"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Άλλες εποχές, άλλες εικόνες

Αν κάποια στιγμή ξεμεθύσεις από τα παραμύθια και ξυπνήσεις έχοντας στο πλάι σου το παρόν, θα αναπολήσεις το παρελθόν

 
Η φωτογραφία νο 1 ελήφθη στις 5 Ιουνίου 1978. Εκεί έχει απαθανατιστεί η ελληνική αντιπροσωπία στον ΟΗΕ. Δίπλα στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή διακρίνονται ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Ράλλης και ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Γ. Παπούλιας. Πίσω βρίσκονται οι πρέσβεις Β. Θεοδωρόπουλος, Π. Μολυβιάτης και Γ. Τζούνης.

 
Η φωτογραφία νο 2 τραβήχτηκε στις 12 Νοεμβρίου 1956. Τότε άρχιζαν οι συζητήσεις στον ΟΗΕ για το Κυπριακό, οι οποίες κατέληξαν στο ξεπούλημα της εθνικής υπόθεσης, με τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου.

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής ποζάρει με τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος συζητά με τον Γιώργο Σεφέρη! Ο νομπελίστας ποιητής Σεφέρης ήταν τότε διευθυντής της Β' Πολιτικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών και η κυπριακή υπόθεση ήταν κάτι που όχι μόνο τον ενδιέφερε, αλλά τον «έκαιγε» - και ως Έλληνα και ως διπλωμάτη.

Η διαφωνία του με τον Αβέρωφ στον χειρισμό της κυπριακής υπόθεσης ήταν τόσο μεγάλη, ώστε έγινε αιτία να ψυχραθούν οριστικά και αμετάκλητα οι μέχρι τότε φιλικές σχέσεις τους.

 
Αυτή η φωτογραφία κοσμεί και το εξώφυλλο του βιβλίου του καθηγητή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος, του διπλωμάτη Γιώργου Γεωργή, το οποίο τιτλοφορείται «Σεφέρης - Αβέρωφ: Η Ρήξη» (φωτό νο 3).

Στο οπισθόφυλλό του διαβάζουμε: «Η φιλία και συνεργασία του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Γιώργου Σεφέρη δοκιμάστηκε στα τέλη του 1958 και τις αρχές του 1959 λόγω της διαφωνίας τους στις επιλογές και την πορεία λύσης του Κυπριακού, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του Γιώργου Σεφέρη, πρεσβευτή στο Λονδίνο, από τις συνομιλίες της Ζυρίχης.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές επιστολές, ενώ στη διένεξη επενέβησαν ο Κωνσταντίνος και η Ιωάννα Τσάτσου. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος ψυχρότητας, χωρίς ποτέ οι σχέσεις τους να αποκατασταθούν».
 

Και η αναπόφευκτη πικρή σκέψη:  


Τότε, σ' αυτές τις άλλες εποχές, με τόσο δυνατή, σκεπτόμενη, φινετσάτη και απαστράπτουσα εκπροσώπηση, και η Ελλάδα υπέστη τέτοιες δεινές, ανεπανόρθωτες ήττες


Φαντάσου τώρα τι πρόκειται να γίνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: