Του Κώστα Στούπα
Με μια πρώτη ανάγνωση, ο ίδιος θα' πρεπε να είμαι ενθουσιασμένος με το οικονομικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο κ. Κασσελάκης.
Από τη μία πλευρά προβλέπεται μείωση των συντελεστών φορολογίας για τις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις αλλά και για τη μεσαία για τα ελληνικά δεδομένα τάξη, όσων δηλ. έχουν εισόδημα μέχρι 50-60.000 ευρώ το έτος.
Από την άλλη πλευρά, προβλέπονται ανώτατα όρια περιθωρίου κέρδους στις ενεργειακές αγορές. Πλαφόν κερδών στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.
Κάποιος που είναι εργαζόμενος και σκέφτεται μονοσήμαντα, όπως σκέφτονται όσοι δεν γνωρίζουν οικονομικά, οι κρατιστές και οι αριστεροί, θα ενθουσιαστεί.
Θα σκεφτεί πως καθώς θα μειωθεί η φορολογία εισοδήματος κατά 10-15% ανά κλίμακα θα του αυξηθεί το εισόδημα. Από την άλλη πλευρά ο έλεγχος των περιθωρίων κέρδους θα πιέσει τις τιμές και έτσι θα αυξηθεί περαιτέρω η αγοραστική του δύναμη.
Τούτα όμως ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.
Οι προσπάθειες ελέγχου των τιμών σε περιόδους πληθωριστικής έξαρσης συνήθως οδηγούν σε ελλείψεις στην αγορά, χρεοκοπίες, μείωση του ανταγωνισμού και εν τέλει ξέφρενη άνοδο των τιμών.
Ο πληθωρισμός καταπολεμιέται αποτελεσματικά μόνο μέσω του ανταγωνισμού και ανοίγματος των αγορών.
Ο Ρήγκαν και η Θάτσερ τη δεκαετία του ’80 έβγαλαν τη Δύση από την πληθωριστική παγίδα της δεκαετίας του ’70, όχι ορίζοντας περιθώρια κέρδους, αλλά ανοίγοντας τις αγορές στον διεθνή ανταγωνισμό.
Τα περί μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των εργαζομένων και αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων που έχουν κέρδη πάνω 220.000 ευρώ αποτελούν παγίδα για αδαείς.
Η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για επιχειρήσεις που έχουν κέρδη πάνω από 220 χιλ. από 22% σε 24%, θα αυξήσει την προσπάθεια φοροδιαφυγής των μικρών επιχειρήσεων και θα αποτρέψει τις επενδύσεις από μεγάλες επιχειρήσεις.
Αν μειωθούν οι επενδύσεις, θα μειωθεί η ζήτηση θέσεων εργασίας κάτι που θα ασκήσει πιέσεις στις αμοιβές των εργαζομένων ή θα αποτρέψει τον ρυθμό αύξησης που έχει ξεκινήσει με την ανάκαμψη της οικονομίας.
Τουτέστιν, σύντροφε: Από τη μία μου αυξάνεις τον μισθό κατά 2-3.000 τον χρόνο με τη μείωση των συντελεστών και από την άλλη μου μειώνεις το εισόδημα αφού η ζήτηση για τις υπηρεσίες μου στην αγορά θα μειωθούν λόγω μείωσης των επενδύσεων ως συνέπεια της αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Η εμπειρία από την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι πρόσφατη. Την περασμένη δεκαετία, όταν τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνταν με υψηλότερους συντελεστές, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο δεν μοίραζαν μέρισμα στους μετόχους. Κρατούσαν τα κέρδη στα αποθεματικά, στη συνέχεια τα κεφαλαιοποιούσαν και αργότερα πραγματοποιούσαν επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους.
Η διαδικασία αυτή, όμως, είχε μεγαλύτερο κόστος για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Οι επιχειρήσεις που δεν μοιράζουν μέρισμα έχουν χαμηλότερες αποτιμήσεις από αυτές που μοιράζουν. Αυτό τις δυσκολεύει να δανειστούν με τους ίδιους καλούς όρους που δανείζονται οι διεθνείς ανταγωνίστριες. Τούτο έχει επιπτώσεις στη δυναμική της ανάπτυξής τους. Λιγότερη ανάπτυξη, όπως είπαμε, σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας. Λιγότερες θέσεις εργασίας σημαίνει, μικρότερη ζήτηση για εργαζόμενους και αυτό σημαίνει χαμηλότεροι μισθοί.
Είμαι βέβαιο πως ο κ. Κασσελάκης σαν επιχειρηματίας ο ίδιος τα γνωρίζει όλα αυτά. Ως αρχηγός αριστερού κόμματος όμως …
πρέπει να πει στο αριστερό ακροατήριο αυτά που θέλει να ακούσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου