"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ενα εκρηκτικό παζλ στα Βαλκάνια



Αυτό που τον τελευταίο καιρό αποτελεί κοινό μυστικό για τη διεθνή διπλωματία, ότι δηλαδή δρομολογούνται εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια με επίκεντρο το Κόσοβο, ήρθε να το επιβεβαιώσει με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του προειδοποίησε ότι περιμένει στο άμεσο μέλλον ένταση των πιέσεων για να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο.


«Οι πιέσεις θα γίνουν όλο και πιο σκληρές, θα ζητείται πλήρης ανεξαρτησία, χωρίς διαίρεση ή οτιδήποτε άλλο που να ικανοποιεί και τη Σερβία» προέβλεψε, προσθέτοντας πως «όταν πριν από λίγο καιρό έλεγα ότι έχουμε την ευκαιρία για συμβιβασμό, κάποιοι με αποκαλούσαν προδότη. Ισως τότε ήταν η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου. Σήμερα, κανένας πλέον δεν μας προσφέρει συμβιβασμό».


Τι λέει ο Βούτσιτς στους Σέρβους;  


«Ερχεται εθνική θύελλα στο Κόσοβο αλλά όταν εγώ σας έλεγα ότι πρέπει να κλείσουμε το θέμα με συμφωνημένη ανταλλαγή εδαφών με λέγατε προδότη. Τώρα έχουν πέσει όλοι πάνω μου για να υποχωρήσω με το μαχαίρι στον λαιμό και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, αλλά δεν θα ενδώσω». Ο Σέρβος ηγέτης δεν κινδυνολογεί. Γνωρίζει καλά τι κυοφορείται στο παρασκήνιο γιατί συμμετέχει και ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο του Κοσόβου Χακίμ Θάτσι στις συζητήσεις για συμβιβαστική λύση με ανταλλαγή εδαφών, που φέρεται να προωθεί ο αμερικανικός παράγοντας. Βρίσκεται, ωστόσο, υπό πίεση λόγω των εντεινόμενων διαδηλώσεων στη χώρα του, αλλά και γιατί αισθάνεται ότι θα δεχθεί και άλλες, ισχυρότερες πιέσεις στο Βερολίνο όπου έχει κληθεί να συμμετάσχει στις 29 Ιουλίου σε σύνοδο για το Κόσοβο που διοργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία.


Το θέμα είναι...


 αν ο Βούτσιτς μπορεί να επωμιστεί ένα τέτοιο φορτίο, να πάρει δηλαδή ένα τμήμα του Κοσόβου δίνοντας στους Αλβανούς εδάφη της νότιας Σερβίας και να αναγνωρίσει επίσημα κράτος του Κοσόβου στα νέα σύνορά του. 


Το αυτό ισχύει και για τον Θάτσι στο Κόσοβο, ο οποίος αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από τη σκληρή πτέρυγα των UCKάδων που απειλούν με εξέγερση. 


 Στο Βελιγράδι ο Βούτσιτς και στην Πρίστινα ο Θάτσι προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για έναν επώδυνο συμβιβασμό, ο οποίος, εφόσον –και με όποια μορφή– επιβληθεί, θα επηρεάσει τον σημερινό συνοριακό χάρτη και τους υφιστάμενους πόλους ισχύος στα Βαλκάνια.  


Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την πραγματικότητα που θα προκύψει από την εκ νέου αλλαγή των συνόρων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: