INTERNET - ΙΤΑΛΙΑ: Μπερλουσκονικός νόμος-φίμοτρο για τον έλεγχο των ειδήσεων στο διαδικτυο απειλει μέχρι και την Wikipedia
Ως επικήρυξη της κριτικής και ευθεία απειλή κατά της ελευθερίας της έκφρασης εκλαμβάνουν οι Ιταλοί τη νέα απόπειρα του Καβαλιέρε να ελέγξει τις ειδήσεις στο Διαδίκτυο.
Βάσει του υπό συζήτηση νόμου (http://blo.gr/787) για την «Παρακολούθηση των Επικοινωνιών», οι ιστοσελίδες θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν εντός 48 ωρών τυχόν διορθώσεις ή σχόλια που θα απαιτούν όσοι θεωρούν ότι θίγονται από μια είδηση.
Το πιο σκανδαλώδες σημείο δεν είναι αυτό, ούτε το ότι όποιος δεν συμμορφώνεται θα τρώει πρόστιμο 12.000 ευρώ. Είναι το ότι οι διαχειριστές των ιστοσελίδων δεν θα έχουν δικαίωμα ούτε να ανταπαντήσουν στη διόρθωση ούτε να φιλτράρουν εάν αυτά που ισχυρίζεται ο θιγόμενος είναι αληθή, προτού τα δημοσιεύσουν.
Επικριτές του νόμου μίλησαν ακόμη και για το τέλος της δημοσιογραφίας. Αλλά αν κάτι γίνεται πλέον ξεκάθαρο είναι η απόπειρα να ελεγχθεί η ελευθερία και ο ανοιχτός χαρακτήρας του Διαδικτύου από κυβερνήσεις που συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να το ελέγξουν με την ίδια ευκολία που το κάνουν στη βιομηχανία των παραδοσιακών ΜΜΕ.
Μία πρώτη γεύση για τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου νόμου παίρνουμε ήδη μετά την απόφαση των διαχειριστών της ιταλικής έκδοσης της Wikipedia (it.wikipedia.org) να κατεβάσουν το περιεχόμενό της και να αναρτήσουν στη θέση του μια ανακοίνωση προς τους χρήστες. Η επίμαχη παράγραφος 29 του νομοσχεδίου θέτει σε κίνδυνο τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους έχει χτιστεί η Wikipedia, τονίζουν: την ουδετερότητα, την ελευθερία και τη δυνατότητα να διασταυρώνονται οι αναρτήσεις που κάνουν οι διαχειριστές της, οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα οι χρήστες του παγκόσμιου ιστού. Βάσει αυτού του μοντέλου λειτουργίας οι αναρτήσεις είναι πάντα στη διάθεση όποιου θίγεται ή διαφωνεί, ώστε να κάνει προσθήκες, τροποποιήσεις ή αναθεωρήσεις. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση και διαγράφεται κάποιο άρθρο, επισημαίνουν οι ίδιοι.
«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους αναγνώστες μας για τους κινδύνους που εγείρονται από το να αφήνεται στην αυθαίρετη βούληση οποιουδήποτε να επιβάλει την υποτιθέμενη προστασία της εικόνας και της φήμης του. Κάτω από τέτοιες συνθήκες οι χρήστες του Διαδικτύου πιθανότατα θα οδηγηθούν να πάψουν να ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα ή ανθρώπους, μόνο και μόνο για να "αποφύγουν τα μπλεξίματα"», καταλήγουν.
Και τονίζουν πως αν δεν ανακληθεί η παράγραφος 29 μπορεί να υποχρεωθούν να διαγράψουν εντελώς από τους σέρβερ τους τα ιταλικά άρθρα, που σήμερα είναι απλώς κρυμμένα για το κοινό.
EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΙΤΑΛΙΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου