"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ - ΣΥΡΙΖΟΡΑΓΙΑΔΙΣΤΑΝ: Πως την έχετε δει τη δουλειά σύντροφοι του Μαξίμου;



Σύντροφοι (του Μαξίμου), δεν ξέρω πως την έχετε δει τη δουλειά (με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, στους οποίους ο Ταγίπ Ερντογάν προσάπτει τη βαριά κατηγορία της συμμετοχής στο (σικέ) πραξικόπημα)… Αλλά, όπως και αν την έχετε δει… Την έχετε δει εντελώς, μα εντελώς, λάθος. Και εύχομαι το λάθος να μην αποδειχθεί τραγικό για την Ελλάδα, διότι αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ έχουμε να κάνουμε με ένα ψυχασθενή ηγέτη, που δρα, αντιδρά και φέρεται απρόβλεπτα και σκληρά. 


Τα γεγονότα είναι ήδη γνωστά και τα παραθέτω για λόγους δεντολογίας: 


  • Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε να παρέχει άσυλο σε ένα εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Μία απόφαση που ελήφθη με καθαρά νομικούς και δημοκρατικούς όρους. 


  • Ακολουθεί σκληρή και απειλητική ανακοίνωση της Τουρκίας. Προσέξτε: Μιλούν για Δημοκρατία αυτοί που την καταπατούν καθημερινά στην πράξη. Ταυτόχρονα απειλούν την Αθήνα με συνέπειες. 


  • Μία ώρα μετά την τουρκική ανακοίνωση, το Μέγαρο Μαξίμου γράφει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη Δικαιοσύνη στα παλαιότερα των υποδημάτων των αξιωματούχων του. Εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών


Με όλη μου την ειλικρίνεια το καταγράφω: Έμεινα άφωνος. Είναι δικαίωμα των συντρόφων να σκέφτονται «διεθνιστικά», αλλά μιλάμε για τη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορείτε να τα κρίνετε με κομματικούς, και μάλιστα διεθνιστικούς, όρους. Αντιπροσωπεύετε την Ελλάδα, όχι τον διεθνιστικό ΣΥΡΙΖΑ. 


Και εύχομαι από καρδιάς να είναι αυτός ο λόγος της άμεσης αντίδρασης και της αίτησης ακύρωσης της απόφασης. Διότι κυκλοφορούν φήμες και πληροφορίες που μας θυμώνουν, που μας εξοργίζουν


Δεν είμαι από τους ανθρώπους που κρύβομαι. Τα θέλω μου και τα πιστεύω μου, είτε είναι για την Κύπρο και την Ελλάδα, είτε για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία, τα υποστηρίζω μα πάθος. Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε βεβαίως το θέμα των οκτώ στρατιωτικών, που χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες. Σιγά που δεν θα το έθετε και μάλιστα επιτακτικά… Από τις δημόσιες δηλώσεις αντιληφθήκαμε ότι ο κ. Ερντογάν εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ από τον πρωθυπουργό. Άλλη απάντηση δεν μπορούσε να υπάρχει. Διότι για την τύχη των οκτώ δεν μπορεί να αποφασίσει κανένας πολιτικός. Μόνο οι δικαστές. Ουδείς άλλος. Οπότε, ορθώς απάντησε αρνητικά ο Αλέξης Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν… Εκτός αν τα παραπάνω είναι ένα παραμύθι… 


Και να με συμπαθάτε που καταγράφω τις αμφιβολίες μου, αλλά 1 συν 1 κάνε 2, όχι 11…  


Εκτός αν δημόσια δήλωσαν αυτά που ήδη γνωρίζουμε και πίσω από τις κλειστές πόρτες άλλα είπαν, άλλα αποφάσισαν και συμφώνησαν.  


Αν όντως η κυβέρνηση της Ελλάδας προχώρησε σε υπόγειες συμφωνίες με τον αυταρχικό Ερντογάν, τότε έχουμε μέγα πρόβλημα. Και σαν χώρα, και σαν Έλληνες πολίτες. Προσωπικά θεωρώ οποιαδήποτε συμφωνία με οποιονδήποτε ξένο ηγέτη, για ένα θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως την πιο έσχατη υποχώρηση. Χαρακτηρισμούς δεν χρησιμοποιώ ποτέ. Αλλά η χθεσινή πράξη με ενόχλησε και με εκνεύρισε και με γέμισε με οργή.  


Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει πολύ αυτούς του οκτώ, τους οποίους θα στήσει στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και τους θέλει πολύ για να τους παρουσιάσει ως το «παράδειγμα προς αποφυγή».


 Την ίδια στιγμή θα πετύχει και τον δεύτερο του στόχο:  
να ταπεινώσει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Διότι γι’ αυτόν θα αποτελέσει μια τεράστια νίκη, που θα χρησιμοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση, η παράδοση των στρατιωτικών -ως «δώρο» μήπως- από την Αθήνα στην Άγκυρα… 


 Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες της για το θέμα του ασύλου. Μερικά πράγματα είναι ιερά και πρέπει να τα σεβόμαστε. Δεν εξετάζω αν οι οκτώ είναι πραξικοπηματίες -και αν είναι, επίσης με ενοχλεί. Αλλά ζήτησαν άσυλο επειδή πραγματικά κινδυνεύουν. Ρώτησε η κυβέρνηση τι έχει συμβεί στους συγγενείς τους; Ας κάνει κάποιος ένα τηλεφώνημα στην ελληνική πρεσβεία και στο ελληνικό Γραφείο Τύπου στην Τουρκία. Σίγουρα γνωρίζουν… 


Περιμένω από τον Πρωθυπουργό να ακυρώσει την αίτηση κατά της απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών. Εάν δεν ακυρωθεί, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τα οποία θα είναι πολύ αρνητικά για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του. 


Ο Ταγίπ Ερντογάν καταλαβαίνει με άλλη γλώσσα κύριε Πρωθυπουργέ. Και πρέπει κάποια στιγμή, και εσείς στην Αθήνα και ο κ. Νίκος Αναστασιάδης στη Λευκωσία, να σταματήσετε αυτή την στάση ηττοπάθειας έναντι της Τουρκίας. Όχι βέβαια… Δεν θέλουμε πόλεμο, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε πόλεμο. Αλλά δεν πάει άλλο αυτό που συμβαίνει με τους Τούρκους.





Δεν υπάρχουν σχόλια: