"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Ο εμίρης του Κατάρ ετοιμάζει «απόβαση» στην ευρύτερη περιοχή. - Η ΕΛΛΑΔΑ HTAN ΤΟ...ΟΡΕΚΤΙΚΟ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Θάλασσα ή... βουνό; Ο εμίρης του Κατάρ τα θέλει και τα δύο: και τις αγαπημένες του ελληνικές παραλίες και τη βαλκανική/ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Εφοδιασμένος με τσέπες βαθιές ωσάν πετρελαιοπηγές και με βαλίτσες γεμάτες πετροδολάρια, προορισμένα για επενδύσεις, ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι γλυκοκοιτάζει επενδυτικά, όχι μόνο την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα, αλλά και ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Κρίνοντας από τις τελευταίες εξελίξεις, το επενδυτικό ενδιαφέρον του εμίρη για τη χώρα μας είναι δεδομένο (συμμετοχή στο τραπεζικό ντιλ Alpha Bank - Eurobank, επένδυση στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, ενδιαφέρον για ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΠΕ. και Ελληνικό). Ωστόσο, το εν λόγω ενδιαφέρον δεν περιορίζεται απλώς στον ελλαδικό χώρο, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Για του λόγου το αληθές, αρκεί μια ματιά στην πρόσφατη περιοδεία του εμίρη, ο οποίος έκανε στάσεις σε Σκόπια, Αλβανία, Πολωνία και Ουκρανία.

Κι αν η Πολωνία και η Ουκρανία βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά για να έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τις εξελίξεις σε Σκόπια και Αλβανία.

Συγκεκριμένα, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι προσγειώθηκε στα Σκόπια (και έγινε ο πρώτος Αραβας μονάρχης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα), συνοδευόμενος από μία αντιπροσωπεία 12 υπουργών και περισσοτέρων από 100 επιχειρηματιών και συμβούλων από το Κατάρ.

Εκεί ο 59χρονος σεΐχης (που "φημίζεται για την ιδιαίτερη επιμέλεια" με την οποία επιλέγει πού θα τοποθετήσει τα κεφάλαιά του) είχε συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στο πλαίσιο των εν λόγω συνομιλιών υπεγράφησαν περίπου 7 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε τομείς όπως αυτοί του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, των επενδύσεων, της απασχόλησης, του τουρισμού και της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ έγινε πρόοδος και στο θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα).

Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να προχωρήσουν από κοινού στη σύσταση ενός εμπορικού επιμελητηρίου, ενώ ανάλογη συμφωνία για μελλοντική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών υπεγράφη και ανάμεσα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία των δύο χωρών ("Qatar News Agency" και "Macedonian Information Agency").

Οι Καταριανοί παρουσιάστηκαν πρόθυμοι να επενδύσουν στα Σκόπια και οι Σκοπιανοί εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να "ανταποδώσουν τη χάρη", στέλνοντας στο Κατάρ έμψυχο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επενδύσεις, οι επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ βομβάρδισαν την καταριανή αποστολή με πάνω από 20 προτάσεις για νέα επιχειρηματικά έργα στα Βαλκάνια, στον χώρο των μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας και των τραπεζών. Μάλιστα, συμφωνήθηκε να συσταθούν δύο ομάδες (μία σε κάθε χώρα), αποστολή των οποίων θα είναι η προώθη­ση και η πραγμάτωση των εν λόγω προτάσεων. Μέσα σε όλα αυτά ανακοινώ­θηκε και το άνοιγμα πρεσβείας του Κατάρ στα Σκόπια.

Να σημειωθεί πως τις δύο ημέρες που πέρασε στην ΠΓΔΜ, ο εμίρης διέμεινε στην προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου "Μέγας Αλέξανδρος" (μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαμονής του εκεί, εκδηλώθηκε φωτιά, η οποία αν και τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, πρόλαβε να εκθέσει τους υπευθύνους και να ενοχλήσει τον υψηλό φιλοξενούμενο).

Επίσης, ξεναγήθηκε σε μουσεία ("National Museum of Macedonia" και "Museum of the Macedonian Struggle"), όπου έγινε δέκτης της προπαγάνδας των Σκοπίων περί "Μακεδονίας'.

"Η χώρα σας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί λίκνο των παλαιότερων πολιτισμών στον κόσμο, γεγονός που της επιτρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο διεθνώς", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ Θάνι, ο οποίος, εκτός των άλλων, τιμήθηκε από τον Ιβάνοφ με το κορυφαίο μετάλλιο της ΠΓΔΜ.

ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
Τον καλόπιασαν με την ύψιστη τιμητική διάκριση της χώρας
Μετά την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ, ο εμίρης επισκέφθηκε τα Τίρανα. Εκεί, είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι όσο και με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα. Παρουσία των Αλ Θάνι και Μπερίσα, υπεγράφη σειρά μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι συμφωνίες περιστράφηκαν γύρω από ζητήματα πολιτισμικής συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών (μεταξύ των υπ. Εξωτερικών), προσέλκυσης επενδύσεων, τουριστικής ανάπτυξης καθώς και από άλλα θέματα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να προσχωρήσουν στη σύσταση ενός εμπορικού επιμελητηρίου, καθώς και στη σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των ειδησεογραφικών τους πρακτορείων. Οι Αλβανοί καλόπιασαν κι αυτοί τον εμίρη, επιβραβεύοντάς τον με την ύψιστη τιμητική διάκριση της χώρας τους. Ακολούθως, ο εμίρης μετέβη στην Πολωνία, όπου παρέστη στην υπογραφή δύο συμφωνιών συνεργασίας (τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος) και εν συνεχεία στην Ουκρανία. Στο Κίεβο οι δύο χώρες φέρονται να κατέληξαν σε συμφωνία η οποία πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ τους.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: