανά σε έναν ακόμα σταθμό της παράλληλης διαδρομής τους και των κοινών πολιτικών τους αναφορών. 

Και πάλι απέναντί τους οι «Μένουμε Ευρώπη» σε μία επανάληψη σκηνικού 2015.

Με τη διαφορά ότι...

 

 τότε οι «αντιστασιακοί» αποκαλούσαν προσκυνημένους Τσολάκογλου τους «Μένουμε Ευρώπη» κατηγορώντας τους ότι συνθηκολόγησαν. 

Τώρα καλούν εκείνοι τον Ζελένσκι να γίνει Τσολάκογλου και να συνθηκολογήσει με την υπερδύναμη για να… «σταματήσει ο πόλεμος» που γράφει και η αφίσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: