"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


INTERNET: Καλπάζει η "ψηφιακή κακοποίηση" των εφήβων

Με… τη «ζούγκλα» του Διαδικτύου, ένας «θαυμαστός νέος κόσμος» απίστευτης σκληρότητας έρχεται καθημερινά σε επαφή με εκατομμύρια παιδιά εφηβικής κυρίως ηλικίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Αssociated Press και το ΜΤV, το 56% των εφήβων που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο γίνεται στόχος παρενόχλησης ή ακόμα κακοποίησης από συνομίληκους χρήστες. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εφήβων ομολογεί ότι έχει αποστείλει γυμνές φωτογραφίες του ή καυτά βίντεο των προσωπικών του στιγμών. Τα τέσσερα στα δέκα παιδιά παραδέχονται ότι το έτερόν τους ήμισυ χρησιμοποίησε το κομπιούτερ ή το κινητό τηλέφωνο προκειμένου να ελέγξει ή ακόμα να τον κακοποιήσει συναισθηματικώς. Τα τρία τέταρτα των νέων ανθρώπων πιστεύουν ότι αυτές οι «σκοτεινές πτυχές» του διαδικτυακού κόσμου -η ψηφιακή κακοποίηση- αποτελούν σημαντικό πρόβλημα.

Ραγδαία εξάπλωση
Το πρόβλημα, όμως, της παραβατικής συμπεριφοράς αυτού του είδους γίνεται πιο έντονο στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ΑΡ-ΜΤV, οι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που γίνονται μάρτυρες τέτοιας διαδικτυακής συμπεριφοράς στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αγγίζουν σήμερα το 55% ενώ το 2009 το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 45%. Η αύξηση οφείλεται στο ότι τα παιδιά σήμερα επικοινωνούν ηλεκτρονικά.


Το Ιντερνετ και η σύγχρονη τεχνολογία δεν ευθύνονται για τα μύρια όσα δεινά της εφηβείας, τους χωρισμούς, τους καβγάδες, τις ζήλιες, τη συναισθηματική κακοποίηση. Ομως, το Διαδίκτυο μεγενθύνει τις αντιδράσεις. Τα σκληρά λόγια και οι κατηγορίες που θα άκουγαν δεκαπέντε παιδιά στην καφετέρια του σχολείου, σήμερα τα διαβάζουν εκατοντάδες. «Τα πράγματα είναι χειρότερα στο Ιντερνετ διότι καθετί που λες (γράφεις) το βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι». Και από τη στιγμή που κάτι αναρτηθεί, δεν σβήνεται κατ' ουσίαν ποτέ. Επίσης, το 75% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι κάνει ή γράφει στις διάφορες ιστοσελίδες «πράγματα» που δεν θα τολμούσε ποτέ να πει κατά πρόσωπο στον ανταγωνιστή του.

Η ψηφιακή κακοποίηση συνήθως περιλαμβάνει τη διασπορά ψευδών, την ψευδοπροσωπία, την κοινοποίηση προσωπικών μηνυμάτων χωρίς την άδεια του παραλήπτη. Το 16% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χωρίς την έγκρισή του αναρτήθηκαν φωτογραφίες ή βίντεο.

Οι γονείς πρέπει να ξέρουν
Οπως τονίζει ο ειδικός στο πρόβλημα της ψηφιακής κακοποίησης Σαμίρ Χιντούτζα, τα παιδιά που είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών στο Διαδίκτυο, είναι αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών και στην καθημερινή τους ζωή. Μόνο που από την κακοποίηση στο Διαδίκτυο είναι αδύνατο κανείς να διαφύγει. Δυστυχώς συχνά τα παιδιά που γίνονται θύματα επιλέγουν την αυτοκτονία από το διαρκές μαρτύριο που βιώνουν. Είναι, λοιπόν, απολύτως αναγκαίο οι γονείς να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και τι απασχολεί το παιδί τους, έστω και στον κυβερνοχώρο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: