"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΙΣΤΗΜΗ: H μέση παραγωγική "επιστημονική ηλικία" αυξάνει δραματικά

Τα επιστημονικά Νόμπελ θέλουν... γκρίζους κροτάφους, τουλάχιστον όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη δύο Αμερικανών οικονομολόγων, που διαπίστωσαν ότι πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο πριν συμπληρώσει τα 40.

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν ήταν 26 ετών όταν συνέλαβε τη θεωρία της σχετικότητας και είχε καταλήξει στο απόφθεγμα ότι "όποιος δεν έχει ήδη κάνει τη μεγάλη του συνεισφορά στην επιστήμη μέχρι την ηλικία των 30, προφανώς δεν θα την κάνει ποτέ". Αυτό όμως είναι... σχετικό.

Οι οικονομολόγοι Μπέντζαμιν Τζόουνς του Πανεπιστημίου Northwestern των Ηνωμένων Πολιτειών και Μπρους Γουάινμπεργκ του Πανεπιστημίου του Οχάιο ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τους 525 επιστήμονες που κέρδισαν τα Νόμπελ Φυσικής, Χημείας και Ιατρικής από το 1901 έως το 2008. Παίρνοντας ως "μέτρο" τον μέσο όρο ηλικίας κατά τον οποίο οι νομπελίστες παρήγαγαν το έργο που τους χάρισε το βραβείο, διαπίστωσαν πως το ηλικιακό "απόγειο" της επιστημονικής δημιουργικότητας μεταβαλλόταν ανά τομέα με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση "Proceedings of the National Academy of Sciences", αν και παλαιότερα οι "νεαρές" μεγαλοφυΐες αφθονούσαν, σήμερα οι όροι έχουν αντιστραφεί.

Τα μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα πριν από την ηλικία των 30 ήταν διαδεδομένα σε όλους τους τομείς έως το 1905. Την περίοδο εκείνη περίπου τα δύο τρίτα των επιστημόνων είχαν παρουσιάσει τις εργασίες που τους χάρισαν το βραβείο προτού κλείσουν τα 40, ενώ περίπου το 20% τις είχε παρουσιάσει πριν από τα 30. Στη σύγχρονη εποχή, όμως, οι πιθανότητες ενός επιστήμονα κάτω των 30 να κάνει μια πολύ σημαντική ανακάλυψη είναι σχεδόν μηδαμινές, με την πλέον παραγωγική "επιστημονική ηλικία", τουλάχιστον για τη Φυσική, να μετατοπίζεται στα 48.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: